Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη τα στοιχεία που παίρνουμε από το Ηνωμένο Βασίλειο σχετικά με την αύξηση της μεταδοτικότητας μιλάνε για περίπου 15-20% οριζόντια σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Πρόσθεσε ότι δε φαίνεται κάπου ότι υπάρχει πιο έντονη μεταδοτικότητα στα παιδιά.
Εξήγησε, δηλαδή, ότι τα παιδιά παραμένουν να έχουν τη χαμηλότερη μεταδοτικότητα από όλα τα ηλικιακά γκρουπ και μάλιστα η διαφορά αυξάνεται - φαίνεται δηλαδή ότι ακόμα και για τη μετάλλαξη είναι λιγότερα μεταδοτικά από τους ενήλικες όταν έχουν την μετάλλαξη.
Οι ιδιότητες των μεταλλάξεων και ο μεγάλος φόβος
Σε ότι αφορά τις ιδιότητες των μεταλλάξεων τόνισε ότι έχουν μία ήπια αυξημένη μεταδοτικότητα και υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι μπορεί να σχετίζεται και με αυξημένη παθογένεια. «Ωστόσο, αυτή τη στιγμή οι μελέτες από το Ηνωμένο Βασίλειο είναι συγκεχυμένες και περιμένουμε να ξεκαθαρίσει το τοπίο».
Όσον αφορά την νοτιοαφρικανικό στέλεχος σημείωσε ότι επειδή έχει μία μετάλλαξη στη θέση 484 έχει σχετιστεί με μειωμένη ανοσολογική απόκριση. «Γι΄αυτό το λόγο προσπαθούμε να την υπεραχαρακώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο γιατί υπάρχει μία ένδειξη ότι μπορεί να κάνει μία αλληλεπίδραση με τον εμβολιασμό. Σε κάθε περίπτωση, όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι ο εμβολιασμός θα είναι αποτελεσματικός για όλα τα στελέχη» συμπλήρωσε.
Η σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα με τις μεταλλάξεις
«Προς το παρόν δεν έχουμε δει κάποια έκρηξη στη Ελλάδα ή που να σχετίζεται με τη συρροή» ανέφερε αρχικά ο κ. Μαγιορκίνης.
Το βρετανικό στέλεχος έχει το μεγαλύτερο ποσοστό επικράτησης αυτή τη στιγμή ενώ το νοτιαφρικάνικο φαίνεται ότι είναι περιχαρακωμένο σε ελάχιστες περιοχές. Αυτή τη στιγμή η εκτίμηση που έχουμε για το βρετανικό είναι ότι κυμαίνεται σε κάποιες περιοχές γύρω στο 40%
«Ωστόσο, θα πρέπει να περιμένουμε ένα χρονικό διάστημα για να βγάλουμε ένα συμπέρασμα» συμπλήρωσε
Ο κ. Μαγιορκίνης υπογράμμισε, πάντως ότι ο χαρακτηρισμός του μεταλλαγμένου κρούσματος είναι μία ιδιαίτερα επίπονη διαδικασία. «Στην Ελλάδα βρισκόμαστε σε μία από τις πιο καλές καταστάσεις μοριακής επιτήρησης» πρόσθεσε.