Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαστηριακών Ιατρών (ΠΟΕΡΓΙ), εκπροσωπώντας πάνω από 1.200 διαγνωστικά εργαστήρια με επιστημονική υπευθυνότητα στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, έχει εγκαίρως καταθέσει στο Υπουργείο Υγείας ένα πλήρως τεκμηριωμένο σύνολο προτάσεων, που δεν αποτελούν συνδικαλιστική διεκδίκηση, αλλά προϊόν επιστημονικής επεξεργασίας, κλινικής τεκμηρίωσης και οικονομοτεχνικής ανάλυσης.
Οι προτάσεις αυτές αποσκοπούν στην εξασφάλιση της διαγνωστικής ασφάλειας του ασθενούς, την αποδοτική διαχείριση των δημόσιων πόρων και την αναβάθμιση της ποιότητας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
- Πρώτον, αφ' ενός την αναθεώρηση της κατανομής του clawback με στόχο την εφαρμογή δικαιότερης και αναλογικότερης κατανομής του ετήσιου προϋπολογισμού και αφετέρου τη σταδιακή εξάλειψη του μέτρου, ώστε να διασφαλίζεται η βιωσιμότητα των ανεξάρτητων εργαστηρίων.
- Δεύτερον, η Ομοσπονδία αιτείται την κατάργηση της δυνατότητας συνταγογράφησης συγκεκριμένων εξετάσεων σε ασυμπτωματικό πληθυσμό, οι οποίες εντάχθηκαν στο σύστημα χωρίς επαρκή επιστημονική τεκμηρίωση και χωρίς πρόβλεψη στον προϋπολογισμό (παραδείγματος χάριν, ΦΕΚ 3458/Β/10.10.2016, επί Υπουργίας κ. Π. Πολάκη). Η δυνατότητα αυτή έχει οδηγήσει σε κατάχρηση δημόσιων πόρων και φαινόμενα υπερδιάγνωσης. Η ΠΟΕΡΓΙ ζητά οι εν λόγω εξετάσεις να ενταχθούν στη συνταγογράφηση μέσω διαγνωστικών πρωτοκόλλων, με τεκμηριωμένες ενδείξεις και επιστημονικά κριτήρια.
-
Τρίτον, την υιοθέτηση διεθνών Κλινικών Κατευθυντήριων Οδηγιών για τον προληπτικό εργαστηριακό έλεγχο ασυμπτωματικού πληθυσμού, όπως ήδη εφαρμόζονται σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη. Η Ομοσπονδία έθεσε υπ’ όψιν του Υπουργού Υγείας τις Κατευθυντήριες Οδηγίες του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓΕΣΥ) της Κύπρου, όπου οι εν λόγω οδηγίες προδιαγράφουν τεκμηριωμένα τις συνθήκες υπό τις οποίες δικαιολογείται η παραπομπή για εργαστηριακές εξετάσεις πρόληψης, λαμβάνοντας υπόψη την ηλικία, το φύλο και τους ατομικούς παράγοντες
κινδύνου.
Η ενδεχόμενη ενσωμάτωση των παραπάνω προτάσεων σε επερχόμενο νομοθέτημα επιβεβαιώνει τον ουσιαστικό και πρωτοποριακό ρόλο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαστηριακών Ιατρών στη διαμόρφωση μιας σύγχρονης, επιστημονικά τεκμηριωμένης και λειτουργικά αποδοτικής στρατηγικής για τη διαγνωστική πρόληψη και τη βιώσιμη φροντίδα υγείας.
Η Ομοσπονδία παραμένει στη διάθεση του Υπουργείου Υγείας για την εξειδίκευση και την εφαρμογή των προτάσεων αυτών, με γνώμονα πάντα τον ασθενή, τη διασφάλιση της ποιότητας στην ΠΦΥ και τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας