Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συγκάλεσε περισσότερες από 15 χώρες και πάνω από 20 περιφερειακούς οργανισμούς υγείας, δίκτυα έκτακτης ανάγκης υγείας και άλλους εταίρους προκειμένουν να δοκιμάσουν, για πρώτη φορά, έναν νέο παγκόσμιο μηχανισμό συντονισμού που συστάθηκε για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης στη δημόσια υγεία.
Η διήμερη άσκηση προσομοίωσης, με τον τίτλο Polaris, ήταν ένα τεστ για το Παγκόσμιο Σώμα Έκτακτης Ανάγκης Υγείας (GHEC) του ΠΟΥ, φορέας που έχει σχεδιαστεί ειδικά για την ενίσχυση του εργατικού δυναμικού των χωρών σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, τον συντονισμό της ανάπτυξης ομάδων αιφνιδιασμού και εμπειρογνωμόνων και την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των χωρών.
Το σενάριο της άσκησης προσομοίωσης αφορούσε την επιδημία ενός φανταστικού ιού που εξαπλώνεται με ταχύτητα σε ολόκληρο τον κόσμο.
Στις συμμετέχουσες χώρες περιλαμβάνονταν ο Καναδάς, η Κολομβία, η Κόστα Ρίκα, η Δανία, η Αιθιοπία, η Γερμανία, το Ιράκ, το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, η Μοζαμβίκη, το Νεπάλ, το Πακιστάν, το Κατάρ, η Σομαλία, η Ουγκάντα και η Ουκρανία, ενώ επιπλέον χώρες συμμετείχαν ως παρατηρητές. Κάθε χώρα συμμετείχε μέσω της εθνικής της δομής συντονισμού έκτακτης ανάγκης στον τομέα της υγείας και εργάστηκε υπό πραγματικές συνθήκες για την ανταλλαγή πληροφοριών, την ευθυγράμμιση των πολιτικών και την ενεργοποίηση της αντίδρασής της.
Περιφερειακοί και παγκόσμιοι οργανισμοί και οργανώσεις υγείας, συμπεριλαμβανομένων των ΚΕΕΛΠΝΟ Αφρικής και Ευρώπης, της IFRC, του ΔΟΜ, της UNICEF και των υφιστάμενων δικτύων έκτακτης ανάγκης, όπως το Παγκόσμιο Δίκτυο Ειδοποίησης και Αντιμετώπισης Κρούσεων, η πρωτοβουλία Ιατρικών Ομάδων Έκτακτης Ανάγκης, οι εταίροι Stand-by και η Διεθνής Ένωση Εθνικών Ινστιτούτων Δημόσιας Υγείας, συνεργάστηκαν προκειμένου να υποστηρίξουν τις αντιδράσεις υπό την ηγεσία των χωρών. Περισσότεροι από 350 εμπειρογνώμονες έκτακτης ανάγκης στον τομέα της υγείας συνδέθηκαν παγκοσμίως μέσω αυτής της άσκησης.
«Η άσκηση αυτή αποδεικνύει ότι όταν οι χώρες ηγούνται και οι εταίροι συνδέονται, ο κόσμος είναι καλύτερα προετοιμασμένος», δήλωσε ο Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus, Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ για να προσθέσει στη συνέχεια πως «καμία χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της την επόμενη πανδημία. Η άσκηση Polaris δείχνει ότι η παγκόσμια συνεργασία δεν είναι μόνο δυνατή - είναι απαραίτητη».
Καθ' όλη τη διάρκεια της άσκησης προσομοίωσης, οι χώρες ηγήθηκαν των δικών τους προσπαθειών αντιμετώπισης, ενώ παράλληλα συνεργάστηκαν με τον ΠΟΥ για τον συντονισμό, την τεχνική καθοδήγηση και την υποστήριξη έκτακτης ανάγκης. Η άσκηση παρείχε μια σπάνια ευκαιρία στις κυβερνήσεις και τους εποπτευόμενους υγειονομικούς φορείς να δοκιμάσουν την ετοιμότητά τους σε ένα ρεαλιστικό περιβάλλον, όπου η εμπιστοσύνη και η αμοιβαία λογοδοσία ήταν εξίσου κρίσιμοι παράγοντες για την αντιμετώπιση της επιδημίας με την ταχύτητα και την ικανότητα.
«Η άσκηση αποσκοπούσε στο να θέσει σε εφαρμογή τις διαδικασίες για τη διυπηρεσιακή αντίδραση σε διεθνείς απειλές κατά της υγείας. Ο αποτελεσματικός συντονισμός και οι διαδικασίες διαλειτουργικότητας αποτελούν το κλειδί για τη διασφάλιση έγκαιρων παρεμβάσεων σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στον τομέα της υγείας», δήλωσε η Δρ Mariela Marín, υφυπουργός Υγείας της Κόστα Ρίκα, ευχαριστώντας τον Παναμερικανικό Οργανισμό Υγείας για την υποστήριξή του και τα μέλη του Εθνικού Συστήματος Διαχείρισης Κινδύνων για τη συμμετοχή τους.
«Το Polaris κατέδειξε την κρίσιμη σημασία της καλλιέργειας εμπιστοσύνης πριν από την εκδήλωση μιας κρίσης», δήλωσε η Δρ Soha Albayat από το Κατάρ η οποία συμπλήρωσε και τα εξής: «Τα θεμέλια των συνεργατικών μας προσπαθειών είναι σημαντικά ισχυρότερα από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια. Έχουμε προχωρήσει πέρα από τα αντιδραστικά μέτρα και πλέον προβλέπουμε, ευθυγραμμίζουμε και συντονίζουμε προληπτικά τα διασυνοριακά σχέδια αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης».
«Το Παγκόσμιο Σώμα Έκτακτης Ανάγκης για την Υγεία έχει εξελιχθεί σε μια ισχυρή πλατφόρμα, η οποία βασίζεται στην πρακτική, την εμπιστοσύνη και τη σύνδεση», δήλωσε ο Δρ Mike Ryan, Εκτελεστικός Διευθυντής του Προγράμματος Έκτακτης Ανάγκης για την Υγεία του ΠΟΥ. «Η άσκηση Polaris έδειξε τι είναι δυνατόν να γίνει όταν οι χώρες λειτουργούν με επείγοντα και ενωτικά και υποστηρίζονται από καλά συνδεδεμένους εταίρους. Είναι ένα ισχυρό μήνυμα ότι είμαστε συλλογικά πιο έτοιμοι από ό,τι ήμασταν», πρόσθεσε ο ίδιος.
Σε μια εποχή που η πολυμέρεια βρίσκεται υπό σημαντικές πιέσεις και η ετοιμότητα συχνά διαμορφώνεται μέσα από έναν εθνικό φακό, η άσκηση Polaris επιβεβαίωσε ότι η υγεία είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα.