Αν υποφέρετε από πόνο στη μέση , θα μπορούσε να υπάρχει ένας απλούστερος - και ασφαλέστερος - τρόπος αντιμετώπισής του από τις φυσιοθεραπείες και τα επικίνδυνα φάρμακα.
Νέα έρευνα δείχνει ότι ακόμα και η αντιμετώπιση του πόνου στη μέση περνάει από το μυαλό!
Ερευνητές από το Penn State και το Πανεπιστήμιο του Wisconsin-Madison εξέτασαν δύο τρικ που επιδρούν στο μυαλό για να θεραπεύσουν τον πόνο στην πλάτη εξίσου αποτελεσματικά, αν όχι καλύτερα από τα οπιοειδή.
Συγκεκριμένα, παρακολούθησαν για ένα χρόνο 770 ενήλικες με χρόνιο πόνο στη μέση καθώς δοκίμαζαν δύο διαφορετικούς τύπους θεραπειών χωρίς φάρμακα: θεραπεία βασισμένη στη νοημοσύνη (MBT) και γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία (CBT).
Η MBT - η οποία διδάσκει στους ανθρώπους να εστιάζουν στην παρούσα στιγμή - είναι ένα αναπτυσσόμενο κίνημα που βασίζεται στις αρχαίες ανατολικές παραδόσεις του διαλογισμού και η CBT είναι ένα είδος ψυχοθεραπείας που χρησιμοποιείται συχνότερα για τη θεραπεία της κατάθλιψης και του άγχους.
Η ΜΒΤ έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τον ασθενή να αναπτύξει μια πιο υγιή, πιο αποδεκτή σχέση με τις σκέψεις και τα συναισθήματά του, ενώ η CBT εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε για τις καταστάσεις και τον τρόπο με τον οποίο αυτές οι σκέψεις επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο ενεργούμε και αισθανόμαστε.
Στόχος των θεραπειών είναι να αλλάξουν τα πρότυπα σκέψης και συμπεριφοράς για να επιτευχθεί ένα πιο θετικό αποτέλεσμα.
Μια κοινή θεραπεία για τον πόνο στη μέση είναι τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ), όπως η ιβουπροφαίνη και η ναπροξένη, και τα μυοχαλαρωτικά όπως η κυκλοβενζαπρίνη, αλλά έχουν υψηλό κίνδυνο κατάχρησης και υπερδοσολογίας.
Οι ειδικοί ελπίζουν ότι η προώθηση πρακτικών που βασίζονται στην ενσυνειδητότητα ως εναλλακτική λύση στη χρήση οπιοειδών για τη διαχείριση του πόνου θα μπορούσε ενδεχομένως να συμβάλει στη μείωση της επιδημίας των οπιοειδών.
Για τη μελέτη, οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν εξίσου μεταξύ των δύο θεραπευτικών προσεγγίσεων.
Και οι δύο θεραπείες περιελάμβαναν οκτώ εβδομαδιαίες δίωρες ομαδικές συνεδρίες υπό την καθοδήγηση έμπειρων θεραπευτών, με συνιστώμενη καθημερινή εξάσκηση στο σπίτι.
Κατά τη διάρκεια των 12 μηνών, και οι δύο ομάδες παρουσίασαν σημαντικές βελτιώσεις με λιγότερο έντονο πόνο, βελτιωμένη σωματική λειτουργία και βελτιωμένη ποιότητα ζωής.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι η εξάρτηση των συμμετεχόντων από τα φάρμακα είχε μειωθεί. Δεν είναι σαφές ποια φάρμακα τους είχαν συνταγογραφηθεί για τον πόνο τους.
Αρχικά, οι ερευνητές πίστευαν ότι η MBT θα αποδεικνυόταν πιο αποτελεσματική, αλλά διαπιστώθηκε ότι και οι δύο θεραπείες παρείχαν παρόμοια ανακούφιση.
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα: «Η ΜΒΤ και η CBT συσχετίστηκαν με διαπιστωμένες βελτιώσεις στον πόνο και τα λειτουργικά αποτελέσματα μεταξύ ενηλίκων που έπασχαν από επίμονο, σύνθετο, θεραπευόμενο με οπιοειδή χρόνιο πόνο στη μέση.
'Πρέπει να κατανοήσουμε καλύτερα πώς να υποστηρίξουμε τη διάδοση και την εφαρμογή των τεκμηριωμένων ψυχολογικών θεραπειών για τον χρόνιο πόνο και την κάλυψή τους από τα προγράμματα υγείας'.