Η μεσογειακή δίαιτα κρατάει τα σκήπτρα για την θετική επίδραση του μενού της στην υγεία και την ευεξία. Τώρα όμως οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η κουζίνα της Μαύρης Ηπείρου που είναι γεμάτη με τροφές όπως το κεχρί, οι ρίζες, οι γλυκοπατάτες και τα φυλλώδη λαχανικά - θα μπορούσε να είναι ακόμη πιο αποτελεσματική στην αποτροπή καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη τύπου 2 και ακόμη και ορισμένων μορφών καρκίνου.
Ολλανδοί ερευνητές, οι οποίοι στρατολόγησαν 24 άτομα για να ακολουθήσουν τη δίαιτα, διαπίστωσαν ότι μειώνει δραματικά τη φλεγμονή στο σώμα.
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν επίσης ότι η δίαιτα αυτή είχε μια «μακροχρόνια» επίδραση στο να βοηθήσει το σώμα να καταπολεμήσει τα βακτήρια και τους ιούς, επιβραδύνοντας ενδεχομένως τη διαδικασία της γήρανσης.
Ο Δρ Quirijn de Mast, αναπληρωτής καθηγητής παγκόσμιας υγείας στο Πανεπιστήμιο Radboud στο Nijmegen, σχολίασε: «Προηγούμενες έρευνες έχουν επικεντρωθεί σε άλλες ωφέλιμες διατροφές, όπως η ιαπωνική ή η μεσογειακή διατροφή.
Ωστόσο, υπάρχουν εξίσου πολλά που μπορούμε να μάθουμε από την παραδοσιακή αφρικανική κουζίνα, ιδίως τώρα, καθώς ο τρόπος ζωής σε πολλές αφρικανικές περιοχές αλλάζει ραγδαία και οι ασθένειες του σύγχρονου τρόπου ζωής αυξάνονται.
'Η αφρικανική διατροφή περιλαμβάνει άφθονα λαχανικά, φρούτα, φασόλια, δημητριακά ολικής αλέσεως και τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση.
'Η μελέτη μας αναδεικνύει τα οφέλη αυτών των παραδοσιακών τροφίμων για τη φλεγμονή και τις μεταβολικές διεργασίες στο σώμα'.
Στη μελέτη, οι ερευνητές στρατολόγησαν 77 υγιείς άνδρες εθελοντές από την Τανζανία, ηλικίας 25 ετών κατά μέσο όρο.
Είκοσι τρεις άνδρες που ακολουθούσαν κατά κανόνα την παραδοσιακή αφρικανική διατροφή κλήθηκαν να μεταβούν σε μια διατροφή «δυτικού τύπου», που περιλάμβανε επεξεργασμένο κρέας, αυγά και πατάτες τηγανιτές, για ένα δεκαπενθήμερο.
Εν τω μεταξύ, 22 - που συνήθως έτρωγαν γεύματα δυτικού τύπου – ακολούθησαν σε ένα πρόγραμμα αφρικανικού τύπου για δύο εβδομάδες.
Από άλλους 22 που έκαναν δίαιτα δυτικού τύπου ζητήθηκε επίσης να πιουν Mbege, ένα παραδοσιακό ρόφημα μπανάνας που έχει υποστεί ζύμωση, για μια εβδομάδα.
Πέντε άνδρες που διατήρησαν το διατροφικό τους μοντέλο άλλοι δυτικού και άλλοι αφρικανικού τύπου συμπεριλήφθηκαν ως ομάδα ελέγχου.
Η δίαιτα αφρικανικού τύπου περιελάμβανε καλαμπόκι, μπάμιες, πλατάνια, φασόλια και αβοκάντο.
Κατά τη διάρκεια μιας παρακολούθησης δύο εβδομάδων, οι ερευνητές παρακολούθησαν τις πρωτεΐνες στο αίμα των συμμετεχόντων που σχετίζονται με τη φλεγμονή και το μεταβολισμό, και το έκαναν ξανά τέσσερις εβδομάδες αργότερα.
Διαπίστωσαν ότι εκείνοι που πέρασαν σε δυτική διατροφή είχαν αυξημένα επίπεδα φλεγμονωδών πρωτεϊνών στο αίμα τους και τα κύτταρα του ανοσοποιητικού τους συστήματος ανταποκρίνονταν λιγότερο αποτελεσματικά στους παθογόνους μικροοργανισμούς.
Γράφοντας στο περιοδικό Nature Medicine, οι ερευνητές δήλωσαν ότι η δυτικού τύπου διατροφή έδειξε «συστηματική φλεγμονή και μεταβολική απορρύθμιση».
Όσοι μεταπήδησαν σε μια παραδοσιακή αφρικανική διατροφή ή κατανάλωσαν το ποτό με ζύμωση, εν τω μεταξύ, παρουσίασαν «σημαντική μείωση» των δεικτών φλεγμονής.
Ορισμένες από αυτές τις επιδράσεις παρέμειναν ακόμη και τέσσερις εβδομάδες αργότερα, υποδεικνύοντας ότι οι βραχυπρόθεσμες διατροφικές αλλαγές μπορούν να έχουν μακροχρόνιες επιδράσεις, δήλωσαν οι ερευνητές.