Η απώλεια των μαλλιών σας είναι κάτι που πολλοί άνδρες φοβούνται. Υπάρχουν ωστόσο καλά νέα!
Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων διαπίστωσε ότι μια πρωτεΐνη που ονομάζεται MCL-1 παίζει βασικό ρόλο στην ανάπτυξη των μαλλιών και στην προστασία των θυλάκων.
Ανακάλυψαν ότι όταν η παραγωγή της MCL-1 μπλοκάρεται σε ποντίκια, τα ζώα έχασαν τα μαλλιά τους τις επόμενες 90 ημέρες. Ως εκ τούτου, η εύρεση ενός τρόπου ενίσχυσης αυτής της πρωτεΐνης θα μπορούσε να βάλει τέλος σε μια σειρά από αιτίες τριχόπτωσης.
Οι θύλακες των τριχών, αφού αναπτυχθούν, περνούν από τακτικούς κύκλους λήθαργου και ανάπτυξης. Περίπου το 70-90% των τριχών του τριχωτού της κεφαλής μας εισέρχονται στη φάση της ανάπτυξης, αλλά ορισμένες καταστάσεις μπορούν να διαταράξουν αυτό το στάδιο, οδηγώντας σε τριχόπτωση.
Η πρωτεΐνη MCL-1 φαίνεται να διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στη φάση της ανάπτυξης, αλλά έχουν και τον εξίσου σημαντικό ρόλο να συμβάλλουν στην «ηρεμία» των βλαστικών κυττάρων του θύλακα όταν «ξυπνούν» από την αδράνεια.
Η προστασία αυτών των θυλακικών κυττάρων από το στρες και τη βλάβη βοηθά στη συνέχεια στην ευδοκίμησή τους και στην αναγέννηση των μαλλιών.
Η ομάδα που πραγματοποίησε τα πειράματα ήταν από την Ιατρική Σχολή Duke-NUS στη Σιγκαπούρη και το Ινστιτούτο Ιατρικής Έρευνας Walter and Eliza Hall στην Αυστραλία.
Γράφοντας στο περιοδικό Nature Communications ανέφεραν ότι η «διαγραφή» της πρωτεΐνης MCL-1 «οδηγεί σε σταδιακή απώλεια μαλλιών και εξάλειψη των βλαστικών κυττάρων του θύλακα των τριχών» σε ενήλικα ποντίκια.
Η ομάδα δήλωσε ότι τα ευρήματά τους θα πρέπει στη συνέχεια να αναπαραχθούν σε κλινική έρευνα σε ανθρώπους.
Ωστόσο, πρόσθεσαν ότι η κατανόηση της μοριακής ρύθμισης που ελέγχει την ανάπτυξη των τριχοθυλακίων θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων στρατηγικών για τη θεραπεία της αλωπεκίας καθώς και για την πρόληψη της τριχόπτωσης.
'Η μελέτη αυτή προάγει την κατανόησή μας για τους μοριακούς μηχανισμούς που διέπουν την αναγέννηση των θυλακίων των τριχών και προσφέρει νέες γνώσεις για το πώς ενορχηστρώνεται η επιβίωση των βλαστικών κυττάρων και η αναγέννηση των ιστών', έγραψαν.
Η τριχόπτωση επηρεάζει περίπου το 85% των ανδρών μέχρι τη μέση ηλικία, ενώ πολλοί εμφανίζουν ανδρογενετική αλωπεκία - μια κληρονομική πάθηση - ήδη από τα 20 τους χρόνια.
Εκτός από τη φαρμακευτική αγωγή για την ενθάρρυνση της τριχοφυΐας, ορισμένοι άνδρες επιλέγουν τη θεραπεία με λέιζερ για να αναζωογονήσουν την κυκλοφορία στο τριχωτό της κεφαλής και να τονώσουν τους θύλακες των τριχών, ενώ κάποιοι προχωρούν σε χειρουργική επέμβαση μεταμόσχευσης μαλλιών.
Ο ρόλος του στρεσαρισμένου οργανισμού
Μια ξεχωριστή μελέτη, που δημοσιεύθηκε πέρυσι, βρήκε έναν αρχαίο βιολογικό μηχανισμό που πυροδοτεί μια αντίδραση στρες στα κύτταρα των τριχοθυλακίων, οδηγώντας σε περιορισμένη ανάπτυξη των μαλλιών.
Η ομάδα, από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, ανακάλυψε απροσδόκητα τη σχέση αυτή σε ένα εργαστηριακό πείραμα όπου δοκίμαζαν ένα φάρμακο για να δουν αν ενίσχυε τους θύλακες τριχών του ανθρώπινου τριχωτού της κεφαλής σε ένα πιάτο.
Η ανάλυση αποκάλυψε ότι όταν ένας μηχανισμός που ονομάζεται Ολοκληρωμένη απόκριση στο στρες (ISR) ενεργοποιούνταν υπερβολικά, είχε αρνητικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη των μαλλιών.
Αυτή η αντίδραση είναι σημαντική, καθώς επιτρέπει στα κύτταρα να βάζουν φρένο στις κανονικές δραστηριότητες όταν βρίσκονται σε κατάσταση στρες, καθώς γίνονται εν μέρει αδρανή για να προσαρμοστούν και να αντιμετωπίσουν την πίεση.
Ένα κύτταρο του θύλακα της τρίχας μπορεί να στρεσαριστεί, για παράδειγμα, καθώς γερνάει και γίνεται λιγότερο ικανό να παράγει σωστά πρωτεΐνες.
Ως αποτέλεσμα, η εύρεση ενός τρόπου να σταματήσει η υπερδραστηριοποίηση του ISR μπορεί να οδηγήσει σε μια θεραπεία για την πρόληψη της τριχόπτωσης, δήλωσε η ομάδα.