Ο πρόεδρος της Ε.Σ.Α.μεΑ. Ιωάννης Βαρδακαστάνης μίλησε στην εκπομπή «Τώρα Μαζί» του OPEN TV την Κυριακή 13 Απριλίου, καταθέτοντας με τεκμηριωμένο λόγο τα πάγια και δίκαια αιτήματα του αναπηρικού κινήματος που είναι τα εξής:
- Αύξηση των αναπηρικών επιδομάτων, με την καθιέρωση μηχανισμού αυτόματης προσαρμογής, συνδεδεμένου με την ετήσια αύξηση του κατώτατου μισθού.
- Αναμόρφωση του τρόπου υπολογισμού της εθνικής σύνταξης, ώστε να μην εξαρτάται από το ποσοστό αναπηρίας.
- Άρση της άνισης μεταχείρισης των κωφών και βαρήκοων ατόμων, των οποίων το επίδομα κόβεται στα 18 και επανέρχεται στα 65.
- Διευκόλυνση της εργασίας για συνταξιούχους με αναπηρία, με την εφαρμογή της νομοθεσίας για την Ίση Μεταχείριση και στοδημόσιο τομέα.
- Άμεση καταβολή συντάξεων και επιδομάτων πριν το Πάσχα, λόγω του εξαιρετικά αυξημένου κόστους διαβίωσης.
Ο κ. Ιωάννης Βαρδακαστάνης επανέλαβε ότι σήμερα, η μεγάλη πλειοψηφία των 230.000 συνταξιούχων με αναπηρία λαμβάνουν πολύ χαμηλές συντάξεις και η μεγάλη πλειοψηφία των 200.000 ατόμων λαμβάνουν εξίσου χαμηλά επιδόματα από τον ΟΠΕΚΑ, των 338 ευρώ, τη στιγμή που το κόστος ζωής εκτοξεύεται και οι ανάγκες λόγω αναπηρίας, χρόνιων ή σπάνιων παθήσεων είναι πολλαπλάσιες.
Αφορμή ήταν η τελευταία παρέμβαση της ΕΣΑμεΑ στον πρωθυπουργό της χώρας Κυριάκο Μητσοτάκη την περασμένη εβδομάδα, με τα πάγια αιτήματα για αυξήσεις σε συντάξεις και επιδόματα, καθώς οι συνθήκες διαβίωσης των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες/ ή και σπάνιες παθήσεις και των οικογενειών τους είναι πλέον ΑΣΦΥΚΤΙΚΕΣ, με την πρωτοφανή αύξηση του κόστους ζωής, που έχει επιφέρει η αλματώδης άνοδος των τιμών στα βασικά αγαθά, την ενέργεια και τα καύσιμα.
Το αναπηρικό κίνημα τονίζει σε όλους τους τόνους ότι η κάλυψη ακόμη και των στοιχειωδών αναγκών των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες ή/και σπάνιες παθήσεις καθίσταται ολοένα και πιο δύσκολη, εάν λάβουμε υπόψη και το πρόσθετο κόστος που απαιτείται για την κάλυψη των αναγκών λόγω της αναπηρίας, χρόνιας ή/ και σπάνιας πάθησης.
Αναλυτικά η παρέμβαση του κ. Βαρδακαστάνη στην εκπομπή:
«Απευθυνθήκαμε στην κυβέρνηση για δύο λόγους: ο πρώτος λόγος ήταν, ανταποκρινόμενοι στο πάνδημο αίτημα από όλη τη χώρα, να κατατεθούν εάν είναι δυνατό και τεχνικά εφικτό, τα επιδόματα και οι συντάξεις πριν το Πάσχα. Τα άτομα με αναπηρία, από τις 230.000 που παίρνουν συντάξεις από τον ΕΦΚΑ, η μεγάλη πλειοψηφία λαμβάνουν πολύ χαμηλές συντάξεις αναπηρίας. Και από τις 200.000 που παίρνουν επιδόματα από τον ΟΠΕΚΑ, η μεγάλη πλειοψηφία είναι επιδόματα πολύ χαμηλά, των 338 ευρώ.
Το δεύτερο που κάναμε είναι το εξής: απευθυνθήκαμε στον Πρωθυπουργό και του είπαμε ότι ζητούμε να υπάρξει ένας σταθερός μηχανισμός αύξησης των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ κάθε χρόνο και αυτός θα μπορούσε να είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού. Και δεν το λέμε τυχαία αυτό, διότι για παράδειγμα τα επιδόματα του ΕΦΚΑ είναι συνδεδεμένα (εξωιδρυματικό και απολύτου αναπηρίας) με το 20πλάσιο του ανειδίκευτου εργάτη. Βεβαίως πρέπει να διορθωθεί η προστατευτική διάταξη του 4051 που είχε εισαγάγει ο Γιώργος Κουτρουμάνης το 2012 για να προστατέψει τα επιδόματα από τις τότε μεγάλες μειώσεις - Σήμερα όμως που ο κατώτατος μισθός αυξάνεται συνεχώς, τα προαναφερόμενα επιδόματα παραμένουν στάσιμα στο ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη που ίσχυε το 2011, γεγονός που αποτελεί αδικία για τη συγκεκριμένη κατηγορία πολιτών που δικαιούνται τα εν λόγω επιδόματα.
Και το επόμενο αίτημά μας στον Πρωθυπουργό, στην τελευταία μας παρέμβαση, είναι να τελειώσει η αδικία στα κωφά και βαρήκοα άτομα το επίδομα να δίδεται μέχρι τα 18 τους χρόνια, να διακόπτεται, και να δίδεται πάλι μετά τα 65. Αυτή η αδικία πρέπει να τελειώσει!
Υπάρχει επίσης το εξής σοβαρό ζήτημα: η σύνταξη (εθνική και αναλογική, που βγαίνει ανάλογα με τα χρόνια εργασίας) δεδομένου ότι οι συντάξεις αναπηρίας έχουν συνήθως λίγα χρόνια εργασίας, η αναλογική βγαίνει χαμηλή. Η εθνική σύνταξη όμως δεν καταβάλλεται στα άτομα με αναπηρία στο σύνολό της, αλλά αναλογικά με το ποσοστό αναπηρίας τους. Δηλαδή εάν ο συνταξιούχος έχει ποσοστό αναπηρίας από 50-66,9/%, θα πάρει το 50% της εθνικής σύνταξης, εάν έχει από 67-79,9% ποσοστό τα 3/4 και από 80% ποσοστό αναπηρίας και άνω τότε θα πάρει το σύνολο. Είναι πάγιο και δίκαιο αίτημά μας αυτό να καταργηθεί: δεν μπορεί η εθνική σύνταξη των συνταξιούχων με αναπηρία που λαμβάνουν αναπηρική σύνταξη να δίνεται με χαρακτηριστικά επιδομάτων - έχουμε επιδοματικοποίηση της εθνικής σύνταξης! Αυτό είναι απαράδεκτο!
Αγωνιστήκαμε πάνω από 20 χρόνια για να πετύχουμε την απασχόληση των συνταξιούχων με αναπηρία, καθώς συνδεόταν πάντα ότι ο συνταξιούχος με αναπηρία έχει ανικανότητα να εργαστεί. Μπορεί να έχει αναπηρία και να μην μπορεί να εργαστεί στο επάγγελμα που έκανε όταν πήρε τη σύνταξη αναπηρίας, αλλά μπορεί να κάνει άλλα πράγματα. Αυτό έχει λυθεί με την νομοθεσία για την Ίση Μεταχείριση, αν και θέλει παράπλευρες ρυθμίσεις για να είναι ολοκληρωμένο καθώς και να ισχύει και για τους συνταξιούχους με αναπηρία του Δημοσίου. Η συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες ή/και σπάνιες παθήσεις στην εργασία είναι συμμετοχή στην παραγωγή και στο ΑΕΠ της χώρας. Ταυτόχρονα έχει τα χαρακτηριστικά που έχει για οποιονδήποτε πολίτη εργάζεται, δηλαδή συμμετέχει στην ίδια τη ζωή, στη διαμόρφωση σχέσεων, στη δημιουργία, φίλων, οικογενειών κλπ».