Οι ευρωπαϊκές φαρμακοβιομηχανίες πιέζουν την ΕΕ να επιτρέψει υψηλότερες τιμές φαρμάκων, προειδοποιώντας ότι χωρίς ισχυρότερα επενδυτικά κίνητρα, το μπλοκ θα μείνει περισσότερο πίσω από τις ΗΠΑ, όπου οι απειλές για δασμούς έχουν προκαλέσει κύμα ανακοινώσεων για φαρμακευτικές επενδύσεις.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, oι διευθύνοντες σύμβουλοι του ελβετικού φαρμακευτικού γίγαντα Novartis και της γαλλικής φαρμακοβιομηχανίας Sanofi σε επιστολή τους που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη στους Financial Times τονίζουν ότι οι ευρωπαϊκοί έλεγχοι των τιμών στα φάρμακα πλήττουν την καινοτομία και καθιστούν την περιοχή λιγότερο ελκυστική, ενώ οι ΗΠΑ και η Κίνα δίνουν κίνητρα.
Πρότειναν μια πανευρωπαϊκή τιμή καταλόγου για τα νέα φάρμακα, η οποία θα καθορίζεται «εντός του εύρους των καθαρών τιμών των ΗΠΑ» και θα προσαρμόζεται μέσω εκπτώσεων, κλιμακώνοντας τις παροτρύνσεις περί ανταγωνιστικότητας που είχαν διατυπωθεί σε προηγούμενη επιστολή που συνυπέγραψαν με περισσότερους από 30 διευθύνοντες συμβούλους του κλάδου, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της AstraZeneca , της Bayer, της Eli Lilly και της Novo Nordisk.
Η εν λόγω επιστολή της 11ης Απριλίου , απευθυνόμενη στην πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν προέτρεπε την ΕΕ να στηρίξει τη φαρμακοβιομηχανία εν μέσω των απειλών των ΗΠΑ για δασμούς. Ανέφερε ότι η Ευρώπη πρέπει να επανεξετάσει τις τιμολογιακές της πολιτικές, αλλά δεν ανέφερε λεπτομερώς τις προτάσεις της.
Η επιστολή ήρθε λίγες ημέρες μετά τη συνάντηση της φον ντερ Λάιεν με διευθύνοντες συμβούλους φαρμακευτικών εταιρειών. Στη συνάντηση, ο διευθύνων σύμβουλος της Sanofi Paul Hudson επέκρινε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για την υποχρηματοδότηση της καινοτομίας, σύμφωνα με πηγή που έχει γνώση της συνάντησης.
Η εν λόγω πηγή, η οποία ζήτησε ανωνυμία επειδή δεν είχε εξουσιοδότηση να μιλήσει δημοσίως, δήλωσε ότι η ταύτιση των τιμών καταλόγου των ΗΠΑ στην Ευρώπη είναι μη ρεαλιστική, αλλά η ευθυγράμμιση με τις καθαρές τιμές των ΗΠΑ θα μπορούσε να είναι εφικτή.
Οι τιμές καταλόγου καθορίζονται από τους φαρμακοβιομήχανους πριν από τις εκπτώσεις. Οι καθαρές τιμές αντικατοπτρίζουν αυτό που πληρώνουν οι κυβερνήσεις και οι ασφαλιστικές των ΗΠΑ μετά από αυτές τις εκπτώσεις.
Οι ΗΠΑ πληρώνουν περισσότερα για φάρμακα από οποιαδήποτε άλλη χώρα, συχνά σχεδόν τριπλάσια από άλλα ανεπτυγμένα έθνη.
Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις διαπραγματεύονται απευθείας με τις φαρμακοβιομηχανίες για χαμηλότερες καθαρές τιμές και οι τελικές τιμές συχνά δεν αποκαλύπτονται.
Το Reuters ανέφερε την Τρίτη ότι η κυβέρνηση Τραμπ εξετάζει το ενδεχόμενο να συνδέσει τις τιμές των φαρμάκων στις ΗΠΑ με εκείνες που πληρώνουν άλλα ανεπτυγμένα κράτη, αν και οι λεπτομέρειες παρέμεναν ασαφείς.
Την Τρίτη, η ελβετική φαρμακοβιομηχανία Roche δήλωσε ότι θα επενδύσει 50 δισεκατομμύρια δολάρια στις ΗΠΑ σε διάστημα πέντε ετών, η τελευταία μεγάλη φαρμακευτική υπόσχεση ως απάντηση στις απειλές του Τραμπ για δασμούς.
Άλλες εταιρείες που ανακοίνωσαν επενδύσεις στις ΗΠΑ εν μέσω της ώθησης για εγχώρια παραγωγή περιλαμβάνουν την Eli Lilly, την Johnson & Johnson, και τη Novartis.