Η διατροφή με χρονικούς περιορισμούς όπως η διαλειμματική νηστεία είναι σίγουρα η νέα μόδα στην απώλεια βάρους αλλά τα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα της παραμένουν ακόμα… ελλειμματικά.
Μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Μισισιπή δείχνει ότι όταν υγιείς ενήλικες συνδυάζουν ένα οκτάωρο παράθυρο διατροφής με τακτική άσκηση, χάνουν περισσότερο λίπος - χωρίς να θυσιάζουν μυϊκό ιστό - σε σύγκριση με την άσκηση μόνο, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Obesity.
«Είδαμε ότι αυτό όντως οδήγησε σε μεγαλύτερη απώλεια λίπους και μείωση του ποσοστού σωματικού λίπους με την πάροδο του χρόνου, όταν οι υγιείς ενήλικες συνδύαζαν και την άσκηση με τον περιορισμό του χρόνου διατροφής σε σύγκριση με εκείνους που ασκούνταν μόνο για τουλάχιστον 4 εβδομάδες», δήλωσε η Nadeeja Wijayatunga, επίκουρη καθηγήτρια διατροφής και διαχείρισης φιλοξενίας.
«Είναι σημαντικό να υπογραμμιστεί η διατήρηση της άλιπης μάζας».
Η Wijayatunga και ο διαιτολόγος Michael Hays ξεκίνησαν τη μελέτη τους αφού είδαν τη δραματική αύξηση όσων ακολουθούν την διαλειμματική νηστεία. Μαζί, διεξήγαγαν μια συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση όπου ανέλυσαν δεδομένα από 15 μελέτες που διεξήχθησαν σχετικά με τον συνδυασμό αυτού του είδους διατροφής με την άσκηση.
Η διατροφή με περιορισμένο χρόνο είναι μία από τις πολλές δίαιτες που περιλαμβάνονται στον ομώνυμο όρο διαλείπουσα νηστεία.
«Στους ανθρώπους αρέσει η χρονικά περιορισμένη διατροφή επειδή αισθάνονται ότι είναι πιο εύκολο να την τηρήσουν επειδή δεν χρειάζεται να σκέφτονται πάρα πολύ», δήλωσε η ίδια. «Το θέμα είναι ο χρόνος, όχι η καταμέτρηση θερμίδων ή η προσοχή σε συγκεκριμένες τροφές».
Η επιστήμη γύρω από τη διατροφή σε περιορισμένο χρονικό παράθυρο, ωστόσο, εξακολουθεί να αναπτύσσεται, δήλωσε ο Hays.
«Για ορισμένους ανθρώπους, αυτή μπορεί να είναι μια καλή τεχνική για να βοηθήσει στους στόχους της σύστασης του σώματος», δήλωσε ο Hays. «Είναι απλώς ένα ακόμη εργαλείο, αλλά πρέπει να βγουν περισσότερες μελέτες για να κατανοήσουμε πραγματικά πώς λειτουργεί στον άνθρωπο».
Ενώ η διαφορά μεταξύ εκείνων που γυμνάζονταν ακολουθώντας παράλληλα διαλειμματική και εκείνων που επιστράτευαν μόνο την άσκηση ήταν μικρή, οι δύο ομάδες στις μελέτες ήταν ήδη πολύ υγιή άτομα, δήλωσε ο Hays.
«Στις περισσότερες περιπτώσεις, επρόκειτο για υγιείς ενήλικες», δήλωσε ο Hays. «Ήταν ήδη σωματικά γυμνασμένοι και είχαν ήδη ρουτίνες άσκησης. Όταν έχεις ήδη αθλητικά, αδύνατα άτομα και μειώνεις το ποσοστό σωματικού λίπους τους, αυτό είναι σημαντικό».
Θωράκιση της μυικής μάζας
Η διαλειμματική έχει επικριθεί για το γεγονός ότι ενδεχομένως οδηγεί σε απώλεια άλιπης μάζας - όλων των μυών, των οργάνων και άλλων ιστών που συνθέτουν το ανθρώπινο σώμα.
«Χρειαζόμαστε υγιείς μύες», δήλωσε η Wijayatunga. «Οι μύες είναι πραγματικά σημαντικοί για το σώμα και για τον μεταβολισμό σας. Αν χάσουμε μυς, αυτό μπορεί να επηρεάσει τα μεταβολικά μας συστήματα και απλώς μειώνει την κινητικότητα συνολικά».
Στη μελέτη τους, οι Hays και Wijayatunga διαπίστωσαν ότι, όταν συνδυάζεται με άσκηση, η διαλειμματική δεν οδήγησε σε μείωση της άλιπης μάζας, ακόμη και για όσους έχασαν σωματικό λίπος.
«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να συνδυάσετε τη δίαιτα με την άσκηση», δήλωσε ο Hays. «Όταν χάνετε βάρος, δεν θέλετε ποτέ να χάσετε άπαχο ιστό. Θέλετε να χάσετε λίπος».
Αν και τα αποτελέσματα είναι ελπιδοφόρα, η Wijayatunga προειδοποίησε ότι χρειάζονται πολλές έρευνες για να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα. Ενώ η μελέτη αυτή επικεντρώθηκε σε υγιή, δραστήρια άτομα, υπάρχει ανάγκη να κατανοηθεί πώς αυτό θα επηρέαζε τους ανθρώπους που δεν είναι σε φόρμα και δεν ασκούνται τακτικά.