Το αλουμινόχαρτο είναι μια κακή λύση για την αποθήκευση των ήδη μαγειρεμένων τροφίμων, όπως προειδοποιούν οι ειδικοί σε θέματα ασφάλειας τροφίμων, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση από επικίνδυνα βακτήρια.
Τα περισσότερα βακτήρια απαιτούν περιβάλλον με άφθονο οξυγόνο προκειμένου να αναπτυχθούν γρήγορα στα τρόφιμά σας.
Σε αντίθεση με ασφαλέστερες επιλογές, όπως τα τάπερ και οι σφραγιζόμενες σακούλες, το αλουμινόχαρτο δεν δημιουργεί αεροστεγές περιβάλλον γύρω από το φαγητό σας.
Ο Δρ Zachary Cartwright, επιστήμονας τροφίμων της Aqualab στο Σικάγο, λέει ότι αυτό δημιουργεί το τέλειο περιβάλλον για επικίνδυνα παθογόνα.
'Το αλουμινόχαρτο από μόνο του δεν μπορεί να δημιουργήσει ένα εντελώς αεροστεγές σφράγισμα, επειδή δεν είναι εγγενώς συγκολλητικό και [δεν] προσαρμόζεται τέλεια στις επιφάνειες', δήλωσε ο Δρ Cartwright στο Southern Living.
Τα ακατάλληλα αποθηκευμένα τρόφιμα μπορεί να γίνουν έδαφος αναπαραγωγής βακτηρίων όπως ο σταφυλόκοκκος, το οποίο δημιουργεί τοξίνες που προκαλούν τροφική δηλητηρίαση.
Παρομοίως, τα τρόφιμα μπορεί να γίνουν πεδίο δόξας λαμπρής για τον Bacillus cerus, ο οποίος εκκρίνει ένα τοξικό μείγμα χημικών ουσιών που οδηγεί σε εμετό, κοιλιακό πόνο και διάρροια.
Σε ακόμη πιο σοβαρές περιπτώσεις, το τύλιγμα των τροφίμων σας σε αλουμινόχαρτο θα μπορούσε να οδηγήσει σε μολύνσεις από Clostridium botulinum, που προκαλεί αλλαντίαση, και Listeria monocytogenes.
Αν και αυτά τα βακτήρια είναι πολύ πιο σπάνια, μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρές ασθένειες, ακόμη και σε θάνατο, σε ευάλωτα άτομα.
O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι το Clostridium botulinum δημιουργεί τοξίνες που είναι «μία από τις πιο θανατηφόρες γνωστές ουσίες».
Οι τοξίνες μπορούν να μπλοκάρουν τις νευρικές λειτουργίες και να οδηγήσουν σε αναπνευστική ανεπάρκεια και παράλυση σε ορισμένες περιπτώσεις.
Όταν οι άνθρωποι τρώνε τρόφιμα μολυσμένα με L. monocytogenes, μπορεί να αναπτύξουν μια ασθένεια που ονομάζεται λιστερίωση, η οποία μπορεί να είναι πολύ σοβαρή για τις έγκυες γυναίκες, τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.
Επιπλέον, η Food Safety Scotland (FSS) συμβουλεύει να μην διατηρείτε τρόφιμα που είναι πολύ όξινα, όπως ραβέντι, φρούτα ή λάχανο, σε αλουμινόχαρτο.
Αυτό συμβαίνει επειδή αυτά τα τρόφιμα μπορεί να αντιδράσουν με το αλουμίνιο, γεγονός που προκαλεί την έκπλυση μέρους του μετάλλου στο τρόφιμο.
Παρόλο που οι ποσότητες μετάλλου είναι γενικά εντός ασφαλών ορίων, εντούτοις είναι προτιμότερο να αποφεύγεται η χρήση αλουμινόχαρτου, καθώς θα μπορούσε να επηρεάσει τη γεύση.
Η FSS αναφέρει: «Το αλουμινόχαρτο ή τα δοχεία αλουμινίου μπορεί να επηρεάσουν τη γεύση αυτών των ειδών τροφίμων, ειδικά αν αποθηκεύονται για μεγάλο χρονικό διάστημα».
Αντ' αυτού, θα πρέπει να τυλίγετε και να αποθηκεύετε τα αποφάγια σας σε μη αντιδραστικά, αεροστεγή δοχεία στο ψυγείο.