Ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο υποκατάστατο της ζάχαρης που βρίσκεται σε αναψυκτικά και κέτσαπ με χαμηλές θερμίδες φαίνεται να ξεγελά τον εγκέφαλό και να τον εξωθεί να στέλνει μηνύματα για μεγαλύτερη κατανάλωση φαγητού!
Συγκεκριμένα, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση σουκραλόζης ενισχύει τη δραστηριότητα στα «σημεία πείνας» του εγκεφάλου και προκαλεί σύγχυση στο όργανο, καθώς πυροδοτεί μια προσδοκία για επιπλέον θερμίδες που δεν έρχονται ποτέ.
Αυτή η αναντιστοιχία θα μπορούσε ενδεχομένως να προκαλέσει την επιθυμία για περισσότερο φαγητό, πρότειναν οι ερευνητές.
Οι ειδικοί, οι οποίοι διεξήγαγαν πείραμα με 75 άτομα, διαπίστωσαν ότι η επίδραση αυτή ήταν ισχυρότερη σε όσους είναι παχύσαρκοι.
'Αν το σώμα σας περιμένει μια θερμίδα λόγω της γλυκύτητας, αλλά δεν παίρνει τη θερμίδα που περιμένει, αυτό θα μπορούσε να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος προετοιμάζεται να επιθυμεί αυτές τις ουσίες με την πάροδο του χρόνου', εξηγεί η δρ. Kathleen Alanna Page, ειδικός σε θέματα ορμονών και διαβήτη και συγγραφέας της μελέτης,
Στη μελέτη τους, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Metabolism, οι επιστήμονες εξέτασαν πώς 75 συμμετέχοντες ανταποκρίθηκαν σε τρία ποτά που ελήφθησαν σε διαφορετικές περιπτώσεις.
Η επίδραση σε εγκέφαλο και ορμόνες
Το ένα υγρό ήταν σκέτο νερό, το άλλο ήταν εμπλουτισμένο με την τεχνητή γλυκαντική ουσία σουκραλόζη και το τελευταίο περιείχε ζάχαρη.
Κάθε συμμετέχων υποβλήθηκε σε μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου, έδωσε δείγματα αίματος και συμπλήρωσε ένα ερωτηματολόγιο αξιολόγησης της πείνας πριν και μετά από κάθε ποτό.
Οι σαρώσεις αποκάλυψαν ότι οι συμμετέχοντες είχαν αυξημένη δραστηριότητα σε ένα τμήμα του εγκεφάλου που ονομάζεται υποθάλαμος μετά την κατανάλωση των διαλυμάτων σουκραλόζης.
Αυτό είναι το τμήμα του οργάνου που ρυθμίζει βασικές λειτουργίες του οργανισμού όπως η θερμοκρασία, η κούραση και τα επίπεδα πείνας.
Οι σαρώσεις έδειξαν επίσης ότι η σουκραλόζη οδήγησε σε αυξημένη σύνδεση μεταξύ του υποθαλάμου και άλλων τμημάτων του εγκεφάλου που εμπλέκονται με τα κίνητρα και τη λήψη αποφάσεων.Οι επιδράσεις αυτές ήταν ιδιαίτερα έντονες σε παχύσαρκα άτομα.
Τα αποτελέσματα των εξετάσεων αίματος έδειξαν έναν άλλο τρόπο με τον οποίο η σουκραλόζη μπορεί να επηρεάσει την επιθυμία για φαγητό.
Όταν οι συμμετέχοντες έπιναν το πραγματικό διάλυμα ζάχαρης, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι ο οργανισμός παρήγαγε ορμόνες που συνδέονται με τη μείωση της όρεξης. Ωστόσο, αυτές οι ορμόνες απουσίαζαν όταν οι συμμετέχοντες έπιναν σουκραλόζη.
Οι 75 συμμετέχοντες ήταν σχεδόν ισομερώς κατανεμημένοι ως προς το φύλο, με ένα ομοιόμορφο μείγμα υγιών, υπέρβαρων και παχύσαρκων ατόμων.
Η δρ. Page δήλωσε ότι ένα εύρημα που χρήζει περαιτέρω διερεύνησης ήταν ότι οι γυναίκες φάνηκε να έχουν μεγαλύτερες αλλαγές στην εγκεφαλική δραστηριότητα μετά την κατανάλωση σουκραλόζης.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ενώ αυτή η μελέτη υπέδειξε μια σχέση μεταξύ των γλυκαντικών χωρίς θερμίδες και της αυξημένης όρεξης και της παχυσαρκίας, άλλες μελέτες έχουν βρει το αντίθετο αποτέλεσμα.
Βρετανική έρευνα που δημοσιεύθηκε πέρυσι διαπίστωσε ότι, όταν καταναλώνονται ως μέρος του φαγητού, τα γλυκαντικά χωρίς θερμίδες παράγουν τις ίδιες ορμόνες καταστολής της όρεξης με τη ζάχαρη.
Ωστόσο, άλλες μελέτες έχουν υποδείξει ότι η σουκραλόζη αυξάνει τα επίπεδα μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται GLUT4, η οποία προωθεί τη συσσώρευση λίπους στα κύτταρά μας, αλλαγές που σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας.