Μια νέα θεραπεία με λεμφοκύτταρα που διηθούν τον όγκο (TIL), μια μορφή εξατομικευμένης ανοσοθεραπείας, βελτίωσε εντυπωσιακά την αποτελεσματικότητα της θεραπείας σε ασθενείς με μεταστατικό καρκίνο του γαστρεντερικού συστήματος, σύμφωνα με τα αποτελέσματα κλινικής δοκιμής με επικεφαλής ερευνητές των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ (NIH).
Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν την 1η Απριλίου 2025 στο Nature Medicine, προσφέρουν την ελπίδα ότι η θεραπεία αυτή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία μιας ποικιλίας συμπαγών όγκων, η οποία μέχρι στιγμής έχει διαφύγει από τους ερευνητές που αναπτύσσουν κυτταρικές θεραπείες.
Αυτή η μορφή θεραπείας περιλαμβάνει τον εντοπισμό και την επιλογή ανοσοκυττάρων (TILs) που βρίσκονται στον όγκο, τα οποία αναγνωρίζουν και επιτίθενται ειδικά στα καρκινικά κύτταρα του ασθενούς. Στη συνέχεια, οι επιστήμονες αναπτύσσουν αυτά τα TILs σε μεγάλες ποσότητες στο εργαστήριο πριν τελικά χορηγηθούν στον ασθενή.
Οι ασθενείς στην κλινική δοκιμή, οι οποίοι είχαν μια ποικιλία γαστρεντερικών όγκων, έλαβαν επίσης τον αναστολέα σημείων ελέγχου του ανοσοποιητικού πεμπρολιζουμάμπη για να βοηθήσουν στην περαιτέρω ενίσχυση της ανοσολογικής τους απάντησης. Το αποτέλεσμα ήταν ότι σχεδόν το 24% των ασθενών που έλαβαν θεραπεία με επιλεγμένα TILs συν πεμπρολιζουμάμπη είχαν σημαντική μείωση του μεγέθους των όγκων τους, σε σύγκριση με το 7,7% των ασθενών που έλαβαν επιλεγμένα TILs χωρίς πεμπρολιζουμάμπη. Οι ασθενείς που έλαβαν θεραπεία με TILs που δεν είχαν επιλεγεί για αντικαρκινική δράση δεν είχαν καμία συρρίκνωση του όγκου.
«Βλέπουμε την πρώτη επέκταση της κυτταρικής θεραπείας με TILs στους κοινούς συμπαγείς καρκίνους», δήλωσε ο Steven A. Rosenberg, επικεφαλής ερευνητής της μελέτης στο Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου του NIH. «Βλέπουμε μια μικρή ρωγμή στο συμπαγές τείχος του καρκίνου με τη χρήση κυτταρικής ανοσοθεραπείας για τους κοινούς συμπαγείς καρκίνους και πιστεύουμε ότι έχουμε τρόπους να ανοίξουμε αυτή τη ρωγμή ακόμη περισσότερο».
Σημαντική συρρίκνωση του όγκου
Στην κλινική δοκιμή συμμετείχαν 91 ασθενείς με μεταστατικούς γαστρεντερικούς καρκίνους - συμπεριλαμβανομένων των καρκίνων του οισοφάγου, του στομάχου, του παγκρέατος, του παχέος εντέρου και του ορθού - που είχαν επιδεινωθεί παρά τη διάμεση διάρκεια τεσσάρων προηγούμενων θεραπευτικών σχημάτων. Στην πιλοτική φάση της δοκιμής, 18 ασθενείς υποβλήθηκαν σε θεραπεία με TILs που δεν είχαν επιλεγεί για αντικαρκινική δράση και δεν υπήρξαν αντικειμενικές αποκρίσεις (αντικειμενική απόκριση θεωρείται η συρρίκνωση του όγκου κατά τουλάχιστον 30%). Στη δεύτερη φάση, 39 ασθενείς υποβλήθηκαν σε θεραπεία με επιλεγμένη θεραπεία TIL και τρεις (7,7%) είχαν αντικειμενική ανταπόκριση.
Στην τρίτη φάση, 34 ασθενείς έλαβαν πεμπρολιζουμάμπη αμέσως πριν από τη θεραπεία με επιλεγμένα TIL για να αποτραπεί η αδρανοποίηση των νεοεισαχθέντων ανοσοκυττάρων από το ανοσοποιητικό σύστημα του ίδιου του ασθενούς. Αυτή η ομάδα είχε την καλύτερη ανταπόκριση, με 8 από τους 34 ασθενείς (23,5%) να εμφανίζουν αντικειμενική ανταπόκριση. Και οι 91 ασθενείς είχαν επίσης λάβει τυπική χημειοθεραπεία και υψηλή δόση ιντερλευκίνης-2 πριν από τη θεραπεία TIL.
Στη δεύτερη και τρίτη φάση της δοκιμής, αντικειμενικές αποκρίσεις παρατηρήθηκαν σε πολλούς τύπους καρκίνου του γαστρεντερικού, συμπεριλαμβανομένων των καρκίνων του παχέος εντέρου, του ορθού, του παγκρέατος και του χοληδόχου πόρου. Οι ανταποκρίσεις διήρκεσαν μεταξύ 8 μηνών και άνω των 5,8 ετών στην ομάδα που έλαβε μόνο επιλεγμένη θεραπεία TIL και μεταξύ 4 μηνών και 3,5 ετών στην ομάδα που έλαβε επιλεγμένη θεραπεία TIL και πεμπρολιζουμάμπη. Σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες εμφανίστηκαν στο 30% των ασθενών που έλαβαν θεραπεία με επιλεγμένα TIL.
Οι ερευνητές αναπτύσσουν τώρα μεθόδους για τον εντοπισμό των TILs που αναγνωρίζουν πολλαπλές, συγκεκριμένες πρωτεΐνες μέσα σε έναν όγκο, γνωστές ως νεοαντιγόνα, ώστε να βοηθήσουν στην αύξηση του αριθμού των ασθενών που ανταποκρίνονται στη θεραπεία με επιλεγμένα TIL με πεμπρολιζουμάμπη.
Η θεραπεία TIL, η οποία αναπτύχθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1980 από τον Δρ Rosenberg και τους συναδέλφους του στο NIH, χρησιμοποιεί τα TILs του κάθε ατόμου ξεχωριστά για την καταπολέμηση των καρκινικών κυττάρων του ατόμου. Πέρυσι, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων ενέκρινε την πρώτη θεραπεία TIL για καρκίνο, το lifileucel, για τη θεραπεία του προχωρημένου μελανώματος.
Πηγή: Science Daily