Ένα τεστ σάλιου μπορεί να βοηθήσει να αλλάξουν τα δεδομένα στον καρκίνο του προστάτη, υποστηρίζουν Βρετανοί επιστήμονες, καθώς αναλύοντας το DNA των ανδρών, μπορεί να εντοπίσει ποιοι γεννήθηκαν με τον μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν τη νόσο.
Η παραπομπή τους σε βιοψίες προστάτη και μαγνητικές τομογραφίες αποκάλυψε ορισμένους επιθετικούς καρκίνους που διαφορετικά θα περνούσαν απαρατήρητοι.
Ωστόσο, το τεστ δεν έχει ακόμη αποδειχθεί ότι σώζει ζωές και οι ειδικοί λένε ότι θα χρειαστούν «χρόνια» προτού τέτοιες εξετάσεις χρησιμοποιηθούν ρουτίνα.
Αυτή η εξέταση σάλιου δεν αναζητά σημάδια καρκίνου του προστάτη στο εσωτερικό του σώματος.
Αντίθετα, αναζητά 130 μεταλλάξεις στο DNA των ανδρών, καθεμία από τις οποίες μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη.
Στη μελέτη, οι επιστήμονες εξέτασαν άνδρες ηλικίας 55-69 ετών και υπολόγισαν τον κίνδυνο. Οι άνδρες που βρίσκονταν στο 10% των υψηλότερων βαθμολογιών κλήθηκαν για περαιτέρω εξετάσεις. Αυτό περιελάμβανε βιοψία και μαγνητική τομογραφία.
Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο New England Journal of Medicine, έδειξε:
- Από τους 745 άνδρες με υψηλή βαθμολογία, 468 ήταν διατεθειμένοι να υποβληθούν στις επιπλέον εξετάσεις
- 187 διαπιστώθηκε ότι είχαν καρκίνο του προστάτη
- 103 ήταν όγκοι υψηλότερου κινδύνου που χρειάζονταν θεραπεία, 74 από αυτούς δεν θα είχαν ανακαλυφθεί σε αυτό το στάδιο με τις τρέχουσες εξετάσεις
«Με αυτό το τεστ, θα μπορούσε να είναι δυνατόν να αντιστραφεί το κλίμα στον καρκίνο του προστάτη», δήλωσε η καθηγήτρια Ros Eeles, από το Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο του Λονδίνου.
«Μπορούμε να εντοπίσουμε τους άνδρες που κινδυνεύουν από επιθετικό καρκίνο και χρειάζονται περαιτέρω εξετάσεις και να απαλλάξουμε τους άνδρες που διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο από περιττές θεραπείες», πρόσθεσε η ίδια.
Ο καθηγητής Dusko Ilic, από το King's College του Λονδίνου, δήλωσε ότι είναι «πολλά υποσχόμενη», αλλά βελτιώνει την ανίχνευση του καρκίνου «μόνο σε μέτριο βαθμό» όταν χρησιμοποιείται παράλληλα με τους σημερινούς παράγοντες κινδύνου, όπως η ηλικία, τα επίπεδα PSA και οι μαγνητικές τομογραφίες.
Και είπε ότι δεν υπάρχουν ακόμη «άμεσες αποδείξεις» ότι βελτιώνει την επιβίωση ή την ποιότητα ζωής, πράγμα που σημαίνει ότι χρειάζονται περισσότερες μελέτες.
Η έρευνα επικεντρώθηκε επίσης σε άτομα ευρωπαϊκής καταγωγής και οι εργασίες για την προσαρμογή της για άτομα από άλλα υπόβαθρα βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη. Οι μαύροι άνδρες πιστεύεται ότι έχουν διπλάσιο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη.
Η ερευνητική ομάδα αναφέρει επίσης ότι υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με τη σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας, τις πιθανές βλάβες και τον καλύτερο χρόνο ανάλυσης του κινδύνου.