Η λήψη βιταμίνης D θα μπορούσε να αποτρέψει τον καρκίνο του παχέος εντέρου, σύμφωνα με νέα ουγγρική έρευνα, η οποία έδειξε ότι συνδέεται τόσο με μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης της νόσου όσο και με τη βελτίωση των αποτελεσμάτων μεταξύ των ασθενών που την εμφάνισαν.
Γνωστή και ως «βιταμίνη του ήλιου», παράγεται στον ανθρώπινο οργανισμό από την έκθεση στο ηλιακό φως καθώς και από τροφές όπως τα λιπαρά ψάρια, το κόκκινο κρέας και οι κρόκοι αυγών.
Ωστόσο, οι συγγραφείς της νέας μελέτης προειδοποίησαν ότι οι Ευρωπαίοι, ιδίως όσοι ζουν στις πόλεις, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν ανεπάρκεια.
Ως εκ τούτου, τόνισαν τη δυνητική αξία της χρήσης των συμπληρωμάτων βιταμίνης D.
Τα ευρήματά τους έρχονται εν μέσω μιας μυστηριώδους αύξησης του καρκίνου του παχέος εντέρου μεταξύ των νεαρής ηλικίας ανθρώπων, με τις διαγνώσεις να έχουν εκτοξευθεί κατά 80% μέσα σε 30 χρόνια.
Στη νέα μελέτη, οι Ούγγροι ειδικοί πραγματοποίησαν ανάλυση 50 προηγούμενων μελετών, που αφορούσαν περισσότερους από 1,3 εκατομμύρια ασθενείς. Διαπίστωσαν ότι τα άτομα με επαρκή πρόσληψη βιταμίνης D είχαν από 25 έως 58% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του παχέος εντέρου.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι η λήψη συμπληρώματος βιταμίνης D συνδέεται συγκεκριμένα με 4% μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου για κάθε 2,5 μικρογραμμάρια που καταναλώνεται.
Η ουγγρική ανασκόπηση διαπίστωσε επίσης ότι οι ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου που είχαν υψηλά επίπεδα της βιταμίνης είχαν καλύτερη έκβαση. Συγκεκριμένα, προέκυψε ότι ζούσαν κατά μέσο όρο δύο μήνες περισσότερο.
Άλλες μελέτες του παρελθόντος έδειξαν ότι οι ασθενείς με καρκίνο του εντέρου, μια άλλη ονομασία για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, με υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D έχουν 50% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από τη νόσο.
Η βιταμίνη D μπορεί να λειτουργεί αντικαρκινικά καταπολεμώντας τη φλεγμονή που μπορεί να προκαλέσει αλλαγές που μετατρέπονται σε καρκίνο, καθώς και βοηθώντας στη θανάτωση των καρκινικών κυττάρων και αναστέλλοντας την ανάπτυξη του όγκου ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού, δήλωσαν οι ερευνητές.
Ο συγγραφέας της μελέτης καθηγητής János Tamás Varga, από το Πανεπιστήμιο Semmelweis, δήλωσε στο Fox News Digital: «Η βιταμίνη D παίζει κρίσιμο ρόλο στην πρόληψη και τη θεραπεία του καρκίνου του παχέος εντέρου».
Και πρόσθεσε: «Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι η επίδραση της βιταμίνης D μπορεί να εξαρτάται από παράγοντες όπως η δοσολογία, η ατομική κατάσταση των ασθενών και η διάρκεια της θεραπείας».
Στη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutrients, οι ειδικοί υπογράμμισαν επίσης πόσο ευάλωτοι είναι πολλοί άνθρωποι από την έλλειψη βιταμίνης D.
"Οι αστικοί πληθυσμοί, όπου η ατμοσφαιρική ρύπανση και οι πυκνές υποδομές περιορίζουν την έκθεση στο ηλιακό φως, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο", σημείωσαν και πρόσθεσαν ότι αυτός ο κίνδυνος αφορά ιδιαίτερα τους ευρωπαϊκούς πληθυσμούς.
'Περίπου το 40% των Ευρωπαίων θεωρείται ότι έχει ανεπάρκεια σε βιταμίνη D, με το 13% να χαρακτηρίζεται ως σοβαρά ανεπαρκές', έγραψαν.
Οι Ούγγροι εμπειρογνώμονες, αν και ήταν βέβαιοι για τη σχέση μεταξύ της βιταμίνης D και της πρόληψης και θεραπείας του καρκίνου του παχέος εντέρου, αναγνώρισαν ότι η μελέτη τους είχε ορισμένους περιορισμούς.
Σημείωσαν ότι οι μελέτες που χρησιμοποίησαν στην ανάλυσή τους χρησιμοποίησαν διαφορετικές δόσεις βιταμίνης D και αφορούσαν ασθενείς σε διάφορα στάδια καρκίνου. Ως εκ τούτου, δήλωσαν ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα για τον προσδιορισμό της βέλτιστης δυνητικής δοσολογίας της βιταμίνης D και της αποτελεσματικότητάς της.