Μέσα στην παραζάλη των γιορτινών τσιμπουσιών του Πάσχα υπάρχει κάτι που δεν πρέπει να παραβλέπουμε: την ασφάλεια των τροφίμων. Ο κίνδυνος των τροφιμογενών νοσημάτων παραμονεύει λόγω θερμοκρασιών αλλά και διαχείρισης μεγάλων ποσοτήτων φαγητού από πολλά χέρια. Και βέβαια από τον τρόπο που αποθηκεύουμε και τελικά καταναλώνουμε τα περισσεύματα.
Τι είναι η τροφιμογενής ασθένεια;
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, τροφιμογενές νόσημα είναι κάθε νόσημα που προκαλείται από την κατανάλωση τροφίμου ή νερού . Έχουν περιγραφεί περισσότερα από 250 διαφορετικά τροφιμογενή νοσήματα. Τα συχνότερα αναγνωριζόμενα είναι αυτά που προκαλούνται από τα βακτήρια Campylobacter spp., Salmonella spp., Shigella spp. και εντεροαιμορραγικό κολοβακτηρίδιο (EHEC), καθώς και από μια ομάδα ιών που είναι γνωστοί με την ονομασία Noroviruses. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ναυτία, εμετό, διάρροια, κράμπες στο στομάχι και πυρετό. Για τα μικρά παιδιά και τους ηλικιωμένους, οι συνέπειες μπορεί να είναι πιο σοβαρές.
Ασφάλεια τροφίμων κατά την προετοιμασία
Το θεμέλιο της ασφάλειας των περισσευμάτων ξεκινά με τη σωστή προετοιμασία των τροφίμων. Για να αποφύγετε τη διασταυρούμενη μόλυνση, ορίστε ξεχωριστές επιφάνειες κοπής και σκεύη για ωμά και μαγειρεμένα τρόφιμα.
Η σημασία του πλυσίματος των χεριών καθ' όλη τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας είναι επίσης κάτι που δεν πρέπει να παραβλέπετια.
Το πλύσιμο των χεριών πριν από την προετοιμασία και την κατανάλωση τροφίμων, καθώς και μετά το χειρισμό ωμού κρέατος ή την επαφή με επιφάνειες, είναι ένα παράδειγμα προληπτικών μέτρων που μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο μεταφοράς επιβλαβών βακτηρίων.
Πώς να χειρίζεστε και να αποθηκεύετε με ασφάλεια τα περισσεύματα
Έτσι, απολαύσατε το πασχαλινό σας γεύμα και είστε χορτάτοι, αλλά υπάρχει μεγάλη ποσότητα που απόμεινε. Και εδώ μπαίνει ο κανόνας των δύο ωρών. Αυτό είναι το διάστημα που μπορεί να μεσολαβήσει από το τέλος του γεύματος μέχρι την τοποθέτηση του φαγητού που έχει περισσέψει σε ψυγείο ή καταψύκτη.
Στη συνέχεια επιλέξτε ρηχά δοχεία αποθήκευσης καθώς σύμφωνα με τους ειδικούς αυτά επιτρέπουν στα τρόφιμα να φτάνουν πιο εύκολα στην κατάλληλη θερμοκρασία για την συντήρηση τους.
Όταν πρόκειται για τη διαχείριση μεγαλύτερων πρωτεϊνών όπως το αρνί ή το κατσίκι, η συμβουλή είναι αυτά να μεριδοποιούνται σε μικρότερα κομμάτια πριν τα αποθηκεύσετε, ώστε να τα βοηθήσετε να κρυώσουν και να φτάσουν πιο γρήγορα στην κατάλληλη θερμοκρασία.
Τα δοχεία θα πρέπει επίσης να είναι αεροστεγή για να αποτρέψετε τις οσμές να διαπεράσουν το ψυγείο και να ελαχιστοποιήσετε τη διασταυρούμενη μόλυνση. Επιπλέον, μπορείτε να βάζετε ετικέτες στα δοχεία με την ημερομηνία για να παρακολουθείτε εύκολα τη διάρκεια αποθήκευσης.
Ανεξάρτητα από το αν αποθηκεύετε μια πρωτεΐνη ή ένα λαχανικό, τα περισσεύματα που φυλάσσονται στο ψυγείο, πρέπει να καταναλώνονται μέσα σε τρεις έως τέσσερις ημέρες. Εάν τοποθετούνται στην κατάψυξη τότε μπορείτε να τα καταναλώσετε εντός τριών έως τεσσάρων μηνών.
Μετά την περίοδο κατάψυξης των τεσσάρων μηνών, τίθεται περισσότερο θέμα ποιότητας παρά θέμα ασφάλειας καθώς το φαγητό μπορεί να αρχίσει να χάνει τη γεύση του.
Να θυμάστε, ότι τα βακτήρια πολλαπλασιάζονται ταχύτερα μεταξύ τεσσάρων και 60 βαθμών Κελσίου, γνωστή ως «επικίνδυνη ζώνη». Είναι καλύτερο να διατηρείτε το ψυγείο σας σε θερμοκρασία τεσσάρων βαθμών ή χαμηλότερη.
Ειδική αναφορά απαιτείται στα βαμμένα βραστά αυγά. Αυτά λοιπόν θα πρέπει να φυλάσσονται μέσα στο ψυγείο. Εκεί μπορούν να παραμείνουν με ασφάλεια 7 ημέρες.
Το ξαναζέσταμα
Όταν έρθει η ώρα να απολαύσετε τα αποφάγια σας, ο τρόπος που αυτά θα ξαναζεσταθούν είναι το κλειδί.
Είναι κομβικό αυτά να ζεσταθούν μέχρι το εσωτερικό τους πολύ καλά, δηλαδή να ξεπεράσουν τους 75 βαθμούς Κελσίου, ώστε να εξαλειφθούν τυχόν βακτήρια που μπορεί να έχουν αναπτυχθεί κατά την αποθήκευση. Αυτό το βήμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό για πιάτα που περιέχουν κρέατα και άλλα τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες.
Σε ό,τι αφορά τις σούπες και τις σάλτσες, ξαναζεστάνετε τα ώστε να φτάσουν σε βρασμό και από εκεί και πέρα είναι ασφαλές να τα καταναλώσετε.