Ο πόνος στη μέση είναι από τους πιο ενοχλητικούς πόνους που μπορείς να νιώσεις. Συχνά προκαλείτει από τον τρόπο ζωής σου. Εκεί πρέπει να εστιάσεις, κάνοντας μερικές αλλαγές προκειμένου να ανακουφιστείς και να τον αντιμετωπίσεις καλύτερα. Παρακάτω, αναφέρονται μερικές συνήθειες που χρειάζεται να αλλάξεις στη ζωή σου για να ανακουφιστείς από τον πόνο στη μέση.
Οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο πόνου στη μέση
Εργασία και παιχνίδι
Ορισμένες δουλειές και δραστηριότητες επιβαρύνουν περισσότερο την πλάτη σας. Η εργασία που συνεπάγεται μακροχρόνιες μετακινήσεις με μηχανοκίνητα οχήματα είναι ιδιαίτερα σκληρή για την πλάτη σας, επειδή περιλαμβάνει παρατεταμένες περιόδους καθίσματος και έκθεση σε κραδασμούς. Οι καθιστικές θέσεις που είναι απαραίτητες για τις εργασίες γραφείου - από την πληκτρολόγηση έως τον προγραμματισμό υπολογιστών - μπορούν επίσης να επιβαρύνουν την πλάτη σας, ανεξάρτητα από την ηλικία σας. Αρκετές άλλες δραστηριότητες που σχετίζονται με την εργασία αυξάνουν την πιθανότητα μελλοντικών προβλημάτων στην πλάτη, καθώς και οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις κατά την έντονη σωματική άσκηση.
Κάπνισμα
Οι καπνιστές διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για πόνο στην πλάτη, πιθανώς επειδή το κάπνισμα βλάπτει τα αιμοφόρα αγγεία που φέρνουν θρεπτικά συστατικά στη σπονδυλική στήλη. Οι καπνιστές είναι επίσης πολύ πιο πιθανό από τους μη καπνιστές να αναπτύξουν χρόνιο πόνο στην πλάτη. Μια πανελλαδική μελέτη στις Ηνωμένες Πολιτείες διαπίστωσε ότι το 36,9% των τρεχόντων καπνιστών ανέφεραν πόνο στην πλάτη, σε σύγκριση με το 23,5% των μη καπνιστών-μια εντυπωσιακή και σημαντική διαφορά.
Βάρος
Το σωματικό βάρος μόνο (μαζί με το ύψος και τη γενική κατασκευή) φαίνεται να έχει μικρή σχέση με την πιθανότητα εμφάνισης πόνου στην πλάτη. Ωστόσο, το υπερβολικό βάρος σας θέτει σε αυξημένο κίνδυνο εάν έχετε ήδη πρόβλημα στη μέση. Οι λόγοι δεν είναι ξεκάθαροι. Μπορεί να οφείλεται στο ότι το υπερβολικό σωματικό βάρος προκαλεί μεγαλύτερο στρες στη σπονδυλική στήλη ή επειδή συχνά συμβαδίζει με μειωμένη σωματική δραστηριότητα.
Σταση του σώματος
Οι ειδικοί συμφωνούν ότι, στις περισσότερες περιπτώσεις, η στάση και μόνο, είτε κακή είτε καλή, δεν θα σας προδιαθέσει για πόνο στην μέση ούτε θα σας προστατεύσει από αυτό. Το στρίψιμο δεν φαίνεται να έχει μεγάλη επίδραση στη βασική υγεία της σπονδυλικής σας στήλης. Αλλά πριν πέσετε στην καρέκλα σας, σημειώστε ότι η κακή στάση του σώματος μπορεί να επιδεινώσει τον υπάρχοντα πόνο. Η βελτίωση της μηχανικής του σώματός σας μπορεί να σας βοηθήσει να ανακουφίσετε τα συμπτώματά σας και να αποτρέψετε τις εξάρσεις. Το να είστε σωματικά σε κακή φόρμα είναι ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι έχουν επαναλαμβανόμενες πόνους στην πλάτη.
Ψυχολογικοί παράγοντες
Το άγχος και τα αρνητικά συναισθήματα έχουν συνδεθεί με υψηλότερη πιθανότητα εμφάνισης πόνου στην πλάτη. Οι λόγοι για αυτό δεν είναι πλήρως κατανοητοί.
Μέρος της απάντησης μπορεί να βρίσκεται στο γεγονός ότι ο χρόνιος πόνος και η κατάθλιψη μοιράζονται τα ίδια βιοχημικά χαρακτηριστικά. Οι ανισορροπίες στους νευροδιαβιβαστές σεροτονίνης και νορεπινεφρίνης, για παράδειγμα, παίζουν ρόλο σε διαταραχές της διάθεσης όπως η κατάθλιψη και επίσης εμπλέκονται στην παραγωγή της αίσθησης του πόνου. Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί τα άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη τείνουν να βιώνουν πιο έντονο και μακροχρόνιο πόνο από άλλα άτομα.
Το άγχος και η κατάθλιψη μπορούν επίσης να σας ευαισθητοποιήσουν στον πόνο, κάνοντάς σας να αισθανθείτε χειρότερα. Το ίδιο και ο διαταραγμένος ύπνος που συχνά συνοδεύει την κατάθλιψη και το άγχος. Ευτυχώς, μπορείτε συχνά να αντιμετωπίσετε ψυχολογικές επιδράσεις στον πόνο στην πλάτη με γνωστική συμπεριφορική θεραπεία, όπου ένας σύμβουλος σας βοηθά να αναγνωρίσετε αρνητικές σκέψεις, συμπεριφορές και συναισθήματα και να απαντήσετε με πιο θετικό τρόπο.