Ο αναπληρωτής καθηγητής Asaduzzaman Khan από το UQ's School of Health and Rehabilitation Sciences ηγήθηκε μιας ομάδας ερευνητών που ανέλυσε δεδομένα 222.865 εφήβων από 41 χώρες, με τα αποτελέσματα της μελέτης τους να δημοσιεύονται στο Pediatric Research. «Αυτή είναι η πρώτη πολυεθνική μελέτη που προσφέρει πληροφορίες για το πώς οι συμπεριφορές των μέσων κοινωνικής δικτύωσης συνδέονται με τις διατροφικές επιλογές των εφήβων», εξηγεί ο Δρ Khan και προσθέτει: «Καθώς η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης συνεχίζει να αυξάνεται, είναι σημαντικό να έχουμε γνώση της όποιας πιθανής βλάβης μπορεί να προκαλέσει στα παιδιά μας».
Τι έδειξε η έρευνα
Η μελέτη επικεντρώθηκε σε δυο τύπους χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, εκείνον που ορίζεται ως υπερβολική χρήση και αφορά συχνή ή εκτεταμένη ενασχόληση με τα social media, ενώ ο δεύτερος τύπος τυποποιεί την χρήση ως προβληματική, καθώς περιλαμβάνει συμπτώματα που προσομοιάζουν με συμπεριφορές εθισμού και επιπλέον έχει χαρακτηριστικά ψυχαναγκαστικής και ανεξέλεγκτης συμπεριφοράς.
Και οι δύο τύποι χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης συσχετίστηκαν μέσω της έρευνας, με ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες όπως η απουσία πρωινού γεύματος και η μεγάλη κατανάλωση γλυκών και ζαχαρούχων τροφίμων ή ποτών.
Εφηβικές συνήθειες που στοιχειώνουν την ενήλικη ζωή
«Αυτές οι κακές διατροφικές συνήθειες είναι πιθανοί παράγοντες κινδύνου για παχυσαρκία, εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, ψυχική ανάπτυξη και χρόνιες παθήσεις όπως ο διαβήτης, η υπέρταση και τα καρδιαγγειακά προβλήματα αργότερα στη ζωή», επισήμανε ο επικεφαλής της έρευνας.
Κατά τον Δρ Khan, τα ευρήματα ενίσχυσαν την ανάγκη να υπάρξει συντονισμένη παρέμβαση ώστε να ελεγχθεί η προβληματική και υπερβολική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και να επηρεαστούν θετικά και οι διατροφικές συνήθειες των εφήβων.
«Ζητήματα όπως ο διαδικτυακός εκφοβισμός, η ντροπή για το σώμα και η αρνητική εικόνα του εαυτού μας δεν εμπίπτουν στο πεδίο αυτής της συγκεκριμένης εργασίας, γνωρίζουμε ωστόσο από άλλες έρευνες ότι η υπερβολική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σίγουρα επηρεάζει την ψυχοκοινωνική υγεία, τις ακαδημαϊκές επιδόσεις, τις διαπροσωπικές και οικογενειακές σχέσεις» υποστηρίζει.
Το παράδοξο εύρημα με τα φρούτα και τα λαχανικά
Ένα από τα μη αναμενόμενα δεδομένα που προέκυψε κατά τη διάρκεια της μελέτης, ήταν ότι οι δυο τύποι χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, επηρεάζουν με διαφορετικό τρόπο την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.
Οι έφηβοι που διαχειρίζονται τα social media με χαρακτηριστικά εθισμού, καταναλώνουν σύμφωνα με τους ερευνητές λιγότερα φρούτα και λαχανικά, πιθανώς επειδή το αδιάκοπο, συνεχές σκρολάρισμα δεν αφήνει χρόνο για προετοιμασία κάποιου υγιεινού σνακ αλλά αντίθετα διευκολύνει την κατανάλωση ανθυγιεινών τροφίμων.
Αντίθετα, η υπερβολική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, συνδέθηκε με υψηλότερη πρόσληψη φρούτων και λαχανικών. Κατά τς εκτιμήσεις των ειδικών αυτό είναι ίσως αποτέλεσμα της επιρροής που έχουν στους εφήβους δημοφιλείς δημιουργοί ψηφιακού περιεχομένου που δραστηριοποιούνται στους τομείς συμβουλών υγείας, διατροφής και βελτίωσης της φυσικής κατάστασης.
«Αυτή είναι μια περίοδος που χαρακτηρίζεται από αυτονομία στις διατροφικές συμπεριφορές και καθιέρωση νέων προσωπικών συνηθειών» καταλήγει ο Δρ Khan επισημαίνοντας ότι η εφηβεία προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία που δεν πρέπει να πάει χαμένη για ανάπτυξη και προώθηση υγιεινών διατροφικών επιλογών που θα συνοδεύουν τους εφήβους και στην ενήλικη ζωή τους.
Πηγή: uq.edu.au