Τον αρνητικό αντίκτυπο που έχει η συχνή έκθεση στο Διαδίκτυο στον εγκέφαλο έρχεται να αναδείξει με πολύ γλαφυρό τρόπο νέα έρευνα που έδειξε ότι κάποιος μπορεί να αντιστρέψει την ηλικία του εγκεφάλου του κατά 10 χρόνια μόνο και μόνο απενεργοποιώντας το διαδίκτυο στο κινητό του τηλέφωνο για μόλις δύο εβδομάδες!
Στη μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε 400 άτομα - φοιτητές και ενήλικες- οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να κατεβάσουν μια εφαρμογή που μπλόκαρε την πρόσβαση των smartphones τους στο διαδίκτυο. Μπορούσαν ωστόσο να πραγματοποιούν κλήσεις και να στέλνουν μηνύματα.
Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν έρευνες πριν και μετά τη μελέτη για να μετρήσουν τη λειτουργία του εγκεφάλου τους και την ψυχική τους ευεξία.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η συνεχής προσοχή τους -η ικανότητα να εστιάζουν σε ένα θέμα- ενισχύθηκε τόσο πολύ που έγινε ισοδύναμη με την προσοχή κάποιου 10 χρόνια νεότερου.
Το 90% των ατόμων ανέφεραν επίσης βελτιώσεις στην ψυχική τους υγεία, σε επίπεδα μεγαλύτερα από αυτό που αναμένονται από τη λήψη αντικαταθλιπτικών για δύο εβδομάδες. Επιπλέον ένιωθαν μεγαλύτερη ικανοποίηση από τη ζωή τους.
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η βελτίωση στον εγκέφαλο πιθανότατα οφειλόταν στην αλλαγή του τρόπου με τον οποίο οι άνθρωποι περνούσαν τον χρόνο τους, με τα άτομα να περνούν πλέον λιγότερο χρόνο στο διαδίκτυο και να κοινωνικοποιούνται περισσότερο δια ζώσης, να ασκούνται και να βρίσκονται στη φύση.
Σε επίπεδο χρήσης της οθόνης, ο χρόνος μειώθηκε σχεδόν στο μισό - σε μια ομάδα μειώθηκε από πέντε ώρες και 14 λεπτά σε δύο ώρες και 41 λεπτά την ημέρα κατά μέσο όρο.
Στη μελέτη, η ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας αναφέρει: «Παρά τα πολλά οφέλη που προσφέρει το κινητό διαδίκτυο, η μείωση της συνεχούς σύνδεσης με τον ψηφιακό κόσμο μπορεί να έχει μεγάλα θετικά αποτελέσματα».
Πρόσθεσαν δε ότι ακόμη και όσοι δεν συμμορφώθηκαν πλήρως με την παρέμβαση παρουσίασαν σημαντικές, αν και πιο μέτριες, βελτιώσεις.
'Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η συνεχής σύνδεση με τον διαδικτυακό κόσμο έχει κόστος, καθώς η ψυχολογική λειτουργία βελτιώνεται όταν η σύνδεση αυτή μειώνεται'.
Οι ερευνητές που δημοσίευσαν τα ευρήματα τους στο επιστημονικό περιοδικό PNAS Nexus τόνισαν ότι οι άνθρωποι εξελίχθηκαν σε έναν κόσμο όπου οι πληροφορίες και οι κοινωνικές επαφές ήταν δύσκολο να βρεθούν.
Αυτό υποδήλωνε ότι η συνεχής διέγερση που προσφέρει η σύνδεση στο διαδίκτυο θα μπορούσε να καταστήσει δύσκολο τον έλεγχο των σκέψεων και των συμπεριφορών.