Ένα ήχος ή για την ακρίβεια μια μικρής διάρκειας ηχητική διέγερση του αυτιού μπορεί να είναι η απάντηση στην αντιμετώπιση της ναυτίας λόγω κίνησης. Όπως διαπίστωσε ερευνητική ομάδα στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Nagoya η χρήση «μιας μοναδικής τεχνολογίας ηχητικής διέγερσης» - μιας συσκευής που διεγείρει το εσωτερικό αυτί με ένα συγκεκριμένο μήκος κύματος ήχου - μειώνει τη ναυτία.
Ακόμα και ένα μόνο λεπτό διέγερσης μείωσε την ταραχή και τη δυσφορία που ένιωθαν οι άνθρωποι που διάβαζαν σε ένα κινούμενο όχημα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα, που δημοσιεύονται στο Environmental Health and Preventive Medicine.
«Η μελέτη μας έδειξε ότι η βραχυπρόθεσμη διέγερση με τη χρήση ενός μοναδικού ήχου που ονομάζεται 'sound spice' ανακουφίζει από τα συμπτώματα της ναυτίας λόγω κίνησης, όπως η ναυτία και η ζάλη», δήλωσε ο Takumi Kagawa, επικεφαλής της έρευνας. «Το αποτελεσματικό επίπεδο ήχου εμπίπτει στο εύρος της καθημερινής περιβαλλοντικής έκθεσης σε θόρυβο, γεγονός που υποδηλώνει ότι η τεχνολογία ήχου είναι τόσο αποτελεσματική όσο και ασφαλής».
Η ανακάλυψη αποτελεί σημαντική επέκταση των πρόσφατων ευρημάτων σχετικά με τον ήχο και την επίδρασή του στο εσωτερικό αυτί. Όλο και περισσότερα στοιχεία δείχνουν ότι η διέγερση του τμήματος του εσωτερικού αυτιού που σχετίζεται με την ισορροπία με τη χρήση ενός μοναδικού ήχου μπορεί ενδεχομένως να βελτιώσει την ισορροπία. Χρησιμοποιώντας ένα μοντέλο ποντικού αλλά και ανθρώπους, οι ερευνητές εντόπισαν έναν μοναδικό ήχο στα 100 Hz ως τη βέλτιστη συχνότητα.
«Οι δονήσεις στον μοναδικό ήχο διεγείρουν τα ωτολιθικά όργανα στο εσωτερικό αυτί, τα οποία ανιχνεύουν τη γραμμική επιτάχυνση και τη βαρύτητα», εξήγησε ο Masashi Kato, επίσης επικεφαλής της έρευνας. «Αυτό υποδηλώνει ότι μια μοναδική ηχητική διέγερση μπορεί να ενεργοποιήσει ευρέως το αιθουσαίο σύστημα, το οποίο είναι υπεύθυνο για τη διατήρηση της ισορροπίας και του χωρικού προσανατολισμού».
Για να ελέγξουν την αποτελεσματικότητα των συσκευών, επιστράτευσαν εθελοντές συμμετέχοντες οι οποίοι εκτέθηκαν στον μοναδικό ήχο. Μετά τη διέγερση, προκλήθηκε ναυτία από μια κούνια, έναν προσομοιωτή οδήγησης ή την οδήγηση σε αυτοκίνητο.
Η έκθεση στον μοναδικό ήχο πριν από την έκθεση στον προσομοιωτή οδήγησης ενίσχυσε την ενεργοποίηση των συμπαθητικών νεύρων. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι συμπτώματα όπως «ζαλάδα» και «ναυτία», τα οποία παρατηρούνται συχνά με τη ναυτία της κίνησης, ανακουφίστηκαν.
«Τα αποτελέσματα αυτά υποδηλώνουν ότι η απορρύθμιση των συμπαθητικών νεύρων, τα οποία συχνά απορρυθμίζονται στη ναυτία της κίνησης, βελτιώθηκε αντικειμενικά από την έκθεση στον μοναδικό ήχο», δήλωσε ο Kato.
«Ο κίνδυνος για την υγεία από τη βραχυπρόθεσμη έκθεση στον μοναδικό μας ήχο είναι ελάχιστος», δήλωσε ο Kagawa. «Δεδομένου ότι το επίπεδο διέγερσης είναι πολύ κάτω από τα πρότυπα ασφαλείας θορύβου στο χώρο εργασίας, η διέγερση αυτή αναμένεται να είναι ασφαλής όταν χρησιμοποιείται σωστά».