Ένα παυσίπονο που λαμβάνεται τακτικά από εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο θα μπορούσε να προκαλέσει παράξενες αλλαγές στην προσωπικότητα, προειδοποίησαν επιστήμονες.
Οι ειδικοί ανακάλυψαν ότι η παρακεταμόλη πυροδοτεί συμπεριφορά αυξημένου ρίσκου σε κάποιους από τους ανθρώπους που λαμβάνουν το σκεύασμα.
Σε πειράματα στα οποία συμμετείχαν σχεδόν 550 άτομα, όσοι έλαβαν παρακεταμόλη ήταν πολύ λιγότερο πιθανό να αξιολογήσουν ως ριψοκίνδυνες δραστηριότητες όπως το να εμφανίσουν τη δουλειά κάποιου άλλου ως δική τους.
Ένιωθαν επίσης πιο άνετα με την ιδέα να οδηγήσουν ένα αυτοκίνητο χωρίς να φορούν ζώνη ασφαλείας από εκείνους που έλαβαν εικονικό φάρμακο .
Και σε ένα άλλο πείραμα, στο οποίο οι συμμετέχοντες έπαιζαν ένα παιχνίδι στον υπολογιστή όπου φούσκωναν μπαλόνια για μετρητά, εκείνοι που έπαιρναν παρακεταμόλη ήταν πολύ πιο πιθανό να συνεχίσουν να παίζουν - χάνοντας όλα τα κέρδη τους - από εκείνους που έπαιρναν ένα εικονικό χάπι.
Ο νευροεπιστήμονας καθηγητής Baldwin Way του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο, συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε: «Η ακεταμινοφαίνη (παρακεταμόλη) φαίνεται να κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται λιγότερο αρνητικά συναισθήματα όταν σκέφτονται επικίνδυνες δραστηριότητες - απλώς δεν αισθάνονται τόσο φοβισμένοι».
Πρόσθεσε ότι οι επιπτώσεις είναι δυνητικά τεράστιες, δεδομένου του πόσο ευρέως λαμβάνονται τα φάρμακα.
«Με σχεδόν το 25% του πληθυσμού στις ΗΠΑ να παίρνει ακεταμινοφαίνη κάθε εβδομάδα, η μειωμένη αντίληψη του κινδύνου και η αυξημένη ανάληψη κινδύνου θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην κοινωνία», δήλωσε.
Μια μελέτη του 2022 διαπίστωσε ότι η καθημερινή λήψη παρακεταμόλης θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο θανατηφόρου καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου κατά περίπου το ένα πέμπτο.
Στη μελέτη του καθηγητή Way, οι ερευνητές εξέτασαν την επίδραση της παρακεταμόλης στην ανάληψη κινδύνου σε 545 φοιτητές πανεπιστημίου σε τρία πειράματα.
Πριν από τα τεστ η μισή ομάδα έλαβε είτε 1.000mg παρακεταμόλης, που ισοδυναμεί περίπου με διπλάσια δόση από τη συνήθη δόση για τους ενήλικες, είτε εικονικό φάρμακο.
Δημοσιεύοντας τα ευρήματα στο περιοδικό Social Cognitive and Affective Neuroscience, οι ερευνητές διατύπωσαν τη θεωρία ότι η αυξημένη ανάληψη κινδύνου μπορεί να οφείλεται στο ότι το παυσίπονο μειώνει το άγχος για το μέλλον.
Ενώ οι ερευνητές παρατήρησαν τον αντίκτυπο που είχε η παρακεταμόλη στην ανάληψη κινδύνου, δήλωσαν ότι ο βιολογικός μηχανισμός του πώς το φάρμακο το έκανε αυτό παραμένει ασαφής και αποτελεί πεδίο για μελλοντική έρευνα.