Ως ξηροί καρποί τα φουντούκια είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, ωφέλιμα λίπη, βιταμίνες και μέταλλα. Ειδικά τα φουντούκια, περιέχουν βιταμίνη Ε, ω-6 και ω-9 λιπαρά οξέα, σίδηρο, φώσφορο, κάλιο και ψευδάργυρο. Όλα αυτά τα στοιχεία συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού και βελτιώνουν συνολικά την υγεία, όπως θα διαπιστώσετε διαβάζοντας προσεκτικά τις παρακάτω γραμμές.
Προστασία της καρδιάς
Όπως και οι περισσότεροι ξηροί καρποί, έτσι και τα φουντούκια συμβάλλουν στην προστασία της καρδιάς. Σύμφωνα με μια παλαιότερη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, μια διατροφή πλούσια σε φουντούκια μπορεί να βελτιώσει τους βιοδείκτες καρδιαγγειακού κινδύνου, μειώνοντας ενδεχομένως τον κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων.
Αντίστοιχα, η ίδια μελέτη διαπίστωσε ότι ένα τέτοιο πλάνο διατροφής οδηγεί και σε μειωμένα επίπεδα χοληστερόλης λιποπρωτεϊνών χαμηλής πυκνότητας των συμμετεχόντων, ένας τύπος χοληστερόλης που αυξάνει εξίσου τις πιθανότητες εμφάνισης κάποιου καρδιαγγειακού νοσήματος.
Η ποιότητα του σπέρματος
Η συχνή κατανάλωση φουντουκιών θα μπορούσε να δώσει λύσεις στο γενικότερο πρόβλημα της υπογονιμότητας. Πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο onlinelibrary.wiley.com απέδειξε ότι η κατανάλωση περισσότερων ξηρών καρπών, συμπεριλαμβανομένων των φουντουκιών, μπορεί να αυξήσει τον αριθμό των σπερματοζωαρίων και να βελτιώσει την ποιότητα τους.
Οι ερευνητές, ωστόσο, τονίζουν ότι η μικρή αυτή μελέτη αφορούσε υγιείς, γόνιμους συμμετέχοντες και πως χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να διαπιστωθεί αν τα οφέλη ισχύουν και για τον ευρύτερο πληθυσμό.