Τα προβλήματα των τελευταίων ημερών με τη λειτουργία του νέου συστήματος συνταγογράφησης έχουν δημιουργήσει αναστάτωση στους πολίτες καθώς, οι γιατροί δεν μπορούν να συνταγογραφήσουν και την ίδια στιγμή, οι ασθενείς που απευθύνονται στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, υφίστανται μεγάλη ταλαιπωρία εξαιτίας υποστελέχωσης.
«Τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ ενισχύθηκαν με προσωπικό κατά την περίοδο της πανδημίας και τώρα οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι δεν βρίσκονται στις θέσεις τους, επειδή οι συμβάσεις τους έληξαν και δεν ανανεώθηκαν», εξήγησε στον Αθήνα 9.84 και στους Αθηνά Κορλίρα και Γιάννη Παπαγεωργίου, ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.
«Κακές απολαβές και συνθήκες εργασίας»
«Υπάρχει υποστελέχωση των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ και των Κέντρων Υγείας. Τα φαρμακεία είναι πολύ λιγότερα σε αριθμό και είναι ευκολότερο να βρεθεί προσωπικό. Όμως, τα Κέντρα Υγείας και τα νοσοκομεία δεν είναι ελκυστικά για τους γιατρούς. Το Υπουργείο Υγείας, ενώ βελτιώνει τις υποδομές, αντιμετωπίζει τρομακτική δυσκολία στη διαχείριση του ιατρικού προσωπικού. Όσο τα Κέντρα Υγείας και τα νοσοκομεία δεν είναι στελεχωμένα, τόσο πιο δύσκολο είναι να ανταποκριθούν στις ανάγκες των ασθενών και να επιτελέσουν την αποστολή τους. Η χώρα έχει επαρκές ιατρικό προσωπικό, εξαιρετικούς επιστήμονες αλλά αδυνατεί να τους αξιοποιήσει. Έχει κακές απολαβές και συνθήκες εργασίες και κακή συμπεριφορά έναντι των γιατρών. Είναι χαρακτηριστικό ότι έχουμε περισσότερες παραιτήσεις γιατρών παρά συνταξιοδοτήσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΙΣ.
Ερωτηθείς για τις επιθέσεις σε γιατρούς ο κ. Εξαδάκτυλος επισήμανε πως «υπάρχουν συχνές επιθέσεις από τους πολίτες προς τους γιατρούς, αν δεν εξελιχθούν τα πράγματα όπως επιθυμούν. Κυριαρχεί η λογική πως για οτιδήποτε συμβαίνει, ακόμα και για το πρόβλημα με την πλατφόρμα για τις συνταγογραφήσεις, ευθύνεται ο γιατρός».