Ένας ξηρός καρπός που χρησιμοποιείται σε τσάγια για το κρύωμα μετατράπηκε σε μια υδρογέλη ιδανική για ποικίλες βιοϊατρικές χρήσεις όπως προκύπτει απόμια νέα έρευνα της Σχολής Μηχανικής Pritzker του Πανεπιστημίου του Σικάγο (UChicago PME) και του Τμήματος Χημείας του UChicago.
Όπως αναφέρεται σε σχετική δημοσίευση στην επιθεώρηση Matter η υδρογέλη από καρύδι malva αποδείχτηκε ότι έχει ιατρικές χρήσεις που κυμαίνονται από την περιποίηση πληγών έως το ηλεκτροκαρδιογράφημα.
Η έρευνα δεν στηρίζεται στα φημολογούμενα οφέλη των καρυδιών για την υγεία - στην Κίνα, είναι γνωστά ως το φάρμακο για τον πονόλαιμο - αλλά για την ικανότητά τους να διογκώνονται στο νερό.
«Ποτέ δεν είδατε τον καρπό από ένα δέντρο να διαστέλλεται σε τέτοιο όγκο», δήλωσε ο πρώτος συγγραφέας Changxu Sun, διδακτορικός φοιτητής του UChicago PME.
Εκεί που άλλοι έβλεπαν γλοιώδη υπολείμματα τσαγιού, ο Sun έβλεπε δυνατότητες.
«Αρχικά, είναι ένα οβάλ σχήμα πλάτους ενός εκατοστού. Μόλις το μουλιάσετε στο νερό, θα διογκωθεί περίπου οκτώ φορές σε όγκο και 20 φορές σε βάρος, μετατρέποντας το σε μια μάζα σαν ζελέ», δηλώνει ο Sun. «Αφού πιείτε το ρόφημα, σας μένει το ζελέ ως απόβλητο. Οι άνθρωποι συνήθως το πετάνε».
Για να διαπιστωθεί η τάξης μεγέθους αναφέρεται ότι το ρύζι διογκώνεται κατά περίπου τρεις φορές κατά βάρος όταν μαγειρεύεται. Οι σπόροι Chia διογκώνονται σε 10 φορές το βάρος τους όταν προστίθενται σε νερό.
Αλλά η 20πλάσια αύξηση των καρπών Malva τα αφήνει όλα πίσω και καταιδρωμένα.
Οι υδρογέλες είναι γλοιώδεις ουσίες με βάση το νερό, οι οποίες είναι γνωστές για τις πολλές εφαρμογές τους στην υγειονομική περίθαλψη. Τόσο μαλακές και υδρόφιλες όσο και ο ίδιος ο ανθρώπινος ιστός, οι υδρογέλες χρησιμοποιούνται στη φροντίδα τραυμάτων, καταπολεμώντας τη μόλυνση και προωθώντας την επούλωση πέρα από ό,τι μπορεί να κάνει ένας επίδεσμος. Χρησιμοποιούνται σε συστήματα χορήγησης φαρμάκων, εμφυτεύσιμα βιοηλεκτρονικά όπως βηματοδότες, αποκατάσταση ιστών, κτλ.
H...συνταγή
Η μετατροπή των ξηρών καρπών σε ιατρικές συσκευές απαιτεί περισσότερη δουλειά από το να τους βάζετε απλά στο τσάι.
Πρώτα, οι ξηροί καρποί θρυμματίζονται σε ένα μπλέντερ και στη συνέχεια περνούν από φυγόκεντρο για να εξαχθεί όσο το δυνατόν περισσότερο από τον μαλακό, διογκούμενο πολυσακχαρίτη ενώ παράλληλα απομακρύνονται οι σκληρές δομικές λιγνίνες που δίνουν στους ξηρούς καρπούς το κέλυφός τους.
Στη συνέχεια, ξηραίνουν με κατάψυξη το διάλυμα υδροκολλοειδούς, αφαιρώντας όλο το νερό για να δημιουργήσουν ένα ξηρό πλέγμα από καθαρό πολυσακχαρίτη από καρύδια malva. Φανταστείτε ένα αποξηραμένο σφουγγάρι κουζίνας που ξαναβρίσκει το σχήμα του κάτω από τη βρύση της κουζίνας.
«Αν ενυδατώσουμε ξανά αυτά τα πλέγματα αυτό γίνεται τζελ», δήλωσε ο ερευνητής.
Ο Sun ελπίζει ότι η νέα, φυσικά προερχόμενη υδρογέλη θα αποτελέσει μια νέα πηγή ισχυρών αλλά λιγότερο δαπανηρών ιατρικών πόρων σε όλο τον κόσμο, αλλά ιδιαίτερα στα κράτη της Νοτιοανατολικής Ασίας όπου φύεται το δέντρο Malva.