Συχνά προωθούνται στην αγορά ως μια πιο φιλική προς το περιβάλλον εναλλακτική λύση σε σχέση με τις παραδοσιακές πλαστικές σακούλες. Ο λόγος για τις βιοδιασπώμενες σακούλες στις οποίες μια νέα μελέτη έρχεται να στερήσει την αίγλη τους…
Ειδικοί από το Πανεπιστήμιο Southeast της Κίνας προειδοποίησαν ότι αυτές οι «φιλικές προς το περιβάλλον» επιλογές μπορεί να είναι τοξικές.
Στη μελέτη τους, η ομάδα εξέτασε τον αντίκτυπο που είχε η κατανάλωση βιοδιασπώμενων πλαστικών από ποντίκια και διαπίστωσαν ότι αυτά εμφάνιζαν προβλήματα υγείας - συμπεριλαμβανομένης της βλάβης σε ήπαρ και ωοθήκες.
'Τα βιοδιασπώμενα πλαστικά με βάση το άμυλο μπορεί να μην είναι τόσο ασφαλή και προάγουν την υγεία όσο είχε αρχικά υποτεθεί', δήλωσε ο καθηγητής Yongfeng Deng, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης.
Είναι ήδη γνωστό ότι τα μικροπλαστικά - τα σχεδόν αόρατα πλαστικά σωματίδια που απελευθερώνονται από τη φθορά των πλαστικών προϊόντων - μπορούν να εισέλθουν στον ανθρώπινο οργανισμό μέσω της τροφής, του ποτού ή ακόμη και της εισπνοής.
Αλλά τα ευρήματα εγείρουν νέες ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια των σωματιδίων από βιοδιασπώμενα πλαστικά με βάση το άμυλο.
Οι σακούλες από πλαστικά με βάση το πετρέλαιο αποσυντίθενται τόσο αργά που παραμένουν στο περιβάλλον, στις χωματερές, στις παραλίες και στους ωκεανούς για εκατοντάδες χρόνια.
Τα πλαστικά με βάση το άμυλο έχουν χαιρετιστεί ως μια ασφαλέστερη, πιο βιώσιμη εναλλακτική λύση, καθώς είναι εξαιρετικά αποικοδομήσιμα.
Για να ελέγξουν τις πιθανές επιπτώσεις των πλαστικών με βάση το άμυλο, οι ερευνητές συνέκριναν τρεις ομάδες πέντε ποντικών. Η πρώτη κατανάλωσε κανονική τροφή και οι άλλες δύο ομάδες κατανάλωσαν τροφή εμποτισμένη με μικροπλαστικά με βάση το άμυλο. Οι δόσεις - χαμηλές και υψηλές - υπολογίστηκαν και κλιμακώθηκαν βάσει αυτού που αναμένεται να καταναλώνει καθημερινά ένας μέσος άνθρωπος. Έτρεφαν τα ποντίκια για τρεις μήνες και στη συνέχεια αξιολόγησαν τους ιστούς των οργάνων τους, τις μεταβολικές λειτουργίες και τα βακτήρια του εντέρου τους.
Η ανάλυση αποκάλυψε ότι σε σύγκριση με εκείνα που έτρωγαν κανονική τροφή, τα ποντίκια που εκτέθηκαν στα πλαστικά σωματίδια με βάση το άμυλο είχαν πολλαπλές βλάβες σε όργανα, συμπεριλαμβανομένων του ήπατος και των ωοθηκών.
Διαπίστωσαν επίσης ότι αυτά τα ποντίκια είχαν διαταραχή στους μοριακούς βιοδείκτες τους που συνδέονται με το μεταβολισμό του σακχάρου και του λίπους. Υπήρχαν επίσης περισσότερες ανισορροπίες στα βακτήρια του εντέρου τους, οι οποίες, σύμφωνα με τους ερευνητές, θα μπορούσαν να μεταβάλουν το ρολόι του σώματος.
'Η παρατεταμένη έκθεση σε χαμηλές δόσεις σε μικροπλαστικά με βάση το άμυλο μπορεί να οδηγήσει σε ένα ευρύ φάσμα επιπτώσεων στην υγεία, ιδίως στη διαταραχή των κιρκαδιανών ρυθμών και στη διαταραχή του μεταβολισμού της γλυκόζης και των λιπιδίων', δήλωσε ο καθηγητής Deng.
Τοξικότητα
Η ομάδα δήλωσε ότι τα ευρήματά τους, που δημοσιεύονται στο Journal of Agricultural and Food Chemistry, απαιτούν περαιτέρω έρευνα για να κατανοηθεί πώς αυτά τα βιοδιασπώμενα σωματίδια διασπώνται στο σώμα.
Είπαν ότι τα αποτελέσματά τους υποδηλώνουν «ότι η ασφάλεια των βιοπλαστικών απαιτεί περαιτέρω αξιολόγηση πριν από τη μεγάλης κλίμακας εφαρμογή τους σε συσκευασίες τροφίμων».
Στο πλαίσιο προηγούμενης μελέτης οι ερευνητές ανέλυσαν τρεις τύπους σακούλας - μια κομποστοποιήσιμη σακούλα από φυτικό άμυλο, μια ανακυκλωμένη πλαστική σακούλα και μια συμβατική πλαστική σακούλα. Τις εξέθεσαν στο φως του ήλιου για να διασπαστούν και στη συνέχεια τις εξέθεσαν σε κύτταρα ψαριών. Στη συνέχεια, επίσης, τις κομποστοποίησαν και εξέτασαν το κομπόστ που προέκυψε για τοξικότητα.
Οι βιοδιασπώμενες σακούλες παρήγαγαν ένα «υψηλό επίπεδο τοξικότητας» βλάπτοντας τα κύτταρα των ψαριών, σύμφωνα με τους συγγραφείς από το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας της Ισπανίας (CSIC).