Το κλειδί για μια υγιεινή διατροφή είναι η ποικιλία, λένε οι ειδικοί, γι' αυτό μην φοβάστε να πειραματιστείτε με συνδυασμούς ετερόκλητων συστατικών στα γεύματα σας. Ιδιαίτερα αν αυτά περιέχουν κάποιο από τα τρόφιμα που ακολουθούν.
Σπαράγγια
Διαθέτουν πρεβιοτικά στοιχεία και έτσι τροφοδοτούν με ευεργετικά βακτήρια το πεπτικό μας σύστημα υποστηρίζοντας την υγεία του εντέρου.
Μια από τις πιο ασυνήθιστες ιδιότητες τους ωστόσο σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι ότι τα σπαράγγια μπορούν να ανακουφίσουν τα συμπτώματα του hangover και να βοηθήσουν στη μείωση της ηπατικής βλάβης που προκαλείται από το αλκοόλ.
Είναι ιδανικό λαχανικό και για εγκύους αφού αποτελούν πλούσια πηγή φυλλικού οξέος που είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη του εμβρύου.
Ταυτόχρονα είναι εξαιρετική πηγή βιταμινών C και E, αλλά και των φυτικών ενώσεων που ονομάζονται πολυφαινόλες, οι οποίες είναι γνωστές για την αντιφλεγμονώδη δράση τους.
Η καλύτερη εποχή των σπαραγγιών είναι από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο.
Κουκιά
Η συγκομιδή τους ξεκινά από τον Απρίλιο. Είναι γεμάτα με φυτική πρωτεΐνη η οποία αυξάνει το αίσθημα κορεσμού και αποτελούν ιδανική επιλογή για όποιον ακολουθεί μια vegan ή χορτοφαγική διατροφή.
Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας τους σε φυτικές ίνες, συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης και βελτιώνουν την πέψη. Είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή μαγνησίου, του σημαντικού μετάλλου που υποστηρίζει την υγεία της καρδιάς.
Μαρούλι
Έχει υψηλή περιεκτικότητά σε νερό και αποτελεί καλή πηγή βιταμίνης Κ, που υποστηρίζει την υγεία των οστών μας, και βιταμίνης Α, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για υγιή μάτια. Καθώς υπάρχουν αρκετές ποικιλίες του, οι διατροφολόγοι συστήνουν να προτιμάμε αυτές με το πιο σκούρο χρώμα φύλλων αφού περιέχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά.
Πράσα
Σίγουρα δεν το λες αμιγώς ανοιξιάτικο λαχανικό αφού ήδη μπορεί να βρεθεί στα πιάτα μας από το Νοέμβριο. Ωστόσο, και τον Απρίλη, η ποιότητα του παραμένει εξαιρετική βάζοντας το και στο τραπέζι της άνοιξης.
Τα πράσα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά, τα οποία προστατεύουν τα κύτταρα από βλάβες. Διαθέτουν φυτικές ίνες που συμβάλλουν στην καλή πέψη και έχουν ελάχιστες θερμίδες.
Αρακάς
Αν και μπορούμε να τον απολαμβάνουμε κατεψυγμένο όλο το χρόνο, ο φρέσκος αρακάς ξεκινά να είναι διαθέσιμος τον Μάιο. Αποτελεί μια από τις καλύτερες φυτικές πηγές πρωτεΐνης. Ο χαμηλός του γλυκαιμικός δείκτης και η υψηλή του περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, τον κάνουν ιδανική διατροφική πρόταση για τη διαχείριση του σακχάρου. Επιπλέον, περιέχει τα αγαπημένα μέταλλα της καρδιάς, δηλαδή μαγνήσιο, κάλιο και ασβέστιο.
Μωβ μπρόκολο
Είναι στην εποχή του μέχρι τα τέλη Απριλίου. Τα ζωηρόχρωμα φύλλα του προσθέτουν μια παιχνιδιάρικη νότα στα πιάτα μας ενώ διατηρεί όλα τα πλεονεκτήματα του κανονικού μπρόκολου.
Είναι μια από τις τροφές συμμάχους της καρδιάς εξαιτίας των φυτικών ινών, των αντιοξειδωτικών και της βιταμίνης C που περιέχει.
Το μπρόκολο παρέχει επίσης μεγάλες ποσότητες από καροτενοειδή, τα οποία βοηθούν στη διατήρηση της υγείας των ματιών.
Ραπανάκια
Είναι τραγανά, πιπεράτα και όχι μόνο για την… όρεξη αφού αποτελούν πηγή προστατευτικών ενώσεων για την υγεία της καρδιάς, όπως οι ανθοκυανίνες. Τα ραπανάκια επίσης παρέχουν ικανοποιητικές ποσότητες βιταμίνης C, η οποία βοηθά στην προστασία των κυττάρων.
Σπανάκι
Ο Ποπάυ ήταν ο πρώτος αλλά ευτυχώς στην πορεία προέκυψαν και άλλοι που εκτίμησαν αυτό το πολύτιμο χορταρικό, πλούσιο σε φυτικές ενώσεις, οι οποίες είναι σημαντικές για υγιή όραση.
Το σπανάκι, επιπλέον, περιέχει άφθονη βιταμίνη Κ. Χάρη δε, στην υψηλή περιεκτικότητά του σε σίδηρο βοηθά στην αποκατάσταση των επιπέδων ενέργειας του οργανισμού.
Και τα οφέλη του δεν σταματούν εκεί. Τα νιτρικά άλατα που βρίσκονται στο σπανάκι συνεισφέρουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης ενώ οι αδιάλυτες φυτικές ίνες που περιέχει προάγουν την καλή λειτουργία του εντέρου.
Φρέσκα κρεμμυδάκια
Μπορεί να είναι διαθέσιμα όλο το χρόνο, αλλά αυτή την εποχή και μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού, είναι στα καλύτερά τους.
Όπως τα κανονικά κρεμμύδια, περιέχουν άφθονες φυτικές ίνες, που σημαίνει ότι συμβάλλουν στην καλή υγεία του εντέρου και βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης. Μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι είναι φυσικό αντιβακτηριδιακό.
Αν και συνήθως καταναλώνονται ωμά σε κάποια σαλάτα, οι διατροφολόγοι συστήνουν να τα προσθέτουμε άφοβα και σε φαγητά καθώς είναι ένας εύκολος και νόστιμος τρόπος να αυξήσουμε την ημερήσια πρόσληψη φυτικών ινών.
Πηγή: bbcgoodfood.com