Η φρενίτιδα με την σοκολάτα Ντουμπάι εγκυμονεί κινδύνους για την δημόσια υγεία καθώς, όπως προέκυψε από έρευνα σε απομιμητικά προϊόντα που έχουν πλημμυρίσει την αγορά παγκοσμίως, οι πιο φτηνές εκδόσεις της είναι από τοξικές έως δυνητικά καρκινογόνες.
Συγκεκριμένα, έρευνα στη Γερμανία έδειξε ότι οι σοκολάτες Ντουμπάι που εισάγονται από τη Μέση Ανατολή περιέχουν φοινικέλαιο, πράσινες χρωστικές τροφίμων, τοξίνες που παράγονται από μούχλα, ακόμη και χημικές ενώσεις που θεωρούνται καρκινογόνες.
Η έρευνα διεξήχθη από την Υπηρεσία Χημικών και Κτηνιατρικών Ερευνών (CVUA) της Στουτγάρδης σε απομιμητικά προϊόντα σοκολάτας Ντουμπάι, πέντε από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τρία από την Τουρκία.
Εκτός από το αλεσμένο φιστίκι και το καταΐφι, η γέμιση της σοκολάτας του Ντουμπάι περιέχει ταχίνι, μια λεία πάστα από αλεσμένο σουσάμι.
Η ανάλυση εντόπισε ίχνη φοινικέλαιου - ένα φτηνό έλαιο με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, το οποίο συνδέεται εδώ και καιρό με προβλήματα υγείας, όπως οι καρδιακές παθήσεις.
Επιπλέον, η παρουσία του μολυσμένου φοινικέλαιου στη σοκολάτα προκάλεσε το σχηματισμό της 3-MCPD, μιας επικίνδυνης ένωσης που θεωρείται καρκινογόνος στον άνθρωπο.
Συνολικά, έξι από τις οκτώ μπάρες περιείχαν 3-MCPD, το οποίο σχηματίζεται κυρίως κατά τη διύλιση φυτικών λιπών και ελαίων όπως το φοινικέλαιο.
Πέντε από αυτές τις έξι, όλες από τον ίδιο κατασκευαστή στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, περιείχαν 3-MCPD πάνω από τα μέγιστα επίπεδα που θεωρούνται γενικά ασφαλή - και έτσι κρίθηκαν «ακατάλληλα για κατανάλωση».
Υπήρχαν επίσης εστέρες λιπαρών οξέων που διασπώνται σε 3-MCPD και γλυκιδόλη, μια άλλη ένωση που περιγράφεται ως «πιθανώς καρκινογόνος».
Εν τω μεταξύ, η ομάδα βρήκε επίσης τοξίνες μούχλας - κυρίως αφλατοξίνες, οι οποίες θεωρούνται επίσης ισχυρό καρκινογόνο στον άνθρωπο.
Οι αφλατοξίνες είναι φυσικές τοξίνες που παράγονται, μεταξύ άλλων, από τον μύκητα Aspergillus flavus συχνά κατά τη συγκομιδή και την αποθήκευση γεωργικών προιόντων, συμπεριλαμβανομένων των ξηρών καρπών.
Είναι ανησυχητικό ότι οι αφλατοξίνες είναι «μη ανιχνεύσιμες από την οσμή ή τη γεύση» στο τελικό προϊόν, πράγμα που σημαίνει ότι οι καταναλωτές δεν γνωρίζουν ότι τις προσλαμβάνουν.
Σχεδόν όλα τα προϊόντα που αναλύθηκαν περιείχαν επίσης χρωστικές τροφίμων Ε140 ή Ε141 για να δώσουν στη γέμιση μια πιο έντονη πράσινη απόχρωση και να «προσομοιώσουν μια υψηλότερη περιεκτικότητα σε φιστίκια», ανέφερε η αρχή σε ανακοίνωσή της.
Για την επικάλυψη σοκολάτας, πέντε από τις μπάρες χρησιμοποίησαν υποκατάστατα κακής ποιότητας αντί για βούτυρο κακάο, συμπεριλαμβανομένου του ηλιέλαιου και του φοινικέλαιου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το βούτυρο κακάο αναφερόταν στον κατάλογο των συστατικών σε δύο από τα πέντε προϊόντα που δεν ήταν σοκολατένια, παρόλο που στην πραγματικότητα δεν περιλαμβανόταν.
Στην έκθεσή τους, το CVUA δεν αποκάλυψε τα ονόματα των εμπορικών σημάτων των μπάρες ή των κατασκευαστών τους, ούτε πού πωλούνται, ωστόσο όπως επισημαίνει, σχεδιάζει να πραγματοποιήσει περαιτέρω δοκιμές σε περισσότερα προϊόντα «σοκολάτας Ντουμπάι» που παρασκευάζονται στη Γερμανία και σε όλη την Ευρώπη.
'Τα πρώτα αποτελέσματα των δοκιμών είναι ανησυχητικά και δείχνουν ότι τα προϊόντα υψηλής ποιότητας δεν συνοδεύονται απαραίτητα από υψηλές τιμές', αναφέρει σε ανακοίνωσή της.
'Συνεχίζουμε να ερευνούμε περαιτέρω «σοκολάτες Ντουμπάι», συμπεριλαμβανομένων προϊόντων που παράγονται στη Γερμανία και την ΕΕ, καθώς και περαιτέρω δείγματα παρασκευασμάτων φιστικιού [και] θα αναφέρουμε τα αποτελέσματα'.