ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Παγωμένος ώμος: Συνδέεται με τον σακχαρώδη διαβήτη;

Health Talk
Παγωμένος ώμος: Συνδέεται με τον σακχαρώδη διαβήτη;
Το 30% των ατόμων με παγωμένο ώμο είναι διαβητικοί. Μεταξύ των διαβητικών, η συχνότητα εμφάνισης του παγωμένου ώμου έχει εκτιμηθεί στο 13,4%.
Παρασκευή, 13/02/2026 - 17:00
News4Health Team News4Health Team

Μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν παγωμένο ώμο διατρέχουν τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 και 2 σε σχέση με τα άτομα χωρίς την νόσο. Το ίδιο ισχύει και για όσους βρίσκονται ακόμα στο στάδιο του προδιαβήτη, σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες. Επίσης, είναι πιθανότερο να έχουν χειρότερη πορεία και γι’ αυτό θα πρέπει να παρακολουθούνται στενότερα και να λαμβάνουν πιο εντατική φροντίδα, αφού ο πόνος και η έλλειψη λειτουργικότητας μπορεί να επιμείνουν, καθιστώντας τον παγωμένο ώμο ένα χρόνιο πρόβλημα.

«Ο παγωμένος ώμος ή συμφυτική θυλακίτιδα είναι μια πάθηση που επηρεάζει συχνά την άρθρωση αυτή, συνήθως στην 4η έως 6η δεκαετία της ζωής. Στον γενικό πληθυσμό η συχνότητα εμφάνισής του κυμαίνεται μεταξύ 2%-5%, αν και η μεταβλητότητα των διαγνωστικών κριτηρίων δεν επιτρέπει την ακριβή εκτίμηση.

Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να την αναπτύξουν από τους άνδρες. Στο 6% έως 17% πλήττει και στον ετερόπλευρο ώμο, συνήθως εντός 5 ετών από την ανάρρωση του ώμου που την παρουσίασε αρχικά.

Προκαλείται από την εμφάνιση φλεγμονής στον αρθρικό θύλακα, η οποία οδηγεί σε οίδημα και απώλεια των αρθρικών υγρών. Δημιουργεί συμφύσεις, με συνέπεια την εμφάνιση έντονου πόνου στο άνω μέρος του βραχίονα και στον ώμο, ο οποίος αναπτύσσεται και επιδεινώνεται σταδιακά, και δυσκαμψίας που περιορίζει την κινητικότητα της άρθρωσης», εξηγεί ο δρ Παναγιώτης Πάντος, Ορθοπαιδικός Χειρουργός, Διευθυντής της Ορθοπαιδικής Κλινικής Άνω Άκρου στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και υπεύθυνος των τμημάτων Άνω Άκρου και Αθλητικών Κακώσεων της Osteon Orthopedic & Spine Clinic.

Η πάθηση έχει 3 στάδια. Το 1ο χαρακτηρίζεται από την έναρξη του πόνου που περιορίζει τις κινήσεις, το 2ο από μείωση του πόνου και αύξηση της δυσκαμψίας που καθιστά δύσκολες ακόμα και απλές δραστηριότητες, και το 3ο από επαναφορά της κίνησης και υποχώρηση του πόνου.

Συχνά, αλλά λανθασμένα, θεωρείται μια πάθηση που με την πάροδο του χρόνου υποχωρεί χωρίς ιατρική παρέμβαση. Υπάρχουν πολλά στοιχεία που υποδηλώνουν ότι το ποσοστό των ατόμων με παγωμένο ώμο που υποφέρουν από μακροχρόνιο πόνο και περιορισμό της κίνησης είναι αξιοσημείωτο.

Η διάγνωση τίθεται βάσει συμπτωμάτων. Κατά την κλινική εξέταση συνυπολογίζεται το ιστορικό έναρξης των συμπτωμάτων και αξιολογείται το ενεργητικό και παθητικό εύρος κίνησης, όπου και τα δύο περιορίζονται σημαντικά, ιδιαίτερα η έξω στροφή. Οι απεικονιστικές εξετάσεις, όπως οι ακτινογραφίες, ο υπέρηχος ή η μαγνητική τομογραφία, διενεργούνται για να αποκλείσουν άλλα προβλήματα στην άρθρωση που προκαλούν πόνο, όπως ρήξη του στροφικού πετάλου και όχι για να διαγνώσουν τον παγωμένο ώμο.

Ο παγωμένος ώμος αντιμετωπίζεται αρχικά με συντηρητικές μεθόδους, όπως με αναλγητικά, τοπικές ενέσεις κορτικοστεροειδών ή PRP για την καταπολέμηση της φλεγμονής, ήπια κινητοποίηση και άσκηση, για την αποκατάσταση της λειτουργικότητας του ώμου. Οι περιπτώσεις που είναι ανθεκτικές στη συντηρητική θεραπεία μπορούν να αντιμετωπιστούν χειρουργικά με αρθροσκόπηση του ώμου.

«Αν και η ακριβής αιτιολογία εμφάνισης της πάθησης παραμένει ασαφής, έχουν βρεθεί διάφοροι παράγοντες, όπως τραύμα, δυσλειτουργία του θυρεοειδούς, καρδιαγγειακές παθήσεις, μεταβολικοί παράγοντες και άλλες μυοσκελετικές παθήσεις. Η έρευνα αποκάλυψε ότι υψηλό ποσοστό ανθρώπων με παγωμένο ώμο είναι διαβητικοί.

Έχουν πραγματοποιηθεί πολλές μελέτες και ανασκοπήσεις τα τελευταία χρόνια και όλες συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι τα συγκεκριμένα άτομα έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν την πάθηση. Η έρευνα έχει δείξει επίσης ότι οι διαβητικοί έχουν πιο σοβαρή και δυσεπίλυτη μορφή της, πονούν περισσότερο, έχουν πιο περιορισμένο εύρος κίνησης και χειρότερη κινητικότητα σε σύγκριση με ασθενείς χωρίς διαβήτη. Ο λόγος για τον οποίο έχουν μικρότερο εύρος κίνησης και χειρότερη κινητικότητα θα μπορούσε να είναι επειδή βιώνουν εντονότερο πόνο, ο οποίος εμποδίζει την ικανότητά τους να κάνουν τις ασκήσεις που συνιστώνται ως θεραπεία», διευκρινίζει.

Γιατί όμως ο σακχαρώδης διαβήτης προκαλεί παγωμένο ώμο;

Οι δύο επικρατέστεροι λόγοι είναι είτε επειδή η υπεργλυκαιμία προάγει τη γλυκοζυλίωση των ιστών του θύλακα, με αποτέλεσμα τη διασύνδεση κολλαγόνου (δεσμοί μεταξύ των ινών κολλαγόνου), η οποία θα εξηγούσε την παρατηρούμενη ίνωση του θύλακα στον παγωμένο ώμο, είτε επειδή η φλεγμονή που προκαλεί ο διαβήτης ξεκινά τη φλεγμονώδη-ινωτική διαδικασία που αποτελεί τη βάση της παθογένεσης του παγωμένου ώμου.

Μερικοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι η φλεγμονή που σχετίζεται με το μεταβολικό σύνδρομο, όχι μόνο με τον διαβήτη τύπου 2, θα μπορούσε να ξεκινήσει την ανάπτυξη του παγωμένου ώμου, αφού και άλλες διαταραχές του συνδρόμου (υπερλιπιδαιμία, υπέρταση, παχυσαρκία) απαντώνται πολύ συχνά στα άτομα με παγωμένο ώμο.

Μια μεγάλη μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2025 στο BMC Musculoskeletal Disorders επιχείρησε να το εξετάσει. Περιλήφθηκαν 43.977 άτομα που είχαν πρόσφατα διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 2 και 43.977 άτομα χωρίς διαβήτη, με στόχο να βρεθεί εάν υπάρχει βάση στην άποψη ότι η φλεγμονή που σχετίζεται με τον διαβήτη τύπου 2 και άλλους μεταβολικούς παράγοντες προδιαθέτει για την ανάπτυξη παγωμένου ώμου.

Μετά από παρακολούθηση των διαβητικών για 8,2 έτη και 9,1 έτη των μη διαβητικών συμμετεχόντων, κατά μέσο όρο, διαπιστώθηκε ότι ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να είναι αιτία του παγωμένου ώμου, αλλά δεν βρέθηκαν στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι σχετίζεται και με άλλους μεταβολικούς παράγοντες.

«Το 30% των ατόμων με παγωμένο ώμο είναι διαβητικοί. Μεταξύ των διαβητικών, η συχνότητα εμφάνισης του παγωμένου ώμου έχει εκτιμηθεί στο 13,4%. Με αυτά τα υψηλά ποσοστά και της αύξησης των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη παγκοσμίως, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τα αίτια εμφάνισής του, καθώς και εάν και γιατί η πορεία διαφέρει από εκείνη των ατόμων χωρίς διαβήτη, προκειμένου να διαχειριστούμε την πάθησή τους αποτελεσματικότερα. Η έρευνα συνεχίζεται και ελπίζουμε να έχουμε σύντομα απαντήσεις.

Δεδομένων των σημαντικών επιπτώσεων που έχει ο παγωμένος ώμος στην ποιότητα ζωής, η εμφάνιση πόνου στην άρθρωση θα πρέπει να κινητοποιεί αμέσως τα άτομα με προδιαβήτη και διαβήτη, όπως και όσους δεν πάσχουν από αυτές τις νόσους, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν οφείλεται σε παγωμένο ώμο. Γιατί η έγκαιρη παρέμβαση από έναν εξειδικευμένο στις παθήσεις του ώμου ορθοπαιδικό μπορεί να βοηθήσει στην ταχύτερη ανάρρωση και βελτίωση της ποιότητας ζωής των πασχόντων», καταλήγει ο δρ Πάντος.

  • ΠΑΓΩΜΕΝΟΣ ΩΜΟΣ
  • ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ
  • ΦΛΕΓΜΟΝΗ
  • ΥΠΕΡΓΛΥΚΑΙΜΙΑ
  • ΔΙΑΓΝΩΣΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Εργοσπιρομετρία:Γιατί είναι χρήσιμη μετά τα 50- Πάνω από ένας στους 3 έχει δύσπνοια στα 65
Εργοσπιρομετρία:Γιατί είναι χρήσιμη μετά τα 50- Πάνω από ένας στους 3 έχει δύσπνοια στα 65 13 Φεβρουαρίου 2026
Οι ανώνυμες "μητέρες" της Ιατρικής και γιατί καταδικάστηκαν στην αφάνεια 16 Φεβρουαρίου 2026
Οι ανώνυμες "μητέρες" της Ιατρικής και γιατί καταδικάστηκαν στην αφάνεια

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μπορεί η κατάσταση του στόματος να καθορίσει την υγεία του εγκεφάλου;
Health Talk
03/09/2026 - 16:00

Μπορεί η κατάσταση του στόματος να καθορίσει την υγεία του εγκεφάλου;

Περιοδοντίτιδα: Ωμέγα-3 και ασπιρίνη «συναγωνίζονται» τα αντιβιοτικά
Υγεία
02/09/2026 - 16:00

Περιοδοντίτιδα: Ωμέγα-3 και ασπιρίνη «συναγωνίζονται» τα αντιβιοτικά

Υπέρταση: Νέα θεραπευτική προσέγγιση στοχεύει τη φλεγμονή και τις βλάβες σε αγγεία και νεφρούς
Υγεία
19/08/2026 - 17:11

Υπέρταση: Νέα θεραπευτική προσέγγιση στοχεύει τη φλεγμονή και τις βλάβες σε αγγεία και νεφρούς

Η καλοσύνη ως «φάρμακο»: Πώς οι πράξεις προσφοράς επηρεάζουν το σώμα
Υγεία
18/08/2026 - 09:00

Η καλοσύνη ως «φάρμακο»: Πώς οι πράξεις προσφοράς επηρεάζουν το σώμα

Τρέξιμο και αρθρώσεις: Τι δείχνουν οι νέες έρευνες και οι εναλλακτικές
Fitness
05/08/2026 - 09:00

Τρέξιμο και αρθρώσεις: Τι δείχνουν οι νέες έρευνες και οι εναλλακτικές

Ειδικός ζητά επανεξέταση του φάσματος του αυτισμού: «Έχει γίνει υπερβολικά ευρύ»
Υγεία
04/08/2026 - 17:00

Ειδικός ζητά επανεξέταση του φάσματος του αυτισμού: «Έχει γίνει υπερβολικά ευρύ»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Kάλεσμα για συγκέντρωση σχολικών ειδών για ευάλωτες οικογένειες από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό
Επικαιρότητα
07/09/2026 - 10:30
Βιταμίνη Β12: Η επάρκειά της πριν από τη σύλληψη συνδέεται με μικρότερο κίνδυνο συγγενών ανωμαλιών
Υγεία
07/09/2026 - 10:00
Ψυχιατρική και Παιδοψυχιατρική Εταιρεία: «Τα νοσοκομεία δεν είναι χώροι φιλοξενίας και φύλαξης παιδιών»
Πολιτική Υγείας
07/09/2026 - 09:30
Επιστροφή στο σχολείο: Προτεραιότητα πρέπει να είναι η υγεία των παιδιών
Health Talk
07/09/2026 - 09:00
ΠΟΕΔΗΝ: Άδειο το καλάθι της ΔΕΘ για τους υγειονομικούς - Τι απάντησε ο πρωθυπουργός για την κριτική στο ΕΣΥ
Πολιτική Υγείας
07/09/2026 - 08:27
Προλαμβάνω: Νέο πρόγραμμα δωρεάν ελέγχου για τον καρκίνο του δέρματος
Πολιτική Υγείας
06/09/2026 - 10:07
Απολογισμός πεπραγμένων του Υπουργείου Υγείας στη 90ή ΔΕΘ - Οι αριθμοί
Πολιτική Υγείας
06/09/2026 - 09:52
Η φάση του κύκλου φαίνεται να επηρεάζει πόσο ακριβές αγορές θα κάνει μια γυναίκα
Υγεία
05/09/2026 - 07:41
Ιός Δυτικού Νείλου: Ο ΙΣΑ προειδοποιεί για συνέχιση της διασποράς στην Αττική και τον Σεπτέμβριο
Υγεία
04/09/2026 - 18:00
Έμπολα στο Κονγκό: Ενδείξεις επιβράδυνσης στο επίκεντρο, αλλά η επιδημία εξαπλώνεται
Υγεία
04/09/2026 - 17:00
Καρκίνος των ωοθηκών: τα επίμονα συμπτώματα και η αξία της έγκαιρης διάγνωσης
Health Talk
04/09/2026 - 16:00
Υποφέρετε από δυσκολία στην αναπνοή; Υπάρχει λύση!
Health Talk
04/09/2026 - 15:00
Γαλλία: Συρροή κρουσμάτων σαλμονέλας λόγω...κολοκυθόσπορων!
Επικαιρότητα
04/09/2026 - 14:50
Πώς μάς επηρεάζουν οι «κουβέντες» με τα κατοικίδιά μας
Pet
04/09/2026 - 14:00
Νέα εφοδιαστική αλυσίδα στην ΕΕ βάζει τέλος στην έλλειψη φαρμάκου για την ωχρά κηλίδα
Pharma Policy
04/09/2026 - 13:30
Smartwatch: Γιατί δεν πρέπει να εμπιστευόμαστε τις θερμίδες που δείχνει
Fitness
04/09/2026 - 13:00
Πρόληψη του αιφνίδιου καρδιακού θανάτου: «Τα πρώτα λεπτά σώζουν ζωές»
Πολιτική Υγείας
04/09/2026 - 12:00
Air fryer: Τα 13 συχνότερα λάθη στη χρήση του
Διατροφή
04/09/2026 - 11:00
Γεωργιάδης - Αγαπηδάκη: Εγκαίνια Κέντρων Υγείας - Με τις ΚΟΜΥ στη Θράκη
Πολιτική Υγείας
04/09/2026 - 10:30
Γενετικά τροποποιημένο νεφρό χοίρου κράτησε στη ζωή ασθενή για εννέα μήνες
Υγεία
04/09/2026 - 10:00
Επιστροφή στο σχολείο: Οδηγός ομαλής προσαρμογής για μαθητές και γονείς
Ψυχική Υγεία
04/09/2026 - 09:00
Γενική Εισαγγελέας ΕΕ: Προτείνει ακύρωση της επιβάρυνσης της βιομηχανίας για τα αστικά λύματα
Pharma Policy
03/09/2026 - 18:32
50+: Pause στη φθορά, reset στην επιδερμίδα
Ομορφιά
03/09/2026 - 18:00
«Καπνός και νικοτίνη κάτω των 18; Με την καμία!»
Υγεία
03/09/2026 - 17:00
Μπορεί η κατάσταση του στόματος να καθορίσει την υγεία του εγκεφάλου;
Health Talk
03/09/2026 - 16:00
Mpox: Παγκόσμια πρωτοβουλία για καλύτερη πρόσβαση σε εμβόλια
Πολιτική Υγείας
03/09/2026 - 15:30
Γρίπη: Πόσο δυνατά αναμένεται να χτυπήσει φέτος; Οι πρώτες εκτιμήσεις
Υγεία
03/09/2026 - 15:00
Σχεδόν το ήμισυ των αγροτών παγκοσμίως δηλητηριάζεται κάθε χρόνο από τα φυτοφάρμακα
Υγεία
03/09/2026 - 14:00
GSK: Συμφωνία ύψους έως 1,2 δισ. δολαρίων για νέο αντικαρκινικό φάρμακο της HUTCHMED
Pharma News
03/09/2026 - 13:00
Η εργασία με διακεκομμένο, νυχτερινό ωράριο ή τα σαββατοκύριακα βλάπτει!
Υγεία
03/09/2026 - 12:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Air fryer: Τα 13 συχνότερα λάθη στη χρήση του
Διατροφή
04/09/2026 - 11:00
Πρόληψη του αιφνίδιου καρδιακού θανάτου: «Τα πρώτα λεπτά σώζουν ζωές»
Πολιτική Υγείας
04/09/2026 - 12:00
Απολογισμός πεπραγμένων του Υπουργείου Υγείας στη 90ή ΔΕΘ - Οι αριθμοί
Πολιτική Υγείας
06/09/2026 - 09:52
Προλαμβάνω: Νέο πρόγραμμα δωρεάν ελέγχου για τον καρκίνο του δέρματος
Πολιτική Υγείας
06/09/2026 - 10:07
Πώς μάς επηρεάζουν οι «κουβέντες» με τα κατοικίδιά μας
Pet
04/09/2026 - 14:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo