Μια νέα μελέτη υποστηρίζει τώρα ότι η διαλείπουσα νηστεία 4:3, δηλαδή με περιορισμό στην ποσότητα τροφής για 3 μέρες την εβδομάδα, μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική στη μείωση του βάρους σε διάστημα 12 μηνών σε σχέση με μια διατροφή που αφορά σε καθημερινό περιορισμό θερμίδων.
Καθώς η διαλειμματική νηστεία έχει γίνει πλέον μια από τις πλέον δημοφιλείς μεθόδους διατροφής με στόχο την απώλεια βάρους, οι ειδικοί εξετάζουν τώρα ποια μορφή της μπορεί να προσφέρει ίσως τα καλύτερα αποτελέσματα.
Μια από τις πιο συνηθισμένες εφαρμογές αυτού του διατροφικού μοτίβου είναι η κατανάλωση φαγητού μόνο για συγκεκριμένες ώρες της ημέρας, όπως η μέθοδος 16:8 (τρώμε κατά τη διάρκεια ενός χρονικού παραθύρου 8 ωρών, και νηστεύουμε για 16 ώρες κάθε μέρα).
Άλλες μέθοδοι απαιτούν την πλήρη νηστεία ή την κατανάλωση ελάχιστης ποσότητας θερμίδων για αρκετές ημέρες κάθε εβδομάδα, όπως η μέθοδος 5:2 (τρώμε χωρίς ακρότητες για 5 ημέρες, νηστεύουμε για 2 κάθε εβδομάδα) και αντίστοιχα η μέθοδος 4:3.
Τώρα, μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Annals of Internal Medicine διαπίστωσε ότι το διατροφικό μοτίβο 4:3 μπορεί να οδηγήσει σε ελαφρώς μεγαλύτερη απώλεια βάρους σε διάστημα 12 μηνών σε σύγκριση με μια διατροφή όπου περιορίζεται καθημερινά ο αριθμός των θερμίδων που προσλαμβάνονται.
Η… κόντρα για την μεγαλύτερη απώλεια βάρους
Για αυτή τη μελέτη, ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Κολοράντο χρησιμοποίησαν 165 ενήλικες που ήταν είτε υπέρβαροι είτε παχύσαρκοι.
Οι συμμετέχοντες σε τυχαία επιλογή, ακολούθησαν είτε διαλειμματική νηστεία στο μοτίβο 4:3, είτε μια καθημερινή διατροφή με περιορισμό των θερμίδων τους.
Στην πρώτη περίπτωση, η πρόσληψη θερμίδων των τυπικών ημερήσιων αναγκών τους περιορίστηκε κατά 80% για 3 μη συνεχόμενες ημέρες κάθε εβδομάδα ενώ τις υπόλοιπες 4 έτρωγαν κανονικά με έμφαση ωστόσο σε υγιεινές επιλογές.
Σε όσους ακολουθούσαν ημερήσια διατροφή περιορισμού των θερμίδων τους, ο ημερήσιος στόχος ήταν μια μείωση σε ποσοστό 34,3%.
Όλοι οι συμμετέχοντες ενθαρρύνθηκαν επίσης να ασκούνται για τουλάχιστον 300 λεπτά την εβδομάδα.
Τα αποτελέσματα της έρευνας
Από τους αρχικούς 165 συμμετέχοντες, τελικά οι 125 ολοκλήρωσαν επιτυχώς τη μελέτη. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι ακολούθησαν την μέθοδο της διαλειμματικής νηστείας έχασαν κατά μέσο όρο 7,6% του σωματικού τους βάρους σε 12 μήνες, ενώ για τους υπόλοιπους η απώλεια ήταν 5%.
Επιπλέον, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η διαλειμματική νηστεία επέφερε σημαντικές βελτιώσεις στους καρδιομεταβολικούς δείκτες της συγκεκριμένης ομάδας. Αυτές περιελάμβαναν την συστολική αρτηριακή πίεση, τα επίπεδα ολικής και χαμηλής πυκνότητας χοληστερόλης, τα τριγλυκερίδια και τις τιμές στην γλυκόζη νηστείας.
«Ο ημερήσιος περιορισμός θερμίδων είναι η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη διατροφική στρατηγική απώλειας βάρους», επισημαίνει η Victoria A. Catenacci, MD, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Ενδοκρινολογίας, Μεταβολισμού και Διαβήτη στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.
Ωστόσο, η τήρηση μιας στρατηγικής όπου οι θερμίδες περιορίζονται καθημερινά είναι πρόκληση για πολλούς ανθρώπους, προσθέτει. «Τα αποτελέσματά της έρευνας μας υποδηλώνουν ότι η διαλείπουσα νηστεία 4:3 είναι μια εναλλακτική διατροφική στρατηγική απώλειας βάρους που μπορεί να είναι πιο εύκολο να τηρηθεί με την πάροδο του χρόνου και έτσι μπορεί να οδηγήσει σε ελαφρώς μεγαλύτερη απώλεια βάρους σε σύγκριση με τον ημερήσιο θερμιδικό περιορισμό».
Πώς διαλέγουμε το κατάλληλο πρόγραμμα διαλειμματικής νηστείας;
Για όσους ενδιαφέρονται να δοκιμάσουν τη διαλειμματική νηστεία - και πιο συγκεκριμένα το μοτίβο 4:3 – η διατροφολόγος Monique Richard, MS, RDN, LDN, συστήνει να λάβουν υπόψη τους παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την επιτυχία αυτής της διατροφικής προσέγγισης.
Ανάμεσα τους:
- η φαρμακευτική αγωγή (ινσουλίνη, φάρμακα για υψηλή αρτηριακή πίεση, κ.λπ.) που θα μπορούσαν να επηρεαστούν από τη δραστική αλλαγή της πρόσληψης θρεπτικών συστατικών και ενέργειας
- ο ψυχοσωματικός αντίκτυπος — είστε μήπως ο τύπος του ανθρώπου που εμφανίζει ακόμα και πονοκέφαλο αν δεν φάει για 6 έως 8 ώρες;
- οι κοινωνικές συνήθειες — αυτό το μοτίβο διατροφής θα επηρεάσει δραστικά τις κοινωνικές σας συναναστροφές; Και αν ναι, μπορεί αυτό να σας επηρεάσει σε επίπεδο διάθεσης;
Οι ειδικοί, προτείνουν οι αλλαγές να είναι αργές — παρατηρήστε, λένε, εάν η νηστεία για 24 ώρες είναι εφικτή, ακολουθούμενη από 24 ώρες κατανάλωσης 80% των συνιστώμενων θερμίδων. Την επόμενη εβδομάδα προσθέστε ακόμα μια μέρα νηστείας ώστε σταδιακά να προσεγγίσετε το μοτίβο 4:3.
Πηγή: Medicalnewstoday