Από τη μέση ηλικία και μετά, τα κατάγματα αλλά και τα νοσήματα που αφορούν στην καρδιαγγειακή λειτουργία, τείνουν να εμφανίζονται συχνότερα. Οι ηλικιωμένοι κινδυνεύουν συχνότερα να αντιμετωπίσουν επιπλοκές απειλητικές για την ζωή τους μετά από ένα κάταγμα ισχίου ενώ την ίδια στιγμή οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι η πρώτη αιτία θανάτου για άτομα άνω των 65 ετών.
Λαμβάνοντας υπόψιν αυτές τις στατιστικές, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Southampton, δημοσίευσαν στο Frontiers in Aging τα συμπεράσματα σχετικής μελέτης αναφορικά με το πώς οι διατροφικές επιλογές μπορεί να συνδέονται με προστασία από πιθανά κατάγματα αλλά και άλλες παθήσεις της καρδιάς.
Πώς έγινε η μελέτη
Οι περίπου 3.000 συμμετέχοντες στην έρευνα ήταν 65 ετών κατά την έναρξη της, με την αναλογία ανδρών-γυναικών να είναι περίπου στο 50% έκαστοι. Οι επιστήμονες κατέγραψαν την πορεία της υγείας τους για δύο δεκαετίες, διαπιστώνοντας ότι εκείνοι που έκαναν πιο προσεκτικές, «συνετές» διατροφικές επιλογές διέτρεχαν μικρότερο κίνδυνο τόσο για εμφάνιση καρδιαγγειακών προβλημάτων όσο και για κατάγματα.
Ποια είναι η διατροφή που μπορεί να κάνει τη διαφορά
Από την αρχή της έρευνας, οι ειδικοί είχαν δώσει συγκεκριμένες οδηγίες διατροφής στους συμμετέχοντες, όπως λόγου χάρη συμβουλές για την πρόληψη της οστεοπόρωσης, μιας βασικής παθολογικής κατάστασης που επηρεάζει την σύσταση των οστών αυξάνοντας τον κίνδυνο καταγμάτων.
Η ενδεδειγμένη διατροφή, ήταν ιδανικά πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, ψάρια με υψηλή περιεκτικότητα σε Ω-3 λιπαρά ενώ ταυτόχρονα συμπεριελάμβανε χαμηλή κατανάλωση λευκού άρτου, τυποποιημένων τσιπς, ζάχαρης και γαλακτοκομικών προϊόντων με πλήρη λιπαρά. Παράλληλα, συνδύαζε τη λήψη συμπληρώματος ασβεστίου, μέταλλο που συνδέεται άμεσα την υγεία των οστών.
Στο τέλος της έρευνας, 2% των ανδρών και 5% των γυναικών είχαν καταγραφεί με κάταγμα του ισχίου. Γενικά, το 22% απο τις γυναίκες συμμετέχουσες και το 9% των ανδρών αντιμετώπισαν γενικής φύσεως κατάγματα ενώ η θνησιμότητα λόγω καρδιαγγειακών νόσων, κυμάνθηκε στο 11% για τους άνδρες και στο 5% για τις γυναίκες.
Σύμφωνα με τους μελετητές, όσοι είχαν διατροφή πιο συνεπή στις οδηγίες που είχαν λάβει, φάνηκε ότι διέτρεχαν ελαφρώς μειωμένο κίνδυνο για κατάγματα.
Η συμβολή του ασβεστίου
Όταν οι μελετητές εξετασαν συγκεκριμένα την επίδραση του ασβεστίου, παραδόξως δεν βρήκαν άμεση σύνδεση με μικρότερο κίνδυνο καταγμάτων ωστόσο μπόρεσαν να εξακριβώσουν την προστατευτική του δράση σε θέματα καρδιαγγειακής υγείας.
Παράλληλα, όσοι από τους συμμετέχοντες πρόσεχαν περισσότερο την διατροφή τους ήταν ταυτόχρονα και πιο δραστήριοι σωματικά ενώ λιγότεροι από αυτούς ήταν καπνιστές.
Σύμφωνα με τον John P. Higgins, MD, MBA, Καρδιολόγο στην Ιατρική Σχολή McGovern στο UTHealth στο Χιούστον, υπάρχουν αρκετά πράγματα που οι μεγαλύτεροι σε ηλικία μπορούν να κάνουν ώστε να προστατεύσουν την υγεία της καρδιάς και των οστών τους.
«Το περπάτημα, το τζόκινγκ, ο χορός και η άρση βαρών είναι εξαιρετική άσκηση τόσο για την καρδιά όσο και για τα οστά», συμβουλεύει ο Δρ. Higgins. «Αυτές οι δραστηριότητες συμβάλλουν στη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας ενώ διεγείρουν την οστική πυκνότητα, αποτρέποντας την οστική απώλεια» προσθέτει ο ίδιος.
Οι κυριότερες διατροφικές συστάσεις του, αφορούν στην ενσωμάτωση στο καθημερινό διαιτολόγιο φυλλωδών, πράσινων λαχανικών.
«Το λάχανο, το σπανάκι και γενικά τα πράσινα λαχανικά είναι πλούσια σε βιταμίνη Κ, ασβέστιο και άλλα θρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν την υγεία των οστών. Έχουν επίσης αντιοξειδωτικά που βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής, η οποία ωφελεί την καρδιά» εξηγεί.
Στην διατροφή των μεγαλύτερων σε ηλικία, πρέπει επίσης ιδανικά να υπάρχουν επαρκείς ποσότητες από λιπαρά ψάρια, δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια, ξηρούς καρπούς και σπόρους. Η συμπερίληψη γαλακτοκομικών ή τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο είναι επίσης σημαντική.
«Συνδυάζοντας υγιεινές για την καρδιά τροφές με δραστηριότητες ενδυνάμωσης των οστών, μπορείτε να υποστηρίξετε και τα δύο συστήματα του οργανισμού σας ταυτόχρονα», συμβουλεύει ο Higgins.
Πηγή: medicalnewstoday.com