Η προσθήκη ειδικά εξοπλισμένων νοσοκομειακών ελικοπτέρων στον στόλο εναέριων μέσων που διαθέτει η Ελλάδα για την επείγουσα ιατρική υπηρεσία ελικοπτέρων (HEMS) είναι ζωτικής σημασίας ώστε κάθε χρόνο χιλιάδες άνθρωποι των οποίων η ζωή θα βρεθεί σε άμεσο κίνδυνο, αλλά θα βρίσκονται σε απομακρυσμένο σημείο, να έχουν άμεση πρόσβαση στην ιατρική φροντίδα και μεταφορά στις δομές υγείας.
«Στην Ελλάδα υπάρχουν υπηρεσίες μεταφοράς ασθενών από τις απομακρυσμένες περιοχές προς το κέντρο, αλλά υπηρεσία μεταφοράς για κάποιον που πεθαίνει, που δεν έχει χρόνο, δεν υπάρχει. Στις βαρύτερες περιπτώσεις ασθενών, εκεί όπου δεν αρκεί ένα ασθενοφόρο για να τους μεταφέρει εγκαίρως εκεί που πρέπει, χρειάζεται ένα ελικόπτερο που θα πάει γρήγορα, θα παραλάβει τον ασθενή και θα τον φέρει μέσα σε 30 λεπτά», ανέφερε ο καθηγητής Χειρουργικής του ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Τραύματος και Επείγουσας Χειρουργικής (ΕΕΤΕΧ), Παντελής Βασιλείου, στο Εθνικό Συνέδριο Τραύματος, που πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και στο πλαίσιο σχετικής συζήτησης και ανταλλαγής απόψεων με ειδικούς των υπηρεσιών αεροδιακομιδών που λειτουργούν σε άλλες χώρες.
Εχει καταρτιστεί μελέτη
Την εμπειρία τους και προτάσεις προς την Ελλάδα για το πώς θα μπορούσε να οργανώσει μία σύγχρονη υπηρεσία HEMS μετέφεραν από την Ελβετία ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής HEMS & Air Ambulance Committee, επικεφαλής Εταιρικής Ανάπτυξης και μέλος Διοίκησης της Swiss Air- Rescue Rega Stefan Becker, από την Ουγγαρία ο διευθύνων σύμβουλος της trustair aviation Peter Turi και από τη Γερμανία ο Διευθυντής Τμήματος Διάσωσης & Ιατρικής της Johanniter-Unfall-Hilfe Kevin Grigorian, ενώ για τη συνεισφορά της Πολεμικής Αεροπορίας στις αεροδιακομιδές ασθενών μίλησε ο Εμμανουήλ Πουλιόπουλος, διοικητής της 384ης Μοίρας Έρευνας και Διάσωσης, στην 112 Πτέρυγα Μάχης. Ο κ. Βασιλείου διευκρίνισε πως έχει καταρτιστεί μελέτη σε ό,τι αφορά τις βάσεις που θα μπορούσαν να δημιουργηθούν για τη γεωγραφική κάλυψη της χώρας, λαμβάνοντας υπόψη και την πυκνότητα του πληθυσμού. Αναφορικά με το οικονομικό κόστος δημιουργίας ενός ολοκληρωμένου συστήματος HEMS ο κ. Becker σημείωσε ότι το πραγματικό ερώτημα είναι αν μία χώρα έχει την «πολυτέλεια» να μην το διαθέτει, γιατί «χωρίς αυτό το σύστημα υπάρχει πολύ μεγάλη θνητότητα και νοσηρότητα για ανθρώπους που είναι πολύ βαριά άρρωστοι».
Σημείωσε μάλιστα ότι στα 70 χρόνια που λειτουργεί το σύστημα HEMS στην Ελβετία, γίνονται περίπου 60.000 διασώσεις ετησίως. Για την αποτελεσματικότητα του συστήματος συνέστησε να προτιμηθούν έως δύο τύποι ελικοπτέρων, ώστε να είναι διαχειριστικά πιο εύκολη η διαδικασία της συντήρησής τους, καθώς και η εκπαίδευση του προσωπικού. Από την πλευρά του ο κ. Turi εξέφρασε τη βεβαιότητα πως όταν υπάρχει η πολιτική βούληση, η εξεύρεση πόρων δεν αποτελεί πρόβλημα, ενώ ο κ. Grigorian σημείωσε ότι για μία χώρα όπως η Ελλάδα η προμήθεια των ειδικών ελικοπτέρων θα μπορούσε γίνει σταδιακά και προοδευτικά να αναπτυχθεί στα 16-17 ελικόπτερα.
Σύμφωνα με τον κ. Πουλιόπουλο η Πολεμική αεροπορία διαθέτει σήμερα συνολικά 18 ελικόπτερα για διακομιδές ασθενών, και συγκεκριμένα 12 Super Puma, 2 Α-109 (δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος το 2021) και 4 ελικόπτερα Β-212.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ