Τα φάρμακα για την απώλεια βάρους θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να μειώσουν την κατανάλωση αλκοόλ, δήλωσαν ερευνητές, αφού μια μελέτη διαπίστωσε ότι μπορούν να μειώσουν την επιθυμία και να περιορίσουν τη βαριά κατανάλωση αλκοόλ.
Τα φάρμακα, που αναπτύχθηκαν αρχικά για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2, έχουν φέρει επανάσταση στη θεραπεία της παχυσαρκίας και τα στοιχεία δείχνουν ότι θα μπορούσαν να έχουν οφέλη και σε άλλους τομείς της υγείας, όπως η μείωση του κινδύνου καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων.
Τώρα, η πρώτη κλινική δοκιμή του είδους της διαπίστωσε ότι η σεμαγλουτίδη, που κυκλοφορεί με την εμπορική ονομασία Wegovy, μείωσε την ποσότητα αλκοόλ που έπιναν οι άνθρωποι κατά περίπου 40% και μείωσε δραματικά την επιθυμία των ανθρώπων να πιουν. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η μελέτη επιβεβαιώνει ανεπίσημα στοιχεία από ασθενείς και γιατρούς ότι η σεμαγλουτίδη μπορεί να οδηγήσει σε ξαφνική απώλεια της επιθυμίας για αλκοολούχα ποτά.
Ένα βασικό εύρημα ήταν ότι οι επιδράσεις της σεμαγλουτίδης ήταν μεγαλύτερες από ό,τι παρατηρείται συχνά με τα υπάρχοντα φάρμακα για τον περιορισμό του αλκοολισμού, παρόλο που το φάρμακο χορηγήθηκε μόνο στις χαμηλότερες κλινικές δόσεις.
Η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Klara Klein, από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας, δήλωσε: «Τα δεδομένα αυτά υποδηλώνουν τη δυνατότητα της σεμαγλουτίδης και παρόμοιων φαρμάκων να καλύψουν μια ανεκπλήρωτη ανάγκη για τη θεραπεία της διαταραχής χρήσης αλκοόλ. Χρειάζονται μεγαλύτερες και μακροχρόνιες μελέτες σε ευρύτερους πληθυσμούς για να κατανοήσουμε πλήρως την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα σε άτομα με διαταραχή χρήσης αλκοόλ, αλλά αυτά τα αρχικά ευρήματα είναι ελπιδοφόρα».
Στην έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA Psychiatry, συμμετείχαν 48 άτομα με προβλήματα κατανάλωσης αλκοόλ, τα οποία δεν είχαν αναζητήσει ενεργά θεραπεία. Όλοι τους είχαν προβληματική σχέση με το αλκοόλ, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει την αδυναμία να σταματήσουν ή να ελέγξουν την κατανάλωση αλκοόλ παρά τις αρνητικές συνέπειες.
Μικρή δόση φαρμάκου, μεγάλα αποτελέσματα
Οι συμμετέχοντες μεταφέρθηκαν σε ένα άνετο εργαστηριακό περιβάλλον μία εβδομάδα πριν από τις ενέσεις και τους ζητήθηκε να πιουν τα αλκοολούχα ποτά της προτίμησής τους σε διάστημα δύο ωρών, με οδηγίες να καθυστερήσουν την κατανάλωση αλκοόλ εάν το επιθυμούσαν.
Στη συνέχεια, τους ανατέθηκε τυχαία να λάβουν εβδομαδιαίες ενέσεις χαμηλής δόσης σεμαγλουτίδης ή εικονικού φαρμάκου για εννέα εβδομάδες, κατά τη διάρκεια των οποίων μετρήθηκαν επίσης οι εβδομαδιαίες συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ.
Η δόση της σεμαγλουτίδης ήταν 0,25 mg την εβδομάδα για τέσσερις εβδομάδες, 0,5 mg την εβδομάδα για τέσσερις εβδομάδες και 1,0 mg για μία εβδομάδα, όλα χορηγούμενα κατά τη διάρκεια επισκέψεων στην κλινική.
Στη συνέχεια, όλοι επέστρεψαν στο εργαστήριο κατανάλωσης για να επαναλάβουν τη διαδικασία και να δουν τι είχε αλλάξει. Οι ερευνητές υπολόγισαν πόσο αλκοόλ είχαν πιει οι άνθρωποι και τη συγκέντρωση αλκοόλ στην αναπνοή τους.
Οι ενέσεις σεμαγλουτίδης μείωσαν την ποσότητα αλκοόλ που έπιναν οι άνθρωποι στο εργαστηριακό περιβάλλον, σύμφωνα με τη μελέτη, «με ενδείξεις για μεσαία έως μεγάλα μεγέθη επίδρασης για τα γραμμάρια αλκοόλ που καταναλώθηκαν». Η ομάδα της σεμαγλουτίδης είδε επίσης 41% μείωση στον αριθμό των ποτών που κατανάλωσαν σε κάθε μία από τις ημέρες κατανάλωσης. Επιπλέον, η εβδομαδιαία επιθυμία για αλκοόλ μειώθηκε κατά περίπου 40%, ενώ υπήρξαν επίσης μεγαλύτερες μειώσεις στη βαριά κατανάλωση αλκοόλ με την πάροδο του χρόνου σε σύγκριση με την ομάδα του εικονικού φαρμάκου.
Σχεδόν το 40% των ατόμων στην ομάδα της σεμαγλουτίδης ανέφεραν ότι δεν είχαν καθόλου ημέρες βαριάς κατανάλωσης αλκοόλ τον τελευταίο μήνα της θεραπείας, σε σύγκριση με το 20% στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου.