Με την ευκαιρία της Διεθνούς ημέρας μηδενικής ανοχής στην κλειτοριδεκτομή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ύπατη Εκπρόσωπος και Αντιπρόεδρος Κάγια Κάλας επιβεβαιώνουν την απόλυτη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για την εξάλειψη του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων στην Ευρώπη και παγκοσμίως:
«Η κλειτοριδεκτομή συνιστά παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και συνιστά μια αποτρόπαια μορφή βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών. Εκτιμάται ότι πάνω από 200 εκατομμύρια γυναίκες παγκοσμίως, εκ των οποίων τουλάχιστον 600.000 στην Ευρώπη, έχουν υποστεί ακρωτηριασμό των γεννητικών τους οργάνων. Πρόκειται για έναν τρόπο κατοχύρωσης της κυριαρχίας και του κοινωνικού ελέγχου που ασκούνται εις βάρος των γυναικών και των κοριτσιών. Αυτή η πρακτική έχει σοβαρές σωματικές και ψυχολογικές συνέπειες σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Δεν έχει καμία απολύτως ιατρική ή ηθική βάση και δεν έχει θέση σε καμία κοινωνία.
Είμαστε αποφασισμένοι και αποφασισμένες να καταπολεμήσουμε και να εξαλείψουμε την κλειτοριδεκτομή, τόσο στην ΕΕ, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Πέρυσι, εκδώσαμε την οδηγία της ΕΕ για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της εξ οικείων βίας, η οποία απαιτεί από τα κράτη μέλη να συμπεριλάβουν τον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων ως αυτοτελές ποινικό αδίκημα στους ποινικούς τους κώδικες, να θεσπίσουν μέτρα πρόληψης και προγράμματα κατάρτισης για τους επαγγελματίες στον τομέα της υγείας, να παρέχουν ειδική υποστήριξη στις γυναίκες που έχουν υποστεί κλειτοριδεκτομή και να συλλέγουν δεδομένα σχετικά με τις αναφερθείσες περιπτώσεις ακρωτηριασμού γυναικείων γεννητικών οργάνων.
Η ΕΕ στηρίζει σε παγκόσμιο επίπεδο έργα για την καταπολέμηση του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων, συνεργάζεται με κοινότητες και μετασχηματίζει τους κοινωνικούς κανόνες μέσω της συλλογικής δράσης. Από το 2016, η ΕΕ συνεργάζεται με εταίρους της σε προγράμματα όπως η πρωτοβουλία Spotlight της ΕΕ και του ΟΗΕ, ώστε να πάψει επιτέλους αυτή η τρομακτική πρακτική.
Επιμένουμε στη συνεργασία με τις κυβερνήσεις, την κοινωνία των πολιτών και τους διεθνείς οργανισμούς, προκειμένου η πρακτική του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων να καταδικαστεί και να εξαλειφθεί παγκοσμίως. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τους παγκόσμιους εταίρους της για τη μηδενική ανοχή στον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων και για έναν κόσμο όπου κάθε κορίτσι και κάθε γυναίκα θα μπορεί να ζει απαλλαγμένη από κάθε μορφή βίας και διακρίσεων».