Λαχανικά, όσπρια και θαλασσινά έχουν την τιμητική τους καθόλη τη διάρκεια της σαρακοστιανής νηστείας όμως υπάρχει ένα είναι το όσπριο που αποτελείς ιδανική πηγή πρωτεΐνης και εξαιρετικής θρεπτικής αξίας, προκειμένου να έχουμε αυξημένη ενέργεια και να αποκαθίστανται οι βλάβες στους μυς.
Όσπριο γεμάτο πρωτεΐνη
Οι κόκκινες φακές έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο, πρωτεΐνες και εδώδιμες ίνες ενώ αποτελούν και πηγή μαγνησίου. Είναι νόστιμες και δίνουν βελούδινο, κρεμώδες αποτέλεσμα στο βράσιμο. Είναι ιδανικές για βελουτέ σούπες και οσπριάδες. Η κόκκινη φακή που πολλοί την γνωρίζουν και ως «Φακή της Αιγύπτου» έχει τα δικά της διατροφικά μυστικά και υπερτερεί έναντι της κλασικής φακής που έχει μεγαλώσει γενιές και γενιές παιδιών.
Με περίπου το 30% των θερμίδων τους από πρωτεΐνες, οι φακές έχουν το τρίτο υψηλότερο επίπεδο πρωτεΐνης, κατά βάρος, από οποιουδήποτε άλλο όσπρια ή ξηρό καρπό. Η γεύση της κόκκινης φακής είναι απαλότερη, είναι πιο γλυκιά και έχει επίγευση ξηρών καρπών, χρωματικά κινείται από τόνους πορτοκαλί μέχρι το έντονο κόκκινο και αποτελεί μια επιλογή που αξίζει να μπει στο διατροφικό μας χάρτη. Στα συν το γεγονός ότι είναι πιο εύπεπτη και ελαφριά από την καφέ.
Είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, μαγνήσιο και φυλλικό οξύ. Οι κόκκινες φακές βοηθούν στην υποστήριξη μιας υγιούς καρδιάς. Το μαγνήσιο βελτιώνει τη ροή του αίματος, του οξυγόνου και των θρεπτικών συστατικών σε όλο το σώμα. Το φυλλικό οξύ βοηθά στην πρόληψη της βλάβης στα τοιχώματα των αρτηριών, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Η περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες στις κόκκινες φακές βοηθά στη διατήρηση υγιών επιπέδων χοληστερόλης στον οργανισμό.
Οι κόκκινες φακές βοηθούν στην αποτελεσματική διαχείριση του βάρους αφού έχουν χαμηλή θερμιδική αξία εκτός από το ότι είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες. Λόγω αυτών των δύο θρεπτικών συστατικών, τείνουμε να νιώθουμε χορτάτοι πιο γρήγορα και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αποφεύγοντας έτσι την επιθυμία να καταναλώνουμε ανθυγιεινά σνακ μεταξύ των γευμάτων. Μας βοηθά επίσης να αποφύγουμε την υπερκατανάλωση τροφής και τελικά μας βοηθά να αποτρέψουμε τη συσσώρευση περιττού βάρους.
Έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και είναι πλούσιες σε διαιτητικές ίνες. Ο συνδυασμός αυτών των δύο παραγόντων διασφαλίζει την πρόληψη ξαφνικών αυξήσεων του σακχάρου στο αίμα. Υποστηρίζοντας έτσι σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα για τους διαβητικούς.
Παρέχουν σύνθετους υδατάνθρακες αργής καύσης που χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να διασπαστούν, παρέχοντας έτσι περισσότερη ενέργεια στο σώμα. Εκτός από αυτό, οι κόκκινες φακές είναι μια καλή πηγή σιδήρου που παίζει σημαντικό ρόλο στη μεταφορά του οξυγόνου στο αίμα και στην παραγωγή ενέργειας.
Ένα φλιτζάνι (198 γραμμάρια) μαγειρεμένης φακής περιέχει περίπου:
Διατροφικά χαρακτηριστικά
- Θερμίδες (kcal) 230
- Υδατάνθρακες (g) 40
- Πρωτεΐνη (g) 18
- Λιπαρά (g) 0.8
- Φυτικές ίνες (g) 16
- Κάλιο (mg) 731
- Μαγνήσιο (mg) 71.3
- Σίδηρος (mg) 6.6
- Ασβέστιο (mg) 38
- Φώσφορος (mg) 356
- Χαλκός (mg) 0.5
- Σελήνιο (μg) 5.5