Αν αισθάνεστε ότι το μυαλό σας κοιμάται ακόμα και έχετε μια νωθρότητα, μήπως να δοκιμάζατε καρύδια για πρωϊνό;
Βρετανική έρευνα έδειξε ότι η κατανάλωση αυτού του ξηρού καρπού, του οποίου το σχήμα παραπέμπει σε εγκέφαλο, μπορεί να κάνει θαύματα στη νοητική μας λειτουργία.
Ένας ακαδημαϊκός από το Χαμπσάιρ σχεδίασε τη διαδικασία δοκιμής για τη μελέτη στην οποία ζητήθηκε από ενήλικες να φάνε ένα πρωινό πλούσιο σε καρύδια ή ένα αντίστοιχο σε θερμίδες γεύμα.
Ο λέκτορας ψυχολογίας Dr Adrian Whyte, ο οποίος εργαζόταν στο Πανεπιστήμιο του Reading όταν έκανε την εργασία, συνέβαλε στη μελέτη, η οποία διαπίστωσε ότι 50 γραμμάρια καρυδιών αναμεμειγμένα σε μούσλι και γιαούρτι οδηγούσαν σε γρήγορους χρόνους αντίδρασης και καλύτερη μνήμη από την εναλλακτική λύση.
Η καθηγήτρια Claire Williams, από το Πανεπιστήμιο του Reading, η οποία ήταν επικεφαλής της έρευνας, δήλωσε ότι «συμβάλλει στην ενίσχυση της υπόθεσης των καρυδιών ως τροφή για τον εγκέφαλο».
Στη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Food & Function, επιστρατεύτηκαν 32 ενήλικες μεταξύ 18 και 30 ετών, οι οποίοι εξετάστηκαν τέσσερις φορές την ημέρα κατά τη διάρκεια της εργασίας.
Τους ζητήθηκε να φορέσουν ένα σκουφάκι EEG (ηλεκτροεγκεφαλογράφημα) εφοδιασμένο με ηλεκτρόδια για τη μέτρηση της εγκεφαλικής δραστηριότητας και εξετάστηκαν πριν από το πρωινό και στη συνέχεια δύο, τέσσερις και έξι ώρες μετά.
Ο Δρ Whyte, ο οποίος εργάζεται τώρα στο Πανεπιστήμιο του Winchester, δήλωσε ότι τα καρύδια προσφέρουν έναν σπάνιο συνδυασμό χημικών ουσιών που βοηθούν στην ενίσχυση της εγκεφαλικής λειτουργίας.
Περιέχουν ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, πρωτεΐνες/πεπτίδια και φλαβονοειδή, τα οποία είναι γνωστό ότι ενισχύουν τη μνήμη και τη γνωστική λειτουργία.
«Άλλα τρόφιμα, κυρίως φρούτα όπως τα βατόμουρα, περιέχουν φλαβονοειδή, αλλά η συγκεκριμένη σειρά χημικών ουσιών στα καρύδια μπορεί να λειτουργεί με έναν ιδιαίτερο τρόπο, σύμφωνα με τον οποίο οι πρωτεΐνες/πεπτίδια ρυθμίζουν την απορρόφηση των ωμέγα 3, τα οποία με τη σειρά τους ρυθμίζουν την απορρόφηση των φλαβονοειδών», δήλωσε ο Δρ Whyte.
Τώρα μελετά την επίδραση του κακάο στην απόδοση της μνήμης.