Τα πολύτιμα μέταλλα δεν είναι απλώς διακοσμητικά- είναι επίσης σημαντικά συστατικά φαρμακευτικών προϊόντων, όπως το αντικαρκινικό φάρμακο σισπλατίνη. Πρόσφατα, η αναζήτηση εναλλακτικών ουσιών με βελτιωμένη δραστικότητα άρχισε να επικεντρώνεται στον χρυσό. Στο περιοδικό Angewandte Chemie, μια γαλλική ερευνητική ομάδα δημοσίευσε τώρα την πρώτη μελέτη σχετικά με την εξειδίκευση και την κατανομή ενός συμπλόκου βιολογικού χρυσού στα καρκινικά κύτταρα και αποκαλύπτει πώς τα ειδικά σχεδιασμένα σύμπλοκα αυτού του τύπου θα μπορούσαν να ανοίξουν συναρπαστικούς δρόμους για την καταπολέμηση του καρκίνου.
Ο χρυσός έχει μια μοναδική ηλεκτρονική δομή που του προσδίδει εξαιρετικά χημικά χαρακτηριστικά τα οποία μεταφράζονται σε λεπτές αλληλεπιδράσεις με βιολογικά μόρια. Ωστόσο, μέχρι σήμερα, έχουμε ελάχιστες πληροφορίες για το πώς συμπεριφέρονται τα σύμπλοκα χρυσού με αντικαρκινική δράση σε βιολογικό περιβάλλον.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τους Benoît Bertrand, Michèle Salmain, Sylvain Bohic και Jean-Louis Hazemann του Πανεπιστημίου της Σορβόννης, του Πανεπιστημίου Grenoble Alpes, του CNRS, του INSERM και του Ευρωπαϊκού Ερευνητικού Κέντρου Synchrotron, πραγματοποίησαν τώρα μια ολοκληρωμένη μελέτη για τη χημική αντιδραστικότητα και την αντικαρκινική δράση διαφόρων συμπλόκων βιολογικά ενεργού χρυσού(ΙΙΙ). Χρησιμοποίησαν έναν συνδυασμό διαφορετικών μεθόδων που βασίζονται στην ακτινοβολία συγχρότρου -- πολύ έντονες, ομαδοποιημένες λάμψεις φωτός που παράγονται σε επιταχυντές σωματιδίων.
Οι αναλύσεις καταδεικνύουν ότι όλα τα σύμπλοκα που εξετάστηκαν ήταν σταθερά τόσο σε περιβάλλοντα χωρίς κύτταρα όσο και στο εσωτερικό των καρκινικών κυττάρων του πνεύμονα.
Τα σύμπλοκα αποδείχθηκε ότι είναι τοξικά έναντι των καρκινικών κυττάρων. Διαπιστώθηκε ότι συσσωρεύεται επιλεκτικά στα μιτοχόνδρια, τις «ατμομηχανές» των κυττάρων.
Η αντικαρκινική δράση του χρυσού έχει προκύψει από προηγούμενη έρευνα από Αυστραλούς επιστήμονες. Σε εκείνη την έρευνα που πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του RMIT University στην Αυστραλία σε συνεργασία με ερευνητικά κέντρα στην Ινδία φάνηκε ότι το φάρμακο με τον βιολογικά ενεργό χρυσό πέτυχε να επιβραδύνει την ανάπτυξη όγκων σε ζώα κατά 82%, στοχεύοντας τα καρκινικά κύτταρα πολύ πιο αποτελεσματικά από τις παραδοσιακές χημειοθεραπείες.
Σύμφωνα με τη σχετική δημοσίευση στο European Journal of Medicinal Chemistry, η νέα ένωση χρυσού είναι 27 φορές πιο ισχυρή κατά των καρκινικών κυττάρων του τραχήλου της μήτρας σε σύγκριση με την κοινώς χρησιμοποιούμενη χημειοθεραπεία με σισπλατίνη (cisplatin). Σε εργαστηριακά πειράματα, αποδείχθηκε επίσης 3,5 φορές πιο αποτελεσματική κατά του καρκίνου του προστάτη και 7,5 φορές πιο αποτελεσματική κατά του ινοσαρκώματος.