Η σωματική άσκηση μπορεί να μειώσει από 25% ως 30% τον κίνδυνο θανάτου και να αυξήσει το προσδόκιμο ζωής, ήταν το γενικό συμπέρασμα όλων των ειδικών επιστημόνων που είχαν κληθεί να καταθέσουν τις εισηγήσεις τους στην επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, η οποία συνεδρίασε σήμερα με θέμα «Άθληση και καρδιά». Οι επιστήμονες, έθεσαν παράλληλα ως σημαντική παράμετρο, τον προ-ελεγκτικό προ-αθλητικό έλεγχο.
Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε με την διαβεβαίωση του αναπληρωτή υπουργού Παιδείας, αρμόδιου για τον αθλητισμό, Γιάννη Βρούτση, ότι «αυτές οι επιστημονικές καταγραφές θα πάνε σε όλο το οικοσύστημα του αθλητισμού». Ο κ. Βρούτσης, δεσμεύτηκε δε, ότι «από εδώ και πέρα θα ενώσουμε τις δυνάμεις μας όλοι, θα συντονιστούμε, κράτος, ειδικοί επιστήμονες, τοπική αυτοδιοίκηση, για την ανάδειξη και προώθηση της κουλτούρας της σωματικής άσκησης και μετά θα μετρήσουμε τα αποτελέσματα για να δούμε πόσο τα καταφέραμε», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός, «η συμβολή όλων χρειάζεται για την αντιμετώπιση δύο μεγάλων προβλημάτων: Την αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας, με κινητροδότηση ώστε να μπουν στον αθλητισμό τα παιδιά, και την ανάδειξη των ευεργετημάτων από τη σωματική άσκηση - καθώς η Ελλάδα καταγράφεται στις τελευταίες χώρες του πληθυσμού που ασκείται - με την ενεργοποίηση όλων, ειδικών, αθλητικών δυνάμεων αλλά και των δήμων».
Τέλος, ο κ. Βρούτσης έδωσε «ραντεβού με όλους, στις 21 Μαρτίου του 2025 όπου θα παρουσιαστεί ο ΚΟΥΡΟΣ 2, η πιο μεγάλη μεταρρύθμιση για την ψηφιοποίηση όλου του αθλητισμού, το πιο χρήσιμο εργαλείο, η ΕΡΓΑΝΗ του Αθλητισμού», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Καταλήγοντας, ανέφερε ότι περί τα μέσα Μαρτίου «θα γίνουν τα εγκαίνια του πιο σύγχρονου εργοδυναμικού εργαστηρίου που θα λειτουργεί μέσα στο ΟΑΚΑ, το οποίο είναι μια μεγάλη παρακαταθήκη στον αθλητισμό» ενώ προανήγγειλε ότι «επόμενη νομοθετική πρωτοβουλία θα είναι η κωδικοποίηση της αθλητικής νομοθεσίας, μετά από 26 χρόνια, ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα των αντιφάσεων και των γκρίζων ζωνών που υπάρχουν».
Οι εισηγήσεις των ειδικών επιστημόνων
Από την πλευρά τους, οι ειδικοί επιστήμονες εστίασαν τις εισηγήσεις τους στα οφέλη της σωματικής άσκησης, η οποία όπως τόνισαν αφορά όλη την κοινωνία, καθώς βοηθά ποικιλοτρόπως ιδιαίτερα την καρδιά, αλλά και στην ανάγκη προαθλητικού ελέγχου για την αποφυγή οποιασδήποτε ανεπιθύμητης επιπλοκής.
Ο κ. Δημοσθένης Παναγιωτάκος, καθηγητής Βιοστατιστικής - Επιδημιολογίας της Διατροφής στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, ο οποίος έχει ασχοληθεί με πάνω από 1000 στατιστικές μελέτες, επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι η σωματική άσκηση μπορεί να μειώσει από 25% ως 30% τον κίνδυνο θανάτου, αυξάνει το προσδόκιμο ζωής ενώ 15 λεπτά καθημερινής άσκησης μπορεί να το αυξήσουν μέχρι 10 χρόνια.
Όπως είπε, το μεγαλύτερο ποσοστό στην Ελλάδα δεν του αρέσει να γυμνάζεται, κυρίως λόγω έλλειψης δημόσιων χώρων άθλησης, ενώ το σημαντικότερο πρόβλημα είναι η έλλειψη του μαθήματος φυσικής αγωγής στα σχολεία.
Σύμφωνα με έρευνα που έγινε επί 20 χρόνια σε 3000 άτομα στην Αττική, το 47% δεν ασκείται καθόλου, το 23% έχει σωματική δραστηριότητα μετά από παρότρυνση γιατρού.
Ο κ. Χαράλαμπος Βλαχόπουλος, καθηγητής Καρδιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, Α΄ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική, ΓΝΑ «Ιπποκράτειο», σημείωσε ότι «ο αιφνίδιος θάνατος είναι ένα πολύ σπάνιο αλλά τραγικό φαινόμενο», και έδωσε έμφαση στον προαθλητικό έλεγχο και στον γενετικό έλεγχο, τονίζοντας ότι «η πολιτεία πρέπει να δώσει ενθάρρυνση, ώστε να πραγματοποιούνται γενετικοί έλεγχοι - κάτι που είναι πολύ σημαντικό».
Έμφαση στον προαθλητικό έλεγχο έδωσε και ο κ. Κωνσταντίνος Τσιούφης, καθηγητής Καρδιολογίας, αναπληρωτής πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, διευθυντής Α΄ της Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής Αθηνών ΓΝΑ «Ιπποκράτειο». Όπως είπε, «όλα πρέπει να γίνονται με μέτρο, χωρίς υπερβολή, γιατί η υπερβολική άσκηση καταπονεί τον οργανισμό».
Ο κ. Κωνσταντίνος Τούτουζας, καθηγητής Καρδιολογίας και πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, μετέφερε την ευρωπαϊκή του εμπειρία, ενώ σημείωσε ότι 4 στους 10 θανάτους στην Ευρώπη οφείλονται στην καρδιά. Έμφαση έδωσε στην ανάγκη να υπάρχουν παντού στους οργανωμένους αθλητικούς χώρους απινιδωτές και σύνδεσή τους με όσους εμπλέκονται στον αθλητισμό και έχουν εκπαιδευτεί στη χρήση τους.
Ο κ. Δημήτριος Τσιαχρής, επίκουρος καθηγητής Καρδιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, ηλεκτροφυσιολόγος, διευθυντής του τμήματος Βηματοδότησης και Ηλεκτροφυσιολογίας στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, επίσης στάθηκε ιδιαίτερα στον προ-αγωνιστικό έλεγχο.
Στο ίδιο μήκος κύματος για την ανάγκη προληπτικού ελέγχου κινήθηκε και ο Εμμανουήλ Βαβουρανάκης, καθηγητής Καρδιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, διευθυντής Γ΄ της Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής Σωτηρία, Adjunt Professor, Ohio State University. Τόνισε δε, ότι «η διεθνής εμπειρία μας λέει ότι πρέπει να ενθαρρύνουμε τον κόσμο να μην σταματήσει να κάνει αθλητισμό αναψυχής, καθώς σύμφωνα και με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, 50 λεπτά ή 75 λεπτά σωματικής άσκησης βοηθούν σημαντικά στο καρδιαγγειακό σύστημα».
Ο κ. Σπυρίδων Παπαϊωάννου, πλοίαρχος του Πολεμικού Ναυτικού, επεμβατικός καρδιολόγος, διευθυντής της Β΄ Καρδιολογικής Κλινικής στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών, μίλησε για τον προαγωνιστικό έλεγχο που γίνεται στους στρατεύσιμους των Ενόπλων Δυνάμεων ενώ πρόσθεσε ότι πριν ένα χρόνο έγινε σοβαρά προσπάθεια για την επικαιροποίηση της κάρτας αθλητή.
Η κυρία Ευαγγελία Χαρμανδάρη, Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Εφηβικής 18% Ενδοκρινολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, Α' Παιδιατρική Κλινική, Νοσοκομείο Παίδων "Η Αγία Σοφία", εστίασε στην παιδική παχυσαρκία, τονίζοντας ότι «είναι σαφές ότι πρέπει να δώσουμε έμφαση στην πρόληψη, κατά την παιδική και εφηβική ηλικία». Όπως είπε, και οι 29 μελέτες που έγιναν σε παχύσαρκους νέους μέχρι 23 ετών, έχουν δείξει σημαντική βελτίωση με την άσκηση σωματικής δραστηριότητας. «Είναι ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος ελέγχου η σωματική άσκηση παχύσαρκων παιδιών. Έχει ευεργετικά αποτελέσματα. Πρέπει να την εντάξουμε στην καθημερινότητα των εφήβων με οργανωμένο τρόπο», επεσήμανε.