Την επιδεινούμενη ψυχική υγεία των εφήβων στην ΕΕ επισημαίνει στη νέα του σχετική έκθεση ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) και προτείνει 11 βέλτιστες πρακτικές για έγκαιρη παρέμβαση.
«Η πρόσφατη αύξηση του άγχους και της κατάθλιψης στους νέους έχει συνδεθεί με παράγοντες όπως η πανδημία COVID-19, το κλιματικό άγχος, η οικονομική και παγκόσμια αβεβαιότητα και η προβληματική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Ο αντίκτυπος είναι ανησυχητικός -μεταξύ 2018 και 2022, το άγχος και η κατάθλιψη μεταξύ των νέων κάτω των 20 ετών αυξήθηκαν κατά 20% και η αυτοκτονία είναι η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου μεταξύ των νέων ηλικίας 15-29 ετών στην ΕΕ. Οι μαθητές που βιώνουν ψυχική δυσφορία έχουν επίσης 25% περισσότερες πιθανότητες να επαναλάβουν μια τάξη», είναι οι ανησυχητικές διαπιστώσεις που παρατίθενται στην έκθεση.
Μάλιστα η έκθεση αναφέρει ότι "οι μαθητές που δηλώνουν ψυχική δυσφορία στην Ελλάδα, την Εσθονία, τη Δανία και την Ισλανδία έχουν τουλάχιστον 75% περισσότερες πιθανότητες να επαναλάβουν μια τάξη."
Υπάρχουν όμως λύσεις, επισημαίνει ο ΟΟΣΑ που προτείνει «11 υποσχόμενες βέλτιστες πρακτικές, μεταξύ των οποίων:
✅ Προγράμματα με βάση το σχολείο, όπως το Icehearts στην Φινλανδία, το οποίο μείωσε στο μισό τον αριθμό των εφήβων που δεν βρίσκονται σε απασχόληση, εκπαίδευση ή κατάρτιση.
✅ Προληπτική υποστήριξη της ψυχικής υγείας, όπως η μεταρρύθμιση της ψυχολογικής θεραπείας του Βελγίου, η οποία μείωσε τις ψυχικές διαταραχές κατά 10%.
✅ Πρωτοβουλίες πρόληψης της αυτοκτονίας, όπως η SUPRA στην Αυστρία, που μειώνουν τους κινδύνους και σώζουν ζωές.
«Η εφαρμογή παρεμβάσεων που διευκολύνουν την πρόσβαση σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας θα αυξήσει αναπόφευκτα το κρατικό κόστος, αλλά εκτεταμένες εργασίες έχουν επισημάνει το υψηλό άμεσο και έμμεσο κόστος των ψυχικών ασθενειών που δεν αντιμετωπίζονται και η επικείμενη δημοσίευση του ΟΟΣΑ για τα οικονομικά της ψυχικής υγείας θα αναφέρει την απόδοση της επένδυσης των συνήθως χρησιμοποιούμενων παρεμβάσεων ψυχικής υγείας, λαμβάνοντας υπόψη μια ευρύτερη κοινωνική προοπτική.», επισημαίνεται.
«Η κλιμάκωση αυτών των λύσεων απαιτεί επενδύσεις, αλλά το κόστος της αδράνειας είναι πολύ μεγαλύτερο.», υπογραμμίζεται από την έκθεση.