Η υπερκατανάλωση τροφής όπως συνήθως γίνεται σε κάθε πασχαλινό τραπέζι δεν προκαλεί κάποιο σοβαρό, μακροπρόθεσμο πρόβλημα υγείας συνήθως, λένε οι γιατροί, ωστόσο ταλαιπωρεί το πεπτικό μας σύστημα και μπορεί να καταστρέψει την διάθεση της μέρας.
Υπερβολές και πέψη
Το μέσο στομάχι χωράει συνήθως περίπου ένα με δύο φλιτζάνια φαγητού. Όταν τρώμε υπερβολικά όμως μπορεί τελικά να καταναλώσουμε διπλάσια ή και ακόμα περισσότερη ποσότητα. Προκειμένου το στομάχι μας να βρει χώρο για το επιπλέον φαγητό, τεντώνεται όπως θα έκανε ένα μπαλόνι που επιμένουμε να φουσκώνουμε. Εάν μάλιστα συνηθίζουμε να το παρακάνουμε συχνά τρώγοντας υπερβολικά, το στομάχι μας συνηθίζει πλέον να διαστέλλεται πιο εύκολα, κάτι που δεν προβλέπεται φυσιολογικά να γίνεται κατ΄επανάληψη. Για αυτό και οι περισσότεροι άνθρωποι αισθάνονται δυσφορία καθώς το στομάχι τους τεντώνεται πέρα από την κανονική του χωρητικότητα.
Ανάλογα με το τι έχουμε καταναλώσει, αυτό το δυσάρεστο συναίσθημα μπορεί να παραμείνει ενεργό ακόμα και για πολλές ώρες.
Πρέπει δε να έχουμε υπόψιν, ότι τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και φυτικές ίνες χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αφομοιωθούν.
Καθώς η τροφή παραμένει για ώρα στο στομάχι, μπορεί να αρχίσει να πιέζει προς τα πάνω το διάφραγμά, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται δυσφορία και στην αναπνοή. Παράλληλα, η μεγάλη ποσότητα τροφής συχνά αναγκάζει τα γαστρικά υγρά να παλινδρομήσουν στον οισοφάγο. Όταν συμβεί αυτό, κάνουν την εμφάνιση τους οι γνωστές καούρες, προκαλώντας μια δυσάρεστη όξινη γεύση στο στόμα.
Τα συμπτώματα της υπερφαγίας
Όταν τρώμε υπερβολικά, τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι:
- Παλινδρόμηση οξέων
- Φούσκωμα
- Αέρια
- Καούρα
- Ναυτία
- Πόνος στο στομάχι
Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την δυσπεψία
- Κόψτε ταχύτητα: Καθώς τρώτε και το στομάχι σας τεντώνεται, συγκεκριμένες ορμόνες ενεργοποιούνται ώστε να δώσουν σήμα στον εγκέφαλο ότι το σώμα πλησιάζει στον κορεσμό. Αν τρώμε γρήγορα, ήδη το στομάχι μας θα έχει ξεπεράσει τα όρια του πολύ πριν λάβει το σήμα πληρότητας.
- Κινηθείτε: Εάν τελικά το παρακάνατε με το φαγητό, βγείτε για μια βόλτα. Με αυτόν τον τρόπο διεγείρετε τη διαδικασία της πέψης ώστε η τροφή να προχωρήσει στο έντερο. Πάντως, φροντίστε να μην το παρακάνετε. Μια έντονη σωματική δραστηριότητα μετά το φαγητό ωθεί το αίμα προς την περιοχή των ποδιών και όχι του στομαχιού με αποτέλεσμα την επιβράδυνση της πέψης.
- Μην πέσετε για ύπνο: Ομολογουμένως ο πειρασμός για μια σιέστα, είναι μεγάλος. Όμως το να ξαπλώνουμε μετά από ένα πλούσιο γεύμα δεν είναι καλή ιδέα καθώς σε ένα γεμάτο στομάχι το φαγητό είναι πιο εύκολο να ανέβει προς τα πάνω παρά προς τα κάτω όπως είναι η φυσιολογική διαδικασία της χώνεψης. Η κατάκλιση συνήθως επιδεινώνει και τις πιθανές καούρες.
- Πείτε όχι στο ανθρακικό: Πόσες φορές δεν έχετε ακούσει την παρότρυνση, πιες μια σόδα, όταν αισθάνεστε βαρύ το στομάχι σας; Και όμως στην πραγματικότητα, τα ανθρακούχα ποτά αυξάνουν την αίσθηση του φουσκώματος και προσθέτουν περισσότερα αέρια επιβαρύνοντας επιπλέον το πεπτικό μας σύστημα.
- Μείνετε ενυδατωμένοι: Το πεπτικό σας σύστημα θα χρειαστεί περισσότερο νερό για να επεξεργαστεί το επιπλέον φορτίο. Τα αφεψήματα από βότανα, όπως η μέντα, το χαμομήλι και το τζίντζερ μπορούν να βοηθήσουν στην διαδικασία της πέψης και να μειώσουν τα αέρια. Επιπλέον, η λήψη ενός αντιόξινου σκευάσματος, μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από την καούρα και τη δυσπεψία.
Μπορώ να αποφύγω τις πασχαλινές υπερβολές;
Αν και η περιστασιακή υπερφαγία είναι συνηθισμένη στα εορταστικά τραπέζια, οι ειδικοί δίνουν μερικές απλές συμβουλές που μπορεί να μας γλυτώσουν από την βαρυστομαχιά.
- Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ: Όταν απολαμβάνουμε κάποιο αλκοολούχο ποτό τείνουμε να τρώμε περισσότερο, λένε οι γιατροί. Η λελογισμένη κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να βοηθήσει και στην πρόληψη της υπερφαγίας.
- Αποφύγετε τα αλμυρά τρόφιμα: Είναι αυτά που πιθανώς θα μας αυξήσουν αμέσως μετά την λαχτάρα να φάμε και κάτι γλυκό. Αντί για αυτά, γεμίστε το πιάτο σας με λαχανικά τα οποία περιέχουν περισσότερες φυτικές ίνες και θα επιβραδύνουν την επιθυμία για λιπαρές τροφές.
- Διαχειριστείτε τα επίπεδα άγχους σας: Τα εορταστικά, οικογενειακά τραπέζια μπορεί να είναι πηγή άγχους για πολλούς από εμάς. Αυτό μπορεί να μας σπρώξει και σε διατροφικές υπερβολές καθώς οι ορμόνες του στρες μπορούν να υπερισχύσουν των ορμονών που ρυθμίζουν τα αισθήματα της πείνας και της πληρότητας.