Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Συγκεκριμένα, κάθε 10% επιπλέον πρόσληψη τροφίμων, όπως ψωμί του τοστ, κέικ και έτοιμα γεύματα, αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου πριν από την ηλικία των 75 ετών κατά 3%, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Αγγλία.
Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα είναι τόσο βλαβερά για την υγεία που ευθύνονται για έναν στους επτά πρόωρους θανάτους που συμβαίνουν σε ορισμένες χώρες, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Preventive Medicine.
Σύμφωνα με την ανασκόπηση των δεδομένων για τη διατροφή και τη θνησιμότητα σε οκτώ χώρες, αυτά συνδέονται με 124.107 πρόωρους θανάτους ετησίως στις ΗΠΑ και 17.781 θανάτους ετησίως στην Αγγλία.
Ο Eduardo Augusto Fernandes Nilson, επικεφαλής ερευνητής της μελέτης, από το Ίδρυμα Oswaldo Cruz στη Βραζιλία, δήλωσε ότι τα πρόσθετα όπως τα γλυκαντικά και τα αρωματικά ευθύνονται για αυτά τα αποτελέσματα και όχι μόνο τα υψηλά επίπεδα λιπαρών, αλατιού και ζάχαρης.
Οι συγγραφείς διαπίστωσαν «μια γραμμική σχέση δόσης-απόκρισης μεταξύ της κατανάλωσης υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων και της θνησιμότητας από όλες τις αιτίες» όταν εξέτασαν επίσημες έρευνες που είχαν πραγματοποιηθεί προηγουμένως στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ, καθώς και στην Αυστραλία, τη Βραζιλία, τον Καναδά, την Κολομβία, τη Χιλή και το Μεξικό.
Ενώ το 4%, 5% και 6% των πρόωρων θανάτων στην Κολομβία, τη Βραζιλία και τη Χιλή αντίστοιχα «αποδίδονται στην κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων, το αντίστοιχο ποσοστό είναι 10,9% στον Καναδά, 13,7% στις ΗΠΑ και 13,8% στην Αγγλία – το υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των οκτώ χωρών.
Τα ποσοστά θνησιμότητας είναι υψηλότερα στις χώρες όπου ο πληθυσμός λαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της συνολικής του ενέργειας από την κατανάλωση τέτοιων τροφίμων.
«Αρχικά εκτιμήσαμε μια γραμμική συσχέτιση μεταξύ του μεριδίου των UPF στη διατροφή και της θνησιμότητας από όλες τις αιτίες, έτσι ώστε κάθε αύξηση κατά 10% της συμμετοχής των UPF στη διατροφή αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες κατά 3%», δήλωσε ο Nilson.
«Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα επηρεάζουν την υγεία πέρα από την ατομική επίδραση της υψηλής περιεκτικότητας σε κρίσιμα θρεπτικά συστατικά – νάτριο, τρανς λιπαρά και ζάχαρη – λόγω των αλλαγών στα τρόφιμα κατά τη βιομηχανική επεξεργασία και της χρήσης τεχνητών συστατικών, όπως χρωστικές ουσίες, τεχνητά αρώματα και γλυκαντικά, γαλακτωματοποιητές και πολλά άλλα πρόσθετα και βοηθητικά μέσα επεξεργασίας. Επομένως, η εκτίμηση των θανάτων από όλες τις αιτίες που σχετίζονται με την κατανάλωση τους επιτρέπει μια συνολική εκτίμηση της επίδρασης της βιομηχανικής επεξεργασίας των τροφίμων στην υγεία».
Ενώ το βάρος της κακής υγείας από αυτά τα τρόφιμα είναι υψηλότερο στις χώρες με υψηλό εισόδημα, αυξάνεται στις χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα, πρόσθεσε ο Nilson.
Οι συγγραφείς προέτρεψαν τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να λάβουν τολμηρά μέτρα γι' αυτήν την κατηγορία τροφίμων, συμπεριλαμβανομένης της αυστηρότερης ρύθμισης της εμπορίας τροφίμων και της πώλησης τροφίμων σε σχολεία και χώρους εργασίας, καθώς και της επιβολής φόρων στα προϊόντα αυτά για τη μείωση των πωλήσεων.
Τα ευρήματα προστίθενται σε μια σειρά από ερευνητικά αποτελέσματα που συνδέουν τα τρόφιμα αυτά με υψηλότερο κίνδυνο τόσο για συγκεκριμένες ασθένειες, όπως ο καρκίνος και οι καρδιακές παθήσεις, όσο και για αυξημένο συνολικό κίνδυνο θανάτου πριν από την ηλικία των 75 ετών.