Πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι η κατανάλωση τεσσάρων φλιτζανιών μαύρου, πράσινου ή oolong τσάι την ημέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 κατά 17% σε μια δεκαετία. Η έρευνα θα παρουσιαστεί την επόμενη εβδομάδα στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη του Διαβήτη .
«Τα αποτελέσματά μας είναι συναρπαστικά γιατί υποδηλώνουν ότι οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν κάτι τόσο απλό όσο το να πίνουν τέσσερα φλιτζάνια τσάι την ημέρα για να μειώσουν πιθανώς τον κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2», δήλωσε στο NBC ο Xiaying Li, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Γουχάν.
Ο Li και οι συνεργάτες του εξέτασαν 19 μελέτες, οι οποίες περιλάμβαναν περισσότερους από 1 εκατομμύριο ενήλικες σε 8 χώρες. Διαπίστωσαν ότι τα οφέλη από την κατανάλωση τσαγιού αυξήθηκαν καθώς κάποιος έπινε περισσότερα φλιτζάνια. Για ένα έως τρία φλιτζάνια την ημέρα, για παράδειγμα, ο κίνδυνος διαβήτη τύπου 2 μειώθηκε κατά 4%. Τα ποσοστά αυξήθηκαν από εκεί.
Σε μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση δύο ή περισσότερων φλιτζανιών μαύρου τσαγιού την ημέρα μείωσε τον συνολικό κίνδυνο θανάτου κατά 9% έως 13% μεταξύ 498.000 ατόμων στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά τη διάρκεια μιας περιόδου 14 ετών, σε σύγκριση με εκείνους που δεν ήπιαν τσάι. Η μελέτη βρήκε επίσης μια σχέση μεταξύ της κατανάλωσης πολλαπλών φλιτζανιών τσαγιού την ημέρα και του χαμηλότερου κινδύνου καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού.
«Πιστεύουμε ότι τα ευρήματά μας θα είναι πολύ καθησυχαστικά για τους ανθρώπους που πίνουν ήδη τσάι», δήλωσε στο NBC News ο Maki Inoue-Choi, PhD, επιστήμονας στο Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου.
Ακόμη και μεταξύ εκείνων που έπιναν περισσότερα από 10 φλιτζάνια τσάι την ημέρα, «δεν είδαμε αρνητικές επιπτώσεις στον κίνδυνο θνησιμότητας», είπε.
Τα ευεργετικά συστατικά του τσαγιού
Τα οφέλη για την υγεία θα μπορούσαν να προκύψουν από τις πολυφαινόλες στο τσάι, οι οποίες είναι φυσικές ενώσεις στα φυτά που παρέχουν αντιοξειδωτικά και μπορεί να μειώσουν τη φλεγμονή , σημείωσε ο Inoue-Choi. Η μείωση της φλεγμονής μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης παθήσεων υγείας όπως καρδιακές παθήσεις.
Στο πράσινο τσάι, οι κυρίαρχες πολυφαινόλες ονομάζονται κατεχίνες, οι οποίες μπορούν να προστατεύσουν τα κύτταρα από βλάβες. Όταν τα φύλλα πράσινου τσαγιού ζυμώνονται για να παραχθεί μαύρο τσάι, οι κατεχίνες μετατρέπονται σε θεαφλαβίνες, οι οποίες παρέχουν μια άλλη μορφή αντιοξειδωτικών.
Η Inoue-Choi είπε ότι αυτή και οι συνεργάτες της διαπίστωσαν ότι η προσθήκη γάλακτος ή ζάχαρης στο τσάι δεν μείωσε τα οφέλη για την υγεία. Ωστόσο, σημείωσε ότι οι συμμετέχοντες είχαν την τάση να χρησιμοποιούν αυτά τα συστατικά με φειδώ.
«Το ζαχαρούχο τσάι από το κατάστημα έχει πολύ περισσότερη ζάχαρη», είπε. «Θα πρέπει ακόμα να ακολουθούμε τις διατροφικές οδηγίες για να αποφύγουμε την υπερβολική ζάχαρη και τα πάρα πολλά κορεσμένα λιπαρά».