Ένα καρύκευμα που έχουμε σίγουρα στην κουζίνα μας φαίνεται να είναι ικανό να αναχαίτισει εντυπωσιακά την φλεγμονή του εγκεφάλου που προκαλεί τη νόσο Αλτσχάιμερ.
Συγκεκριμένα, επιστημονική ομάδα του Ινστιτούτου Ερευνών Scripps δημιούργησε ένα φάρμακο που βασίζεται στο καρνοσικό οξύ, το diAcCA, το οποίο υπάρχει σε αφθονία στο δενδρολίβανο και το φασκόμηλο, το οποίο, όχι μόνο έσβησε τη φλεγμονή αλλά και αποκατέστησε τον υγιή αριθμό των συνδέσεων των νευρικών κυττάρων στον εγκέφαλο που προάγουν τη μάθηση και τη μνήμη.
Επιπλέον, οι επιστήμονες δήλωσαν ότι δεδομένου ότι το καρνοσικό οξύ θεωρείται ήδη «ασφαλές» από την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, η νέα αυτή θεραπεία ελπίζουμε ότι θα προωθηθεί γρήγορα σε κλινικές δοκιμές - ώστε να φτάσει νωρίτερα σε ασθενείς με Αλτσχάιμερ.
Η νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Antioxidants, αποκάλυψε ότι το diAcCA ενεργοποιείται μόνο από τη φλεγμονή που προσπαθεί να καταπολεμήσει.
Αυτό σημαίνει ότι η θεραπεία με βάση το καρνοσικό οξύ θα είναι ενεργή μόνο σε περιοχές του εγκεφάλου που πάσχουν από φλεγμονή, περιορίζοντας τις πιθανές παρενέργειες που έχουν συχνά τα φάρμακα όταν συναντούν υγιή ιστό - όπως τα φάρμακα για τον καρκίνο.
Μέχρι τώρα, ήταν εξαιρετικά δύσκολο να χρησιμοποιηθεί το καρνοσικό οξύ ως φάρμακο ή συμπλήρωμα, επειδή η ένωση είναι πολύ ασταθής για να χρησιμοποιηθεί στην καθαρή της μορφή.
Η ομάδα του Scripps δημιούργησε ένα παράγωγο της ένωσης που συναντάται στο δενδρολίβανο και το φασκόμηλο, το οποίο είναι ικανό να φτάσει στο έντερο πριν διασπαστεί.
Μόλις φτάσει εκεί, το diAcCA μετατρέπεται ξανά σε καρνοσικό οξύ και απορροφάται από την κυκλοφορία του αίματος.
Ο καθηγητής Στούαρτ Λίπτον σημείωσε ότι τα ποντίκια που χρησιμοποίησε η ομάδα του στα πειράματά τους απορρόφησαν με αυτόν τον τρόπο 20% περισσότερο καρνοσικό οξύ από ό,τι αν τους χορηγείτο στην καθαρή του μορφή.
Αυτό επέτρεψε σε μεγαλύτερη ποσότητα της ένωσης να περάσει από τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό και να θεραπεύσει απειλητικούς για τη ζωή θύλακες φλεγμονής του εγκεφάλου.
Ο Lipton πρόσθεσε ότι αυτό το φάρμακο δεν απαλλάσσει απλώς τον εγκέφαλο από αυτό που οδηγεί στη νόσο Αλτσχάιμερ, αλλά τα ποντίκια που το έπαιρναν ανέκτησαν γρήγορα τις γνωστικές δεξιότητες που επηρεάζει η άνοια.
'Κάναμε πολλαπλά διαφορετικά τεστ μνήμης και όλα βελτιώθηκαν με το φάρμακο', δήλωσε ο Lipton.
'Δεν επιβράδυνε απλώς την παρακμή- βελτίωσε ουσιαστικά την επιστροφή στο φυσιολογικό'.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια ομάδα 45 ποντικών, χωρισμένων σε μικρότερες ομάδες των επτά ή οκτώ ατόμων.
Αυτά δεν ήταν οποιαδήποτε ποντίκια - ήταν ποντίκια 5xFAD, εκτρεφόμενα ώστε να αναπτύσσουν συμπτώματα που μοιάζουν με τη νόσο Αλτσχάιμερ, συμπεριλαμβανομένης της απώλειας μνήμης και της εγκεφαλικής βλάβης, από τη στιγμή που είναι περίπου πέντε μηνών.
Μόλις έφτασαν σε αυτή την ηλικία, η ομάδα τους έδωσε diAcCA ή ένα εικονικό φάρμακο (ελαιόλαδο) τρεις φορές την εβδομάδα για τρεις μήνες.
Δοκίμασαν επίσης τρεις διαφορετικές δόσεις - 10, 20 ή 50 χιλιοστόγραμμα - για να δουν ποια λειτούργησε καλύτερα.
Μετά τους τρεις μήνες, οι επιστήμονες υπέβαλαν τα ποντίκια σε μια σειρά από γνωστικά τεστ.
Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά σε αυτά ενώ στο μικροσκόπιο, ο εγκέφαλός τους φαινόταν επίσης πιο υγιής - εμφανίζοντας λιγότερες πλάκες και συμφύσεις, περισσότερες συνδέσεις εγκεφαλικών κυττάρων και λιγότερη φλεγμονή.
'Καταπολεμώντας τη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες με αυτή την ένωση diAcCA, αυξήσαμε στην πραγματικότητα τον αριθμό των συνάψεων στον εγκέφαλο', πρόσθεσε ο Δρ Λίπτον.
Αν και αυτό δεν αποτελεί ακόμη οριστική θεραπεία για τη νόσο Αλτσχάιμερ, οι ερευνητές είναι εξαιρετικά αισιόδοξοι ότι αυτό που βρήκαν στα βότανα της κουζίνας σας αποτελεί ένα σημαντικό άλμα προς τα εμπρός στη θεραπεία της άνοιας.
Η ομάδα πρόσθεσε ότι το diAcCA μπορεί επίσης να καταστήσει δυνατή την καλύτερη λειτουργία των υφιστάμενων θεραπειών για τη νόσο Αλτσχάιμερ - εξαλείφοντας την πρόσθετη φλεγμονή γύρω από τον εγκέφαλο που συνήθως εμποδίζει την αποτελεσματικότητά τους.