Τελικά το να μεγαλώνεις δεν είναι απαραίτητα κακό. Ειδικά στην διαχείριση των hangovers! Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης στην Ολλανδία διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι ηλικίας 18-35 ετών που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ ανέφεραν ότι βιώνουν τα πιο σοβαρά συμπτώματα το επόμενο πρωί.
Όσοι ανήκαν στην κατηγορία 46-65 αξιολόγησαν τον πονοκέφαλο, τη ναυτία και την εξάντληση μετά το αλκοόλ στο μισό βαθμό από ό,τι οι νεότεροι πότες.
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι, με την ηλικία, αναπτύσσουμε μια «ανοχή» στα δύσκολα συμπτώματα και τα αντιλαμβανόμαστε ως λιγότερο σοβαρά.
Οι άνδρες δε ανέφεραν ότι υπέφεραν περισσότερο από τις γυναίκες σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, εκτός από τους άνω των 66 ετών.
Τα ευρήματα αυτά έρχονται να αντικρούσουν στοιχεία από προηγούμενες μελέτες που δείχνουν ότι το hangover αισθανόμαστε χειρότερα όσο μεγαλώνουμε.
Τέτοιες παλαιότερες έρευνες έχουν υποστηρίξει ότι οι μειωμένες επιδόσεις της λειτουργίας του ήπατος καθώς μεγαλώνουμε μπορεί να επιβραδύνει τον μεταβολισμό του αλκοόλ, παρατείνοντας την παρουσία του στην κυκλοφορία του αίματος.
Αλλά οι Ολλανδοί ειδικοί δήλωσαν ότι τα ευρήματά τους δείχνουν ότι όχι μόνο η σοβαρότητα και η συχνότητα του hangover μειώνεται με την ηλικία, αλλά οι άνθρωποι αισθάνονται «λιγότερο μεθυσμένοι» καθώς μεγαλώνουν - παρά το γεγονός ότι πίνουν την ίδια ποσότητα αλκοόλ.
Για τη μελέτη, οι επιστήμονες συνέλεξαν στοιχεία από 761 Ολλανδούς καταναλωτές αλκοόλ ηλικίας 18 έως 94 ετών.
Στους συμμετέχοντες τέθηκαν ερωτήσεις σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ για την περίοδο των δύο μηνών πριν από το lockdown για την Covid-19 .
Τους ζητήθηκε να καταγράψουν τον αριθμό των αλκοολούχων ποτών που κατανάλωναν κατά μέσο όρο την εβδομάδα και τον αριθμό των ημερών την εβδομάδα που κατανάλωναν αλκοόλ.
Ζητήθηκε επίσης από τους συμμετέχοντες να βαθμολογήσουν το μεθύσι τους σε μια κλίμακα σοβαρότητας από το 0 έως το 10.
Στη συνέχεια τους ζητήθηκε να καταγράψουν πόσα μεθύσια είχαν βιώσει κατά το προηγούμενο δίμηνο.
Οι ερευνητές πραγματοποίησαν μια ανάλυση για να αντιστοιχίσουν τους συμμετέχοντες σε όλες τις ηλικιακές ομάδες ως προς την ποσότητα αλκοόλ που κατανάλωναν και εξέτασαν τις διαφορές στη σοβαρότητα του hangover.
Η εργασία, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Alcohol and Alcoholism, διαπίστωσε τελικά ότι με την αύξηση της ηλικίας και της χρήσης αλκοόλ, αναπτύσσεται «ανοχή» στις οξείες επιδράσεις του.
Ο μηχανισμός του hangover
Η μέθη είναι το αποτέλεσμα της προσπάθειας του οργανισμού να απαλλαγεί από το τοξικό αλκοόλ. Οι ουσίες που δημιουργούνται ως υποπροϊόντα αυτής της διαδικασίας προκαλούν φλεγμονή και προσωρινές αλλαγές στο ανοσοποιητικό σας σύστημα.
Μία από αυτές τις ουσίες είναι η ακεταλδεΰδη - ένα υποπροϊόν που ευθύνεται εν μέρει για το αίσθημα αδιαθεσίας, ενώ και η αφυδάτωση είναι μια άλλη μεγάλη αιτία αυτού που περιγράφεται ως hangover.
Επειδή το αλκοόλ προκαλεί αυξημένη ούρηση οδηγεί σε ζάλη και κούραση αν δεν αποκατασταθεί το ισοζύγιο των υγρών του οργανισμού.
Η έλλειψη ύπνου μετά από μια νυχτερινή έξοδο μπορεί επίσης να επιδεινώσει τα πράγματα, και όχι μόνο επειδή έχετε πέσει για ύπνο αργά.