Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα του «The Guardian» η ερευνητική ομάδα αναφέρει ότι η εξέταση θα μπορούσε να βοηθήσει τους γιατρούς να αποφασίσουν ποια φάρμακα είναι τα πιο κατάλληλα για κάθε ασθενή. Για παράδειγμα, νέα φάρμακα όπως η δονανεμάμπη (donanemab) και η λεκανεμάμπη (lecanemab) μπορούν να επιβραδύνουν την εξέλιξη του Αλτσχάιμερ, αλλά είναι αποτελεσματικά μόνο σε άτομα που βρίσκονται στα αρχικά στάδια της νόσου.
«Υπάρχει επείγουσα ανάγκη για ακριβείς και οικονομικά αποδοτικές διαγνωστικές μεθόδους για το Αλτσχάιμερ, δεδομένου ότι πολλές χώρες έχουν πρόσφατα εγκρίνει τη χρήση θεραπειών που στοχεύουν την πρωτεΐνη αμυλοειδές, όπως η δονανεμάμπη και η λεκανεμάμπη» δήλωσε ο Όσκαρ Χάνσον, συν-συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Lund στη Σουηδία.
Η συσσώρευση πλακών μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται αμυλοειδές βήτα και ο σχηματισμός συμπλεγμάτων μιας άλλης πρωτεΐνης, της ταυ, θεωρούνται τα κύρια χαρακτηριστικά της νόσου Αλτσχάιμερ. Στη μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature Medicine», ο Χάνσον και οι συνεργάτες του αναφέρουν ότι ανακάλυψαν θραύσματα της πρωτεΐνης ταυ, γνωστά ως eMTBR-tau243, τα οποία μπορούν να ανιχνευθούν στο αίμα και να συσχετιστούν με τη συσσώρευση δεσμών ταυ στους εγκεφάλους ατόμων με Αλτσχάιμερ, αλλά όχι με άλλες ασθένειες.
Η ανάλυση της ομάδας, που περιλάμβανε 902 συμμετέχοντες, έδειξε ότι τα επίπεδα αυτού του θραύσματος ταυ ήταν αυξημένα σε άτομα με ήπια γνωστική εξασθένηση και ακόμη υψηλότερα σε άτομα με άνοια. Ωστόσο, διαπιστώθηκε ότι τα επίπεδα δεν ήταν αυξημένα σε άτομα με γνωστικές διαταραχές που οφείλονταν σε άλλες παθήσεις.
«Τα ευρήματα είναι πολύ ελπιδοφόρα και σημαντικά, καθώς αυτός ο βιοδείκτης αποδίδει καλύτερα από τα υπάρχοντα τεστ και θα μπορούσε να βοηθήσει στην παρακολούθηση της αποτελεσματικότητας των νέων φαρμάκων στις κλινικές δοκιμές» δήλωσε η καθηγήτρια Τάρα Σπάιρς-Τζόουνς, ειδική στη νευροεκφυλιστική έρευνα στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.
Ωστόσο, σημείωσε ότι δεν πρόκειται για μια απλή εξέταση αίματος για το Αλτσχάιμερ.
«Η μέθοδος αυτή απαιτεί σύνθετες επιστημονικές τεχνικές που είναι διαθέσιμες μόνο σε εξειδικευμένα εργαστήρια, επομένως δεν θα είναι άμεσα διαθέσιμη για ευρεία χρήση χωρίς περαιτέρω επικύρωση και ανάπτυξη φθηνότερων, ευκολότερων μεθόδων ανίχνευσης» εξήγησε η επιστήμονας.
Η Δρ. Σόνα Σκέιλς, επικεφαλής έρευνας στο Alzheimer’s Research UK, δήλωσε ότι το eMTBR-tau243 είναι ένας από τους πολλούς βιοδείκτες που μελετώνται για τη διάγνωση της νόσου μέσω αιματολογικών εξετάσεων.
«Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ότι τα επίπεδα του eMTBR-tau243 στο αίμα φαίνεται να συνδέονται με τις γνωστικές ικανότητες ενός ατόμου. Αυτή τη στιγμή, δεν είναι πάντα εφικτό να συνδέσουμε τις συσσωρεύσεις της ταυ που παρατηρούνται μέσω απεικόνισης με τον βαθμό γνωστικής εξασθένησης. Ένα αιματολογικό τεστ που μπορεί να το κάνει αυτό θα βοηθήσει στην παρακολούθηση της εξέλιξης της νόσου και στη βελτίωση της πρόγνωσης» κατέληξε η επικεφαλής.
Πηγή: ΕΡΤNEWS