Αυξάνονται οι πιέσεις προς στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν προκειμένου με γρήγορες και τολμηρές αποφάσεις να αποτρέψει την έξοδο της ευρωπαϊκής φαρμακοβιομηχανίας προς χώρες που ευνοούν περισσότερο την καινοτομία, εν προκειμένω προς τις ΗΠΑ και την Κίνα
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με επιστολή που ήρθε σε γνώση της ιστοσελίδας Euractiv και η οποία εστάλη προς την κυρία Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν την Παρασκευή, και αφού πρώτα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχε επαναλάβει τις απειλές του για την επιβολή δασμών σε φαρμακευτικά προϊόντα από τρίτες χώρες. «Βρισκόμαστε για άλλη μια φορά σε μια στιγμή κρίσης για την Ευρώπη, με τον πόλεμο στα σύνορά μας, την αυξημένη εμπορική ένταση με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα να εξελίσσεται ταχύτατα από παραγωγό σε δύναμη καινοτομίας», αναφέρεται στην επιστολή, η οποία υπογράφεται από 32 διευθύνοντες συμβούλους φαρμακευτικών εταιρειών της ΕΕ.
Παρά το γεγονός ότι τα φαρμακευτικά προϊόντα εξαιρέθηκαν από τον πρώτο γύρο των αμερικανικών δασμών (σ.σ.: 20%) σε προϊόντα της ΕΕ, ο κλάδος υπό τον φόβο επιβολής δασμών στο μέλλον, προειδοποίησε την πρόεδρο της Κομισιόν σε συνάντηση στην οποία συμμετείχαν μόνο ευρωπαϊκές εταιρείες προ ολίγων ημερών ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα.
Στην επιστολή του, ο κλάδος εκφράζει την ανησυχία του ότι οι ενδεχόμενοι αμερικανικοί δασμοί θα έχουν ως αποτέλεσμα οι εταιρείες της ΕΕ να ανακατευθύνουν «αναπόφευκτα» την ανάπτυξη και την παραγωγή φαρμάκων στις ΗΠΑ ή σε άλλες ταχέως αναπτυσσόμενες οικονομίες.
«Οι ΗΠΑ προηγούνται ήδη της Ευρώπης σε κάθε επενδυτικό δείκτη, από τη διαθεσιμότητα κεφαλαίων, την πνευματική ιδιοκτησία, την ταχύτητα έγκρισης έως τις ανταμοιβές για την καινοτομία. Οι συνεχιζόμενες εμπορικές εντάσεις θα επιταχύνουν περαιτέρω τη διάβρωση των επενδύσεων έρευνας, ανάπτυξης και παραγωγής στην ΕΕ», σημειώνουν στην επιστολή τους οι 32 διευθύνοντες σύμβουλοι και προσθέτουν πως «πρέπει να ληφθούν γρήγορα γενναία μέτρα, καθώς ήδη για τους επόμενους τρεις μήνες, οι εταιρείες που απάντησαν εκτιμούν ότι διακυβεύονται συνολικά 16,5 δισ. ευρώ ή το 10% των συνολικών επενδυτικών σχεδίων».
Αύξηση των δαπανών για καινοτομία
Στην επιστολή τονίζεται επίσης η ανάγκη για μια ενιαία αγορά φιλική προς την καινοτομία με την αύξηση των δαπανών για καινοτόμα φαρμακευτικά προϊόντα.
Σύμφωνα με τους διευθύνοντες συμβούλους της φαρμακοβιομηχανίας, οι συνεισφορές του κλάδου στις δημόσιες φαρμακευτικές δαπάνες έχουν αυξηθεί σταθερά από 15% σε 22% τα τελευταία χρόνια λόγω της ευρείας χρήσης των υποχρεωτικών επιστροφών (σ.σ.: clawbacks και paybacks). Είναι χαρακτηριστικό ότι κάθε φορά που η φαρμακευτική δαπάνη υπερβαίνει τον συμφωνημένο κρατικό προϋπολογισμό, εφαρμόζεται ένα clawback, αναγκάζοντας τη βιομηχανία να επιστρέψει στο κράτος τη διαφορά.
«Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι κατά την τελευταία δεκαετία η καινοτόμος βιομηχανία έχει εξοφλήσει εξ ολοκλήρου την αύξηση των δαπανών που συνδέεται με την είσοδο των δικών της καινοτόμων φαρμάκων στις αγορές της ΕΕ», επισήμαναν οι διευθύνοντες σύμβουλοι.
«Το 2004, η ευρωπαϊκή αγορά αντιπροσώπευε το 29,6% των παγκόσμιων φαρμακευτικών πωλήσεων, ενώ η Βόρεια Αμερική το 47,8%. Είκοσι χρόνια αργότερα, το μερίδιο της Ευρώπης στις παγκόσμιες φαρμακευτικές πωλήσεις έχει μειωθεί στο 22,7%, ενώ η αγορά της Βόρειας Αμερικής αντιπροσωπεύει το 53,3%», πρόσθεσαν οι ίδιοι.
Κάντε το όπως η Ουάσινγκτον
Ο κλάδος καλεί επίσης την ΕΕ να ενισχύσει τις διατάξεις περί πνευματικής ιδιοκτησίας στο επίπεδο άλλων δικαιοδοσιών φιλικών προς την καινοτομία, όπως οι ΗΠΑ.
Συγκεκριμένα, επιθυμούν την παράταση της περιόδου προστασίας δεδομένων σε 10 έτη συν δύο έτη προστασίας της αγοράς και την παράταση της αποκλειστικότητας της αγοράς ορφανών φαρμάκων στα 12 έτη.
Επιπλέον, η επιστολή προτείνει στην ΕΕ να αποφύγει «την άσκοπη επέκταση της εξαίρεσης Bolar κατά τη μεταρρύθμιση της φαρμακευτικής νομοθεσίας και να καταργήσει την υποχρεωτική αδειοδότηση από τη δέσμη πατεντών».
Η εξαίρεση Bolar επιτρέπει ουσιαστικά τη χρήση πατενταρισμένων φαρμάκων σε δοκιμές πριν από τη λήξη του διπλώματος ευρεσιτεχνίας ή του συμπληρωματικού πιστοποιητικού προστασίας (SPC), προκειμένου να επιταχυνθεί η εισαγωγή των γενόσημων φαρμάκων.
Τέλος, στην επιστολή τους οι 32 CEO's ζητούν από την Κομισιόν να υιοθετηθούν ως μέρος των τελικών κειμένων οι προτάσεις της Επιτροπής για τη βελτίωση του ρυθμιστικού συστήματος της ΕΕ στη φαρμακευτική νομοθεσία.
Πηγές: Euractiv, AFP