Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) το 5% των ενηλίκων παγκοσμίως βιώνουν κατάθλιψη. Οι επιστήμονες αναζητούν αποτελεσματικές θεραπευτικές στρατηγικές με την διατροφή να είναι ένα από τα πεδία ενδιαφέροντος καθώς από προηγηθείσες έρευνες έχει ήδη εδώ και χρόνια προκύψει ότι μια υγιεινή διατροφή μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης της νόσου.
Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο The Journal of Immunology εξέτασε σε ποντίκια, τη σχέση μεταξύ μιας διατροφής με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι και τυχόν συμπτωμάτων κατάθλιψης, όπως τουλάχιστον αυτά προέκυψαν σε συνθήκες εργαστηρίου στα πειραματόζωα που χρησιμοποιήθηκαν για τις ανάγκες της έρευνας.
Η σύνδεση που εντόπισαν οι ειδικοί
Σύμφωνα με τους μελετητές, τα ποντίκια που ακολούθησαν μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι για διάστημα 5 έως 8 εβδομάδων εκδήλωσαν συμπεριφορά παρόμοια με αυτή της κατάθλιψης. Μάλιστα, η έρευνα κατέγραψε επίσης και αύξηση στην παραγωγή μιας ομάδας κυτοκινών που συνδέονται με συμπτώματα κατάθλιψης.
Οι αναλύσεις αποκάλυψαν ότι ορισμένα κύτταρα του οργανισμού, από την ομάδα των ποντικών που κατανάλωνε τροφές πλούσιες σε νάτριο, παρήγαγαν περισσότερη IL-17A κυτοκίνη η οποία αργότερα εντοπίστηκε επίσης σε μεγάλη συγκέντρωση στις σπλήνες και σε περιοχές του εγκεφάλου των ποντικιών.
Ισχύουν τα ευρήματα της έρευνας και για τους ανθρώπους;
Κατά τον Robert Hostoffer, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Αμερικανικής Οστεοπαθητικής Εταιρείας, που δεν συμμετείχε στη μελέτη, γενικά, είναι δύσκολο να ερμηνευτούν δεδομένα από μελέτες σε ποντίκια λόγω της διαφοροποίησης του ανοσοποιητικού τους συστήματος σε σχέση με τον αντίστοιχο μηχανισμό του ανθρώπινου οργανισμού.
«Ο προσδιορισμός της κατάθλιψης σε ποντίκια είναι δύσκολο να μεταφραστεί σε κατάθλιψη στους ανθρώπους», εκτιμά ο Hostoffer προσθέτοντας ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να διαπιστωθεί εάν μια διατροφή με αυτά τα χαρακτηριστικά μπορεί να επηρεάσει με τον ίδιο τρόπο και το ανθρώπινο σώμα.
Οι ίδιοι οι ερευνητές πάντως αναγνώρισαν στα συμπεράσματα τους, ότι τα συμπτώματα κατάθλιψης που προέκυψαν στα ποντίκια μπορεί να επηρεάζονται και από άλλους παράγοντες όπως είναι το χρόνιο στρες περιορισμού που βιώνουν τα πειραματόζωα.
Πόσο αλάτι καταναλώνετε κάθε μέρα;
Όπως σημειώνεται από την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, η υπερβολική κατανάλωση αλατιού μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων υγείας όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο καρκίνος του στομάχου, η οστεοπόρωση και το εγκεφαλικό.
Η διατροφολόγος Karen Z. Berg, MS, RD, CSO, CDN, εξηγεί ότι πράγματι, αποδεδειγμένα, η υψηλή πρόσληψη νατρίου είναι ιδιαίτερα επιζήμια για την υγεία της καρδιάς και των νεφρών. Σημειώνει επιπλέον ότι είναι εξόχως σημαντικό να μπορούμε να ελέγχουμε την καθημερινή κατανάλωση νατρίου στην διατροφή μας καθώς για τους περισσότερους από εμάς, η ενδεδειγμένη ασφαλής ποσότητα δεν είναι τόσο ξεκάθαρη όσο νομίζουμε.
«Οι διατροφικές κατευθυντήριες γραμμές για τους Αμερικανούς, συνιστούν στους υγιείς ενήλικες να περιορίζουν την πρόσληψη νατρίου στα 2.300 mg [χιλιοστόγραμμα] την ημέρα. Αυτό μπορεί να ακούγεται πολύ, αλλά ισοδυναμεί με περίπου 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι! Είναι σημαντικό να ελέγχονται οι ετικέτες των τροφίμων ώστε να διαπιστώνεται η ποσότητα του νατρίου που καταναλώνει κάποιος», τονίζει η Berg, προσθέτοντας ότι συχνά οι διατροφικές επισημάνσεις σε τρόφιμα ότι περιέχουν μικρότερη ποσότητα νατρίου δεν σημαίνει αυτονόητα ότι οι ποσότητες αυτές είναι μικρές.
Πηγές: medicalnewstoday.com, academic.oup.com