Το γιαουρτάκι, που στο μυαλό των περισσοτέρων συνδέεται με μια στερητική δίαιτα, φαίνεται ότι είναι ένα παντοδύναμο αντικαρκινικό εργαλείο σε …κεσεδάκι! Πρόσφατη μελέτη ανέδειξε τα πιθανά οφέλη της κατανάλωσης γιαουρτιού στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης ορισμένων τύπων καρκίνου - ιδιαίτερα του καρκίνου του παχέος εντέρου αλλά, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, δεν είναι όλα τα γιαούρτια εξίσου «ικανά».
Τα αναδυόμενα στοιχεία δείχνουν ότι η τακτική κατανάλωση γιαουρτιού μπορεί να έχει προστατευτική επίδραση μέσω της τροποποίησης του μικροβιώματος του εντέρου, των φυσικών βακτηρίων που ζουν στο έντερο.
Το μικροβίωμα του εντέρου διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στη συνολική υγεία, επηρεάζοντας την πέψη και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος . Η υγιής ισορροπία των βακτηρίων θεωρείται απαραίτητη και για την πρόληψη της φλεγμονής, η οποία μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη καρκίνου.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση δύο ή περισσότερων μερίδων γιαουρτιού την εβδομάδα συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ενός συγκεκριμένου τύπου επιθετικού καρκίνου του παχέος εντέρου, ο οποίος εμφανίζεται στη δεξιά πλευρά του παχέος εντέρου και συνδέεται με χειρότερα αποτελέσματα επιβίωσης σε σύγκριση με τους καρκίνους στην αριστερή πλευρά.
Ένα τέτοιο συμπέρασμα είναι σημασίας ζωής ή θανάτου αφού , τα τελευταία χρόνια, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων καρκίνου του παχέος εντέρου σε άτομα κάτω των 55 ετών έχει διπλασιαστεί παγκοσμίως, με τις διαγνώσεις να αυξάνονται κατά σχεδόν 20%.
Στη μελέτη στην οποία αναλύθηκαν δεδομένα από περισσότερους από 150.000 συμμετέχοντες που παρακολουθήθηκαν για αρκετές δεκαετίες, οι ερευνητές εξέταζαν τους συμμετέχοντες κάθε δύο χρόνια σχετικά με την κατανάλωση γιαουρτιού και μέτρησαν την ποσότητα του Bifidobacterium (ένας τύπος βακτηρίου που βρίσκεται στο γιαούρτι) στον καρκινικό ιστό 3.079 ατόμων του δείγματος που διαγνώστηκαν με καρκίνο του παχέος εντέρου.
Ενώ το γιαούρτι δεν μείωσε άμεσα τον κίνδυνο για όλους τους τύπους καρκίνου του παχέος εντέρου, όσοι έτρωγαν δύο ή περισσότερες μερίδες γιαούρτι την εβδομάδα είχαν μικρότερο κίνδυνο να αναπτύξουν θετικό στο Bifidobacterium εγγύς καρκίνο του παχέος εντέρου.
Αυτή η διαπίστωση επιδέχεται διαφόρων ερμηνειών. Τα προβιοτικά του γιαουρτιού μπορούν να ενισχύσουν την ποικιλομορφία και την ισορροπία των βακτηρίων του εντέρου, μειώνονταςδυνητικά τη φλεγμονήκαι τα επίπεδα των χημικών ουσιών που προκαλούν καρκίνο (καρκινογόνα).
Επιπλέον, το γιαούρτι μπορεί να ασκεί αντιφλεγμονώδη δράση στα κύτταρα του παχέος εντέρου, που ονομάζονται βλεννογόνος, γεγονός που θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη της ανάπτυξης καρκίνου. Η βελτίωση της λειτουργίας του φραγμού του εντέρου είναι ένας άλλος πιθανός μηχανισμός, καθώς το γιαούρτι μπορεί να μειώσει τη διαπερατότητα του εντέρου, η οποία συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου.
Επιλέξτε σωστά
Πέρα από τις πιθανές αντικαρκινικές επιδράσεις του, το γιαούρτι προσφέρει πολλά άλλα οφέλη για την υγεία. Όπως και το γάλα, είναι πλούσιο σε ασβέστιο, το οποίο υποστηρίζει την οστική πυκνότητα και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για οστεοπόρωση.
Η τακτική κατανάλωση γιαουρτιού έχει επίσης συσχετιστεί με χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση γιαουρτιού μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη του διαβήτη τύπου 2και άλλων ασθενειών.
Αλλά όταν ενσωματώνετε το γιαούρτι στη διατροφή σας, είναι σημαντικό να επιλέγετε με σύνεση. Προτιμήστε απλό, χωρίς προσθήκη γεύσης γιαούρτι για να αποφύγετε τα πρόσθετα σάκχαρα, τα οποία μπορούν να αναιρέσουν τα οφέλη για την υγεία - για παράδειγμα προκαλώντας αύξηση του σωματικού βάρους, που αποτελεί παράγοντα κινδύνου για παχυσαρκία και καρκίνο.
Οι διαφορετικές διαδικασίες ζύμωσης μπορεί να οδηγήσουν σε διαφορετικά επίπεδα ωφέλιμων βακτηρίων, γι' αυτό αναζητήστε γιαούρτια με ζωντανές καλλιέργειες. Το κλασικό γιαούρτι που παγκοσμίως αναφέρεται ως ελληνικό, είναι γενικά πλουσιότερο σε πρωτεΐνες και χαμηλότερο σε ζάχαρη, ενώ το πλήρες γιαούρτι έχει συχνά λιγότερα επεξεργασμένα συστατικά από τις παραλλαγές με μειωμένα ή μη λιπαρά.