Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι έχουν βρει ένα νέο αποτελεσματικό αντιβιοτικό για τη γονόρροια, το οποίο θα μπορούσε να είναι ένα από τα πιο ελπιδοφόρα των τελευταίων δεκαετιών.
Η ενεργή ουσία gepotidacin μπορεί να θεραπεύσει τη σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη εξίσου καλά με τα υπάρχοντα αντιβιοτικά και φαίνεται ότι μπορεί να αντιμετωπίσει και ορισμένα αναδυόμενα στελέχη που είναι ανθεκτικά στα φάρμακα, λένε οι ερευνητές στο περιοδικό The Lancet.
Με την πάροδο του χρόνου, το βακτήριο έχει αναπτύξει ανθεκτικότητα στις περισσότερες κατηγορίες διαθέσιμων αντιβιοτικών και οι ειδικοί φοβούνται ότι μπορεί να καταστεί μη θεραπεύσιμο στο μέλλον, εκτός αν βρεθούν νέα φάρμακα.
Η μη θεραπευμένη γονόρροια μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένης της φλεγμονώδους νόσου της πυέλου και της υπογονιμότητας.
Η gepotidacin δρα διαφορετικά από άλλα αντιβιοτικά και σταματά τη γονόρροια από το να αναπαραχθεί μπλοκάροντας δύο βασικά ένζυμα.
Έχει ήδη εγκριθεί στις ΗΠΑ για τη θεραπεία λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος.
Στη δοκιμή, η οποία παρουσιάζεται στο συνέδριο ESCMID, συμμετείχαν 628 ασθενείς, κάποιοι εκ των οποίων πήραν τη νέα ενεργή ουσία ενώ οι υπόλοιποι τα υπάρχοντα αντιβιοτικά.
Το νέο χάπι ήταν εξίσου αποτελεσματικό για τη θεραπεία της γονόρροιας και λειτούργησε κατά στελεχών της λοίμωξης που ήταν ανθεκτικά στις τρέχουσες θεραπείες πρώτης γραμμής, όπως η κεφτριαξόνη.
Οι ανεπιθύμητες ενέργειες αναφέρθηκαν συχνότερα με την gepotidacin αλλά ήταν γενικά ήπιες, όπως ναυτία ή κάποια στομαχική δυσφορία.
Πάντως, η gepotidacin δεν είναι το μόνο νέο από του στόματος αντιβιοτικό για τη γονόρροια που διερευνούν οι ερευνητές.
Ένα άλλο, που ονομάζεται ζολιφλοδακίνη, έχει επίσης δείξει καλά αποτελέσματα σε κλινικές δοκιμές φάσης 3 .
Εν τω μεταξύ, το Ηνωμένο Βασίλειο εξετάζει το ενδεχόμενο ενός εμβολίου που θα βοηθήσει να σταματήσει η εξάπλωση της γονόρροιας.
Τον Νοέμβριο του 2023, η Κοινή Επιτροπή Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης (JCVI) συνέστησε τη στοχευμένη χρήση του εμβολίου MenB.
Κατά κύριο λόγο σχεδιασμένο για την αντιμετώπιση της μηνιγγίτιδας Β στα παιδιά, η JCVI διαπίστωσε ότι είναι επίσης περίπου 40% αποτελεσματική στην πρόληψη της νόσησης και της διάδοσης της γονόρροιας.