Πολλοί έφηβοι εισέρχονται στην ενήλικη ζωή με σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο και η μετάβαση από την εφηβεία στην ενηλικίωση είναι μια σημαντική στιγμή για την αντιμετώπιση αυτών των παραγόντων και τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης μελλοντικής καρδιαγγειακής νόσου, σύμφωνα με σχετική δημοσίευση της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.
Όπως επισημαίνεται, η ενηλικίωση είναι η περίοδος μεταξύ της ηλικίας των 18 ετών και των μέσων έως τα τέλη των είκοσι, όταν ο εγκέφαλος και η ικανότητα λήψης αποφάσεων εξακολουθούν να ωριμάζουν σε ενήλικα επίπεδα. Η μεγαλύτερη ανεξαρτησία και πολλές αλλαγές στις συνθήκες ζωής συμβαίνουν ταυτόχρονα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
«Η αναδυόμενη ενηλικίωση είναι μια περίοδος σημαντικού προγραμματισμού, που συχνά επικεντρώνεται στην ανάπτυξη της καριέρας και στη διαμόρφωση στενών προσωπικών σχέσεων. Αυτή η κομβική φάση είναι επίσης ιδανική στιγμή για την καθιέρωση πρακτικών υγείας που υποστηρίζουν τη δια βίου υγεία της καρδιάς», δήλωσε η πρόεδρος της ομάδας σύνταξης της σχετικής ανακοίνωσης Jewel Scott , επίκουρη καθηγήτρια βιο-συμπεριφορικής υγείας και νοσηλευτικής επιστήμης στο Κολέγιο Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνας στην Κολούμπια της Νότιας Καρολίνας.
Αλλαγές στη συχνότητα επαφής με γιατρό και στον τρόπο ζωής
Στην παιδική και εφηβική ηλικία, υπάρχει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα ιατρικών επισκέψεων το οποίο καθορίζεται από παράγοντες όπως οι προγραμματισμένοι εμβολιασμοί και οι σχολικοί ή αθλητικοί έλεγχοι. Οι επισκέψεις αυτές παρέχουν την ευκαιρία να μετρηθεί το βάρος και η αρτηριακή πίεση και να ελεγχθούν τα επίπεδα χοληστερόλης και σακχάρου στο αίμα. Μπορούν επίσης να ανοίξουν την πόρτα για μια συζήτηση σχετικά με τη διατήρηση της υγείας της καρδιάς και την αντιμετώπιση τυχόν ανησυχιών πριν γίνει εμφανής ένας παράγοντας κινδύνου.
Αυτή η συχνότητα όμως ατονεί κατά την ενηλικίωση και οι νεαροί άνθρωποι το πιθανότερο είναι ότι δεν θα ασχοληθούν ξανά με την υγεία τους παρά μόνο αν προκύψει κάποιο πρόβλημα. Επιπλέον, παρατηρούνται και αλλαγές στον τρόπο ζωής επί το δυσμενέστερο για την υγεία.
«Πολλοί νέοι που ήταν πολύ δραστήριοι στο γυμνάσιο γίνονται λιγότερο δραστήριοι μόλις το άθλημα αναψυχής ή το ομαδικό άθλημα που αγαπούσαν φύγει από το πρόγραμμα της καθημερινότητας τους», δήλωσε ο Scott, που επισημαίνει και τον παράγοντα ότι ξαφνικά βρίσκονται με την ευθύνη της οργάνωσης των γευμάτων τους και λίγοι από αυτούς ξέρουν πώς να μαγειρεύουν, συνήθεια που οδηγεί κατά κανόνα σε πιο υγιεινή διατροφή.
Οι ευθύνες που σχετίζονται με το σχολείο, την εργασία, τις μετακινήσεις και τη γονική μέριμνα μπορεί επίσης να εμποδίζουν τους νέους ενήλικες να κοιμούνται επαρκώς, παράμετρος που είναι επίσης κομβική για την υγεία της καρδιάς.
Ενώ, ιστορικά, οι νέοι συχνά άρχιζαν να καπνίζουν στο γυμνάσιο και το λύκειο, το ποσοστό των ατόμων που άρχισαν να χρησιμοποιούν καπνό μεταξύ 18 και 23 ετών διπλασιάστηκε μεταξύ 2002 και 2018, με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα να αποτελούν το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο προϊόν. Οι συγγραφείς τονίζουν ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να μάθουμε τις μακροπρόθεσμες καρδιαγγειακές επιπτώσεις του ατμίσματος.
Κοινωνικοί παράγοντες και ο ρόλος της τεχνολογίας
Η δυνατότητα πληρωμής της υγειονομικής περίθαλψης μπορεί επίσης να αποτελέσει πρόκληση κατά τη μετάβαση από την εφηβεία στην ενηλικίωση. Ειδικά στις ΗΠΑ, όπου οι νέοι ενήλικες αποτελούν τη μεγαλύτερη ομάδα των 27 εκατομμυρίων ανασφάλιστων ενηλίκων στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Οι κοινωνικοί προσδιοριστικοί παράγοντες της υγείας έχουν σημαντικό αντίκτυπο στα αποτελέσματα της καρδιαγγειακής υγείας κατά την αναδυόμενη ενήλικη ζωή. Παράγοντες όπως η εκπαίδευση, το οικονομικό στάτους της περιοχής διαμονής και η οικονομική σταθερότητα διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του τρόπου ζωής οπότε και της υγείας.
Ακόμα και όταν οι νέοι ενήλικες επισκέπτονται ωστόσο τους επαγγελματίες υγείας , μπορεί να χάνονται ευκαιρίες για μια σοβαρή συζήτηση και καθοδήγηση που θα τους βοηθήσει να έχουν κάποιες βασικές γνώσεις για την προστασία της υγείας τους και δη της καρδιάς τους.
«Οι κλινικοί γιατροί έχουν περιορισμένο χρόνο με κάθε ασθενή. Μπορεί να δούμε ότι η αρτηριακή τους πίεση είναι λίγο υψηλή, αλλά δεν το αντιμετωπίζουμε επειδή ήρθαν με λοίμωξη του αυτιού ή διάστρεμμα στον αστράγαλο ή κάτι άλλο που χρειάζεται άμεση προσοχή. Μπορεί να χάσουμε την ευκαιρία να τους ενημερώσουμε ότι η αρτηριακή τους πίεση είναι αυξημένη και για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να αναλάβουν δράση. Πρέπει να κάνουμε αυτές τις συζητήσεις και να βεβαιωθούμε ότι η υγεία της καρδιάς είναι κάτι που έχουν κατά νου», δήλωσε η Scott.
Η εμπλοκή στην υγειονομική περίθαλψη παρέχει επίσης μια σημαντική ευκαιρία για την αντιμετώπιση της καρδιαγγειακής υγείας πριν από την εγκυμοσύνη, καθώς η μη βέλτιστη καρδιαγγειακή υγεία αυξάνει τον κίνδυνο δυσμενών αποτελεσμάτων της εγκυμοσύνης, όπως ο διαβήτης κύησης, η προεκλαμψία και ο πρόωρος τοκετός. Οι δυσμενείς εκβάσεις της εγκυμοσύνης συνδέονται στενά με χειρότερη καρδιαγγειακή υγεία αργότερα στη ζωή.
Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία προτείνει την αξιοποίηση της τεχνολογίας για να καλυφθεί το κενό στην ενημέρωση αυτής της ηλικιακής ομάδας για θέματα καρδιαγγειακής υγείας. «Με τους νέους ενήλικες να ζουν όλο και περισσότερο σε έναν ψηφιακό κόσμο, υπάρχει ανάγκη να διερευνηθεί πώς μπορούν να αξιοποιηθούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την παροχή εξατομικευμένων μηνυμάτων καρδιαγγειακής πρόληψης και να παρακολουθηθεί κατά πόσον είναι αποτελεσματικά στο να οδηγήσουν σε αλλαγές συμπεριφοράς.», αναφέρουν χαρακτηριστικά.