Η κατανάλωση εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων , όπως τα ανθρακούχα ποτά, τα επεξεργασμένα κρέατα και τα γλυκά ή αλμυρά συσκευασμένα σνακ, συνδέεται με επιταχυνόμενη βιολογική γήρανση, όπως μετράται με 36 βιοδείκτες στο αίμα, και για αυτό μπορεί να ευθύνονται άλλοι παράγοντες εκτός από το φτωχό διατροφικό περιεχόμενο των τροφίμων αυτών.
Προηγούμενες μελέτες έχουν αναφέρει συσχέτιση μεταξύ υψηλής κατανάλωσης τέτοιων τροφίμων και ορισμένων μετρήσεων πρόωρης βιολογικής γήρανσης, όπως μικρότερο μήκος τελομερών, γνωστική εξασθένηση και ευθραυστότητα, αλλά η σχέση αυτή είναι σε μεγάλο βαθμό ανεξερεύνητη μέχρι στιγμής, συμπεριλαμβανομένου του πώς ακριβώς αυτά τα τρόφιμα μπορεί να βλάψουν την υγεία.
Για να εξετάσουν τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης τους και της βιολογικής γήρανσης, οι ερευνητές διεξήγαγαν μια διατομεακή ανάλυση 22.495 συμμετεχόντων (μέση χρονολογική ηλικία, 55,6 έτη, 52% γυναίκες) από τη μελέτη Moli-sani στην Ιταλία, οι οποίοι "στρατολογήθηκαν" μεταξύ 2005 και 2010.
Η πρόσληψη τροφής αξιολογήθηκε με ένα ερωτηματολόγιο συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων που κάλυπτε 188 διαφορετικά είδη τροφίμων, καθένα από τα οποία κατηγοριοποιήθηκε σε μία από τέσσερις ομάδες με βάση τον βαθμό επεξεργασίας, που κυμαίνονταν από ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως φρούτα, λαχανικά, κρέας και ψάρια, έως τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα.
Η πρόσληψη τους προσδιορίστηκε με βάση το βάρος, χρησιμοποιώντας την αναλογία τους προς το συνολικό βάρος των τροφίμων και των ποτών (g/d), και οι συμμετέχοντες κατηγοριοποιήθηκαν σε ομάδες ανάλογα με το φύλο, σύμφωνα με το ποσοστό των υπερεπεξεργασμένω στη συνολική πρόσληψη τροφίμων. Η ποιότητα της διατροφής αξιολογήθηκε επίσης με τη χρήση της βαθμολογίας της μεσογειακής διατροφής.
Η βιολογική ηλικία υπολογίστηκε χρησιμοποιώντας μια προσέγγιση βαθέος νευρωνικού δικτύου με βάση 36 βιοδείκτες που κυκλοφορούν στο αίμα και αναλύθηκε η μέση διαφορά μεταξύ της μέσης βιολογικής και της χρονολογικής ηλικίας.
Η μέση διαφορά μεταξύ της βιολογικής και της χρονολογικής ηλικίας των συμμετεχόντων ήταν -0,70 έτη.
Η υψηλότερη πρόσληψη υπερεπεξεργασμένων τροφίμων συσχετίστηκε με την επιτάχυνση της βιολογικής γήρανσης σε σύγκριση με τη χαμηλότερη πρόσληψη, με μέση διαφορά μεταξύ της βιολογικής και της χρονολογικής ηλικίας -4,1 έτη και 1,6 έτη σε όσους είχαν τη χαμηλότερη και την υψηλότερη πρόσληψη, αντίστοιχα.
Η συσχέτιση έτεινε να είναι ισχυρότερη στους άνδρες από ό,τι στις γυναίκες, αλλά αυτό δεν ήταν στατιστικά σημαντικό.
Η συμπερίληψη της βαθμολογίας της μεσογειακής διατροφής στο μοντέλο μείωσε ελαφρώς τη συσχέτιση κατά 9,1%, υποδεικνύοντας ότι το φτωχό διατροφικό περιεχόμενο ήταν πιθανό να εξηγεί ένα μικρό μέρος του υποκείμενου μηχανισμού.
«Τα αποτελέσματά μας έδειξαν ότι η συσχέτιση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων-βιολογικής γήρανσης εξηγείται ασθενώς από την κακή διατροφική σύνθεση αυτών των εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων, γεγονός που υποδηλώνει ότι η βιολογική γήρανση θα μπορούσε να επηρεαστεί κυρίως από τα μη θρεπτικά χαρακτηριστικά των τροφίμων, τα οποία περιλαμβάνουν την τροποποιημένη μήτρα των τροφίμων, τα υλικά επαφής και τις νεοσχηματισμένες ενώσεις», έγραψαν οι συγγραφείς.
Με απλά λόγια, φαίνεται να παίζει ρόλο η χημική σύσταση αυτών των τροφίμων όπως έχει προκύψει από την επεξεργασία τους.
Πηγή: Medscape