Μια χούφτα σταφίδες στο μπολ με τα δημητριακά σας μπορεί να σας βοηθήσει να ζήσετε περισσότερο.
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η προσθήκη οποιουδήποτε είδους αποξηραμένων φρούτων στο πρωινό γεύμα μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακές παθήσεις κατά 18% και από καρκίνο κατά 11%.
Η κατανάλωση μούσλι, χυλού ή δημητριακών με πίτουρο ως πρώτο γεύμα της ημέρας είχε παρόμοια ευεργετική επίδραση, μειώνοντας τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά 10 έως 15%.
Ωστόσο, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Nutrition Journal, το να ξεκινάτε τη μέρα σας με ένα μπολ ζαχαρούχων δημητριακών αυξάνει τις πιθανότητες πρόωρου θανάτου κατά 40%.
Η μελέτη, που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Ανχούι στην Κίνα, ανέλυσε τον τρόπο με τον οποίο τα διαφορετικά πρωινά επηρεάζουν τη διάρκεια ζωής, εξετάζοντας τις διατροφικές συνήθειες 186.000 Βρετανών.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι αντιβακτηριακές ιδιότητες των αποξηραμένων φρούτων προέρχονται από το γεγονός ότι η διαδικασία αποξήρανσης συμπυκνώνει τα φυσικά θρεπτικά συστατικά και τις φυτικές ίνες σε κάθε κομμάτι. Τα περισσότερα είναι επίσης πλούσια πηγή ισχυρών αντιοξειδωτικών, τα οποία μπορούν να προλάβουν καρδιακές παθήσεις και καρκίνο.